Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

M57TU2, Metaliczne stuki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć pasjonaci, posiadam BMW E60 530d M57TU2 231km, ZF6HP26. Od kilku tysięcy km słyszałem metaliczne stuki, ale jedynie w środku kabiny i trzeba było się wsłuchać. Uchylałem szyby, silnik pracuje aksamitnie równo i cicho. Stwierdziłem, ze przy wymianę oleju zlecę mechanikowi sprawdzenie stanu poduszek, okazały się w dobrym stanie. Ostatnio jadąc trasę po dwudziestu km zaczęło bardzo donośnie stukać od dolnego zakresu obrotów do ok 1500 obrotow. Oczywiście też było to słychać tylko z zamkniętymi szybami. Zauważyłem, że gdy przełączyłem na N lub P dźwięk ucichł o jakieś 90%. Ponownie wrzucając D zaczęło ponownie stukać w środku. Dodam odrazu, że skrzynia niecałe 100 tys km temu miała robiony remont, tzn. Wymieniony konwerter, mechatronika, olej.  Auto ma pełną moc, zbiera się żwawo i jak wspominałem powyżej pracuje bardzo dobrze. Gdzie szukać przyczyny? Bo niemiło to brzmi, gdy przed kierownicą metalicznie stuka. Jesli ktoś miał podobny przypadek, lub wie gdzie szukać przyczyny, to proszę o wyczerpującą wypowiedź 😌

Opublikowano
  • Administrator

Cześć, a może wał napędowy? łącznik elastyczny lub podpora? Zatrzymaj się otwórz szybę i lekko ruszaj i sprawdź czy jest takie metaliczne stuknięcie.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
  • Autor

Też tak podejrzewam. Przy ruszaniu nie ma metalicznego stuknięcia. Jedynie przy zmianie trybu jazdy słychać jęk od podłogi, najbardziej wrzucając wsteczny. A propo wału, miałem inny problem przy stałej jeździe 90-120kmh. Samochód drżał jakby skakał po mikro dziurach, to też wielu pisało o wale napędowym. Czy mogę tutaj łączyć kropki i w tym szukać problemu?

Opublikowano

Na moje oko z tego co piszesz , oczywiście nie wiem jakie to dokładnie stuki ,ale jak mówisz że metaliczne w dolnej partii obrotów pod obciążeniem to ja bym szukał przyczyny w  panewkach ,a dokładniej cylinder nr 6 pewnie. 

Opublikowano
  • Autor

Myślę, że panewka dałaby po sobie znać niezależnie od trybu jazdy. Tym bardziej że zjawisko to przytrafia mi się losowo. Dzisiaj to było po przejechaniu ok 20km, stukanie na niskich obrotach jedynie z zamkniętymi szybami, a z zewnatrz jest aksamit, a po wrzuceniu N lub P cisza w środku. Po południu jechałem podobną trasę już się z tym nie spotkałem.

Opublikowano

Może skrzynia Ci się sypie, bo jak mówisz nie była otwierana przy "remoncie". W 5hp często pada kosz jazdy do przodu przez wycierający się główny zawór ciśnienia (dostaje luzu bo chodzi ciągle przód tył w tulei), u nie też się zaczęło od stuków, parę miesięcy później został mi tylko 4 bieg i wsteczny 

Edytowane przez ZwyklyPatryk

Opublikowano
3 godziny temu, m57 napisał(a):

Myślę, że panewka dałaby po sobie znać niezależnie od trybu jazdy. Tym bardziej że zjawisko to przytrafia mi się losowo. Dzisiaj to było po przejechaniu ok 20km, stukanie na niskich obrotach jedynie z zamkniętymi szybami, a z zewnatrz jest aksamit, a po wrzuceniu N lub P cisza w środku. Po południu jechałem podobną trasę już się z tym nie spotkałem.

Ok ,to może i skrzynia , weź na tryb manualny i na 5 biegu od niskich obrotów się rozpędzaj na w miarę rozgrzanym oleju w skrzyni ,zobacz czy będzie uślizg ,najszybszym badaniem będzie zlanie oleju i ocena jego stanu i zdjęcie miski i filtra w celu zobaczenia czy jest sporo opiłków. 

Kiedy ostatni raz olej był zmieniany ? 

Opublikowano
  • Autor

Dosyć często używam trybu manualnego, więc nawet przy przyspieszaniu z czwartego, piątego, czy szóstego biegu nie było czuć uślizgu. Ciągnie od samego dołu aż do końca. Olej był zmieniany niecałe 100 tyś temu, przy tej wymianie był zużyty konwerter i mechatronik, co oczywiście zostalo wymienione.

Opublikowano
8 godzin temu, m57 napisał(a):

Dosyć często używam trybu manualnego, więc nawet przy przyspieszaniu z czwartego, piątego, czy szóstego biegu nie było czuć uślizgu. Ciągnie od samego dołu aż do końca. Olej był zmieniany niecałe 100 tyś temu, przy tej wymianie był zużyty konwerter i mechatronik, co oczywiście zostalo wymienione.

Zmień olej ,bo i tak trzeba zobaczyć jego stan czy nie ma opiłków w misce i filtrze. 

Olej w KAŻDYM automacie to max 60 tysięcy jeśli jeździ się głównie trasy i spokojnie.

Jeśli nie zmieniłeś oleju , zrobiłeś na nim 100 tysięcy to w skrzyni pewnie tarczki są popalone , ułożyskowania mają luz i dlatego stuka.