Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Drgania kierownicy po wymianie liczników i gum stabilizatora zbieg okoliczności ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć,

Ciekawy przypadek

Po wymianie łącznika stabilizatora - prawa strona ( Mayle HD ) i dwóch gum, pojawiły sie miedzy 80 - 120km/h minimalnie drgania kierownicą czy wymieniane części maja wpływ na kierownice..?

Podczas hamowania nic nie bije, również poniżej / powyżej tych prędkości.

Dodam ze przed wymiana było wszystko git ...

PS. Tak wiem to temat rzeka w E61 , ale jezeli przed było git a po już nie to właśnie tam trzeba szukac.. jest taka możliwosc że zawias sie w jakimś stopniu usztywnił i przez cos innego idzie na kierownice...

Tak załozyłem pierscień centrujacy na felgi ..mam załozony S232 także na dystansie..

Opublikowano

Widocznie masz luz na wahaczu którymś albo końcówce drążka albo na maglownicy.

Na początek felgi do wyważenia.

Przed wymianą było git bo miałeś luz większy więc się "rozkładało" 

Opublikowano
  • Autor

magiel robiony, jedyne co mi sie wydaje to miekka guma na bananie - tuleja jak sprawdzałem . Ale przy hamowaniu niebylo wczesniej i teraz tez nic nie ma a to by bylo pierwsza oznaka jezeli bez hamowania by drgrało a podczas hamowania nic - tylko przez ten zakres predkosci , robiłem stabilizator i gumy .

Koła wywarzane testem drogowym niby ok, ale mam dystans i pierścień 30mm.. przelotowy .

A powiedz mi czy ewetualny luz by był po tej stornie co wymieniałem stabilizator czy to nie ma znaczenia ?  Załozyłem ciaśniejsze gumy bo mam s226a tam jest 25mm stbilziator a załozyłem gumy z serii 24,6 i sa ciasniejsze

Edytowane przez ptysiek1971

Opublikowano
3 godziny temu, ptysiek1971 napisał(a):

magiel robiony, jedyne co mi sie wydaje to miekka guma na bananie - tuleja jak sprawdzałem . Ale przy hamowaniu niebylo wczesniej i teraz tez nic nie ma a to by bylo pierwsza oznaka jezeli bez hamowania by drgrało a podczas hamowania nic - tylko przez ten zakres predkosci , robiłem stabilizator i gumy .

Koła wywarzane testem drogowym niby ok, ale mam dystans i pierścień 30mm.. przelotowy .

A powiedz mi czy ewetualny luz by był po tej stornie co wymieniałem stabilizator czy to nie ma znaczenia ?  Załozyłem ciaśniejsze gumy bo mam s226a tam jest 25mm stbilziator a załozyłem gumy z serii 24,6 i sa ciasniejsze

Jak masz dystanse jakieś tanie aluminium to się wyganiają i koło bije bo nie dolega całą płaszczyzną.

Weź dobrze przylgnie piasty ,koła i dystanse papierem ściernym przeszlifuj. 

W BMW to najczęściej wahacz górny leci ,a dokładnie tuleja.

Zależy też od tego jakie masz koło ,tym większe , cięższe,szersze to nawet najmniejszy luz powoduje bicie. 

Opublikowano
  • Autor

Tylko dlaczego poszło po wymianie gum i łacznika stabilziatora i wiaodmo sciągałem koło..

Opublikowano
W dniu 29.05.2025 o 22:19, ptysiek1971 napisał(a):

Tylko dlaczego poszło po wymianie gum i łacznika stabilziatora i wiaodmo sciągałem koło..

Jak ma się dystanse no name to są miękkie i trzeba je dobrze oczyścić papierem z jednej i drugiej.

Śruby dociągać po skosie lekko bo te dystanse są bardzo miękkie.

Opublikowano
  • Administrator

Drgania kierownicy może powodować jeszcze wyrypana tuleja numer 12.

image.png

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl