Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

m50d dzwiek przy odpalaniu po nocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Od niedawna jestem posiadaczem m50d ale niepokoi mnie troche jedna rzecz. Przy odpalaniu na zimno (Po nocy) i tylko raz wtedy pojawia sie dziwny dzwiek w momencie kiedy obroty wchodza troche ponad 2000 po odpaleniu i zaraz znika. Slychac go w 3 sekundzie, taki wyzszy dzwiek jakby jakis szybciej obracajacy sie silniczek? Moze to troche podobne do krecenia rozrusznika na pusto? 

Czy ktos z Was spotkal sie z takim czyms, a moze to poprostu klapy wydechy/wydech sam w sobie (M Sport) zimny daje na chwile taki dzwiek. 

Link do filmiku: 

Edytowane przez Navasin

Opublikowano
  • Administrator

Cześć, czy masz Aktywne klapy wydechu (M Sport Exhaust)?

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
  • Autor

No wlasnie podobno tak, w sensie wydech M sport 

Opublikowano
  • Administrator

To mogą być one 🙂 

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
  • Autor

Najbardziej, czego nie napisalem, obawiam sie czy to nie rozrzad, uczulony na tym punkcie jestem, ale nie pasuje mi ten dzwiek do znanych mi, w Audi 3.2 kiedys mialem typowe rzegotanie lancucha, a pozatym to raczej to sie tlucze niz cos takiego jak na wideo. Dzisiaj znowu, dla odmiany pierwsze odpalenie bylo po poludniu, gdzie troche go slonce dogrzalo i wydaje mi sie ze problem byl mniejszy ale tez nie wyjechal ponad 2000 tylko jakies 1800 i na wolne. 
Ale mowisz ze to moga byc one tzn. ten typ tak ma czy cos z nimi nie tak?

Opublikowano

Cześć ,wpadłem tutaj na temat i z tego co słyszę to masz tak wyciągnięty łańcuch że o obudowę trze zanim napinacz nie dostanie ciśnienia oleju.

Hmm,jak nie naprawiasz sam to oddaj go jak najszybciej na weryfikację żeby ściągnęli górną pokrywę i zobaczyli.

Jaki masz przebieg ?

Pewnie jak zawsze zmiana oleju long life co 20 tysięcy tu była 🙃

Opublikowano
  • Autor

No to teraz wystraszyles…

Przebieg 138k

mialem taka sytuacje w Audi kiedys ale to byl inny dzwiek, typowo lancucha ale nie powiem ze o tym tutaj nie myslalem… 

trafilem tez na taki filmik: 

wg mnie tutaj tez jest ten dzwiek tylko nagrywane z tylu i wydech troche to przyglusza ale jak sir wsluchac to tez jest… moze to jednak wydech?

chodzi mi o dzwiek z 3 sekundy, taki wyzszy, nie to cykanie na koniec

Pozdrawiam

Edytowane przez Navasin

Opublikowano

Otwórz maskę na zimnym ,niech ktoś nasłuchuje przy odpalaniu jak przyłoży głowę niżej do pokrywy silnika to będzie słyszał czy ten dźwięk jest z pod pokrywy. 

Jak niecałe 140 tysięcy to by pasowało bo przy wymianie oleju w trybie long life to mniej więcej tyle wytrzymuje

Koszt wymiany rozrządu z wpisem w kluczyk w zależności od regionu i warsztatu to od 6000 zł ,taniej jest bez xdrive zawsze bo mniej roboczogodzin się liczy ,chyba dwie roboczogodziny jak pamiętam.

Opublikowano
  • Autor

To od razu Ci mowie bo sam tak sluchalem, ten dzwiek, to wyzsze “ziuum” przy otwartej masce stojac na wysokosci podszybia nadal slychac gdzies z dolu. Ten dzwiek nie jest metaliczny. Nigdy nie slyszalem zeby taki dzwiek za rozrzad brano, zwykle to bylo klekotanie, tluczenie, stukanie ktore slychac juz w momencie pracy rozrusznika a nie tylko kiedy zlapie zaplon 🤔 

Jestes mechanikiem?

Opublikowano
14 godzin temu, Navasin napisał(a):

To od razu Ci mowie bo sam tak sluchalem, ten dzwiek, to wyzsze “ziuum” przy otwartej masce stojac na wysokosci podszybia nadal slychac gdzies z dolu. Ten dzwiek nie jest metaliczny. Nigdy nie slyszalem zeby taki dzwiek za rozrzad brano, zwykle to bylo klekotanie, tluczenie, stukanie ktore slychac juz w momencie pracy rozrusznika a nie tylko kiedy zlapie zaplon 🤔 

Jestes mechanikiem?

Tak z filmiku to ciężko wywróżyć co masz dokładnie za dźwięk,ale skoro masz taki przebieg i wymiany pewnie były long life to raczej rozrząd a i tak jak go nie słychać to lepiej jest wymienić przy tym przebiegu bo jak strzeli to głowica do roboty a to będzie kosztowało.

Olej w tej skrzyni 8hp był zmieniany ? 

Jak nie to zmień też olej bo jak nie był zmieniany to magnesy na misce już pewnie oblepione opiłkami i nie zbierają już nic a i olej już przepracowany. 

Tak jestem ,ale teraz w silnikach diesla maszyn ,czyli ogromne jednostki v16 i większe. 

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie mnie ten dzwiek na 3 sekundzie na rozrzad nichu nie pasuje, nigdzie takiego nie slyszalem a odnoszac sie do filmu z tiktoka dzisiaj nagralem z identycznego polozenia, za tlumikiem i brzmi mi to podobnie wiec to moze taka uroda m50d. Moze to te klapy, a co do przebiegu, rozumiem ze longlife, a nie uznaje, ale ponoc seria B juz nie jest taka wrazliwa jak N a i nie znalazlem w necie przypadkow dla serii B jak dla aerii N. Teoretycznie mam jeszcze 2 lata gwarancji BMW ale czy sie nie wypna, nie wiadomo. Wrzucam film z tylko, ja slysze na jednym i na drugim (moj vs tiktok) ten wyzszy dzwiek.

Opublikowano

Klapy wirowe w dieslu to zabójstwo,urwie się i po silniku ,dużo czyściłem kolektorów z sadzy i zawsze usuwałem klapy. 

Klapy jak by miały luz to za każdym odpaleniem był był by dźwięk ale nie taki i nie tak głośny. 

Jak dla mnie to rozrząd 

W sumie sprawdź to tak jak odpalisz na zimnym i będzie ten dźwięk ,po paru sekundach zgaś auto i znowu odpal jak już nie będzie tego dźwięku to rozrząd i od razu przy rozrządzie jak i tak jest wszytko zdjęte to kolektor do czyszczenia i klapki do usunięcia.

Opublikowano
  • Autor

Mialem na mysli klapy w wydechu msport, z tego co wiem w serii B nie ma juz tych klapek w kolektorze.

a ten test co mowisz robilem, dzwiek jest tylko juz troche cichszy

Generalnie wszystko co piszesz jest trafne jako diagnostyka rozrzadu ale dzwiek sie nie zgadza moim zdaniem. Wszystkie rozrzady ktorych sluchalem dotychczas to bylo tluczenie, rzegotanie. Ty piszesz ze jest tak luzny ze trze tak szybko o obudowe ale moim zdaniem gdyby byl az tak luzny to juz by przeskoczyl, plus to ze od spodu najbardziej slychac to mi kurcze jednak na wydech wyglada. Naprawde slyszales kiedys taki dzwiek i to byl rozrzad? Wsluchaj sie prosze w moj ostatni film i ten z czarnego m50d bo ja na obu slysze to samo.

Edytowane przez Navasin

Opublikowano
1 godzinę temu, Navasin napisał(a):

Mialem na mysli klapy w wydechu msport, z tego co wiem w serii B nie ma juz tych klapek w kolektorze.

a ten test co mowisz robilem, dzwiek jest tylko juz troche cichszy

Generalnie wszystko co piszesz jest trafne jako diagnostyka rozrzadu ale dzwiek sie nie zgadza moim zdaniem. Wszystkie rozrzady ktorych sluchalem dotychczas to bylo tluczenie, rzegotanie. Ty piszesz ze jest tak luzny ze trze tak szybko o obudowe ale moim zdaniem gdyby byl az tak luzny to juz by przeskoczyl, plus to ze od spodu najbardziej slychac to mi kurcze jednak na wydech wyglada. Naprawde slyszales kiedys taki dzwiek i to byl rozrzad? Wsluchaj sie prosze w moj ostatni film i ten z czarnego m50d bo ja na obu slysze to samo.

Dźwięk "na żywo " może być całkiem inny niż słyszę na głośniku 

Jeśli potem po drugim odpaleniu masz ciszej to stawiam na rozrząd.

Powiem tak jeździć ,obserwować 🙃 jak strzeli to będzie wtedy wiadomo ,od razu mówię że wtedy dodatkowe kilka tysięcy na głowicę, obróbka gniazd ,nowe prowadnice ,nowe gniazda ,zawory ,planowanie głowicy i się zbiera zawsze trochę kasy ,zawsze zależy ile zaworów dostanie od tłoka. 

Opublikowano
  • Autor

Oczywiscie masz racje natomiast przemysle co z tym zrobic skoro BMW daje gwarancje to w ich interesie powinna byc weryfikacja czy cos jest nie tak bo to potem oni beda mieli wieksze koszty.

Akurat jutro planuje wymiane oleju, w audi to zwykle na jakis czas zalatwialo sprawe, jezeli cos sie zmieni po wymianie bede mial pewnosc

Edytowane przez Navasin