Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Problem z otwieraniem szyby w klapie e61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem tu nowy ,szukałem ,ale chyba nie ma takiego tematu.mam e61 lci.Nie działa mi otwieranie tylnej szyby bagażnika.Guzik przy wycieraczce został wymieniony.nadal nic.Diversity został sprawdzony.jest ok.klima radio i centralny z pilota działa.Chcialbym poszukać które przewody są odpowiedzialne za działanie tego zamka.A i zamek też jest sam w sobie sprawdzony i sprawny.do niego dochodzi kostka z 4 przewodami.Moze ma ktoś schemat ,z której strony szukać ewentualnego zwarcia lub przerwy na przewodach.Ktore powinny mieć napięcie i jaka jest zasada działania tego zamka,to chyba coś w rodzaju elektromagnetycznego zamka.Czy przewody od zamka idą po lewej czy prawej?wychodzi u mnie że po lewej ale wolę spytać.Moze ktoś na jakiś pomysł ?nie odsylajcie mnie do wymiany wiązki,bo chciałbym to zrobić sam,i nauczyć się diagnozy .dziękuję pozdrawiam

Opublikowano

Jak złączysz dwa kable od zamka nie puszcza? 

Próbowałeś komputerem otworzyć? Ew. Bimmertoole? 

Opublikowano

Właśnie nie puszcza.nie próbowałem otwierać programowo.Probowalem też zwierać na krótko przy kostce bo myślałem ,że może gdzieś przerwa jest od guzika do kostki przy diversity,ale nic nie daje.sprawdzilem,jest przejście na obu przewodach od guzika do kostki u góry.Mialem rozwalona wiązkę po prawej stronie.ogarnalem ją.bez zmian.pozostaje mi wiązka po lewej sprawdzić,bo może tam idzie przewód do samego zamka.w sumie na kostce przy zamku jest 4 piny.po kiego nie wiem.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam!
Mam podobny problem z tym że u mnie instalacja jest ok chyba ze już nie ale wczoraj sprawdzałem i nic się nie zmieniło. Zaczęło się od tego że pewnego dnia szyba sama się otworzyła i nie chciała zamknąć po paru dniach zamknęła się i od tego czasu nie chce się otworzyć. Moduł diversity suchy wszystko działa, oprócz otwierania szyby z tym wycieraczki, nie świeci mi też to światełko w klapie po jej otwarciu, klapa  otwiera się normalnie. Wymieniłem przekaźniki pod podłogą w bagażniku, przycisk i dalej nic. Jeszcze myślałem że jest jakiś wspólny + lub - i faktycznie jest przerwany ale po rozpruciu przewodów idą wszystkie osobno. 

Miałby ktoś pomysł co może być ?

• Administrator
Opublikowano

@BartoLo przyczyn może być kilka: uszkodzony mechanizm szyby, uszkodzona wiązka przewodów, uszkodzony moduł sterowania tą szybą (jeśli takowy jest). Sprawdź czy dochodzi napięcie do zamka szyby.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Wiązkę raczej wykluczam bo była robiona ale sprawdzę napięcie jeszcze. Jedyny moduł który przychodzi mi do głowy to diversity, a tam jest sucho 🤷. Czytałem jeszcze że jest przekaźnik w skrzynce z bezpiecznikami tylko nie wiem czy odpowiada za całą klapę czy osobno jest od klapy osobno od szyby. Tak czy owak wielkie dzięki za podpowiedź 

• Administrator
Opublikowano

Bezpiecznik nr 73 - 30A chyba za to odpowiada sprawdź czy jest cały. Można jeszcze sprawdzić 53 - 7.5A

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

73 nie było w cale włożyłem 40A, 53 jest ok. Zostało mi chyba szukać jednak w tych przepisach. Nie ja to robiłem więc trochę szukania będzie 🤷. Jeszcze raz dzięki za wskazówki 

• Lubię to! 1