Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

    Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

    Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

     

E61 M57D25 Motor nagle gaśnie jak się nagrzeje ale odpala, bez błędów w ecu


deslu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie! 

Mam dość nie typowy problem z BMW E61 525D

Samochód podczas jazdy gdy się nagrzeje , zazwyczaj po przejechaniu 15km, nagle zgaśnie, nie pojawiają  się zadne błędy na desce rozdzielczej, po czym auto odpala normalnie

Po zgaśnieciu po tych 15km, gdy auto się nagrzeje moge zrobic autem 100km i wszystko jest git 

Autko jezdzi normalnie, nie brakuje mu mocy nie ma zadnych spadków mocy podczas jazdy 

Czy ktoś się spotkał z takim problemem u siebie?

Rzeczy które podmieniłem

- Zawór regulacji CR - nowy z orginału

- Regulator napięcia ori Valeo

- Wszystkie wtryski dałem do sprawdzenia, 2 okazało się że mocno lały, włożyłem dwa inne po regeneracji

- Sterownik silnika wraz z głownym przekaznikiem zasilania sterownika ( niebieski przekaznik ori )

- Wiązki przy podszybiu sprawdzone, przy wtryskach tak samo 

- Przepustnica zrobiliśmy na OFF, motor nadal gasł

- ECU został sclashowany, myślałem że ktos usunął błędy permamentnie, więc został wgrany nowy soft ori z strony bmw!

- Filtr paliwa wymieniony 

 

Czy ktoś  ma jakiś pomysł, żeby mi jakoś pomóc?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Administrator

Zapraszam do powitalni 🙂 Na początku zacznij od diagnostyki komputerowej, skoro auto zgaśnie to bankowo jest jakiś błąd w sterowniku silnika.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, DracoBlue napisał(a):

Zapraszam do powitalni 🙂 Na początku zacznij od diagnostyki komputerowej, skoro auto zgaśnie to bankowo jest jakiś błąd w sterowniku silnika.

Samochód diagnozowałem sam INPA/ISTĄ, I nawet Nie autoryzowany serwis marki BMW w Poznianiu 

Nie ma żadnych błędów w Ecu..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Administrator

Auto gaśnie nagle, czy zaczyna szarpać, przerywać i wtedy gaśnie?

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, DracoBlue napisał(a):

Auto gaśnie nagle, czy zaczyna szarpać, przerywać i wtedy gaśnie?

Jedziesz sobie normalnie autem, np. 100km/h a silnik zgasa, tak od buta 

Odpalam normalnie jeszcze raz i jadę dalej bez jakich kolwiek problemów z szarpaniem czy z slabnieciem 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Administrator

Taki problem powodować może czujnik położenia wału, sprawdź też klemę IBS, oraz akumulator podładuj. Możesz też odłączyć wtyczkę od przepływki i sprawdzić czy problem też wystąpi.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, DracoBlue napisał(a):

Taki problem powodować może czujnik położenia wału, sprawdź też klemę IBS, oraz akumulator podładuj. Możesz też odłączyć wtyczkę od przepływki i sprawdzić czy problem też wystąpi.

Właśnie we wtorek będę miał 2 czujniki uzywane oem wałka i wału

Podmienie i zobaczymy

Ale ze przepływka może być trefna w to wątpie 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witaj 

wydaje mi się że problem może nawet leżeć w sterowniku silnika 

mam na myśli oporniki które się przegrzewają 

a co z czujnikiem wału ? 

czujnik wałka ? 

nie zawsze pokazuje błąd a nie działa po prostu lub gubi sygnał na chwilę 

  • Lubię to! 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Pan_Mechanik napisał(a):

witaj 

wydaje mi się że problem może nawet leżeć w sterowniku silnika 

mam na myśli oporniki które się przegrzewają 

a co z czujnikiem wału ? 

czujnik wałka ? 

nie zawsze pokazuje błąd a nie działa po prostu lub gubi sygnał na chwilę 

Sterownik podmieniony na inny , + przekaznik zasilajacy sterownik takze, a autko dalej gasnie 

W weekend wymieniam czujnik wałka i wału bo czekam az kanał braciak zwolni

 

Edytowane przez deslu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...