Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Logowanie odbywa się przy użyciu adresu e-mail, nie nazwy użytkownika.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Zmiana termostatu o niższej wartości otwarcia silnika N52, N54, N55

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Zamierzam w najbliższym czasie zmieniać pompę wody Pierburg wraz z termostatem Mahle, i zamierzam dokupic sam Termostat tą metalową część firmy Mishimoto o niższej temperaturze otwarcia. I teraz pytanie czy wystarczy tylko złożyć to razem do kupy i bedzie sie otwierać w niższej temperaturze bo jak wiadomo silniki serii N maja to do siebie że pracują w wysokich temperaturach ze względu na ekologie, czy trzeba jechac i zmienić w ECU niższą temperature otwarcia bo wewnątrz obudowy termostatu jest sensor/spirala. Chce przy okazji zmiany tych rzeczy obniżyć temperature pracy silnika bo jak wiadomo uszczelki twardnieją i zaczynają sie wycieki sam mam wyciek na wale od strony skrzyni, ale najpierw chce obniżyć ta temperature zeby zaraz sie nie okazalo ze nowy uszczelniacz tez szlak trafi od temperatury.pozdrawiam 

Screenshot_20250628130249~2.png

Screenshot_20250628130446~2.png

Edytowane przez pinokio177

Bylo E36 320i Coupe

Polish_20240920_133428657_Easy-Resize.com.jpg

Jest E92 330i

IMG_20220327_143500.jpg

Opublikowano

Przerabiałem temat ,są dwie obudowy termostatów,a co za tym idzie dwa typy termostatów, jest aluminiowy i plastikowy ,każdy mówił że plastikowy jest ok i pasuje ,sprawdziłem i nie pasuje ,kupiłem najtańszą obudowę termostatu SKV i pasował idealnie ,sensor nie ma nic do otwarcia bo tu masz po prostu mechaniczny i tyle ,jedynie potem możesz podjechać do kogoś żeby w ECU zmienił tobie załączenie wentylatora przy np 82°C bo tak to wentylator dopiero przy 102°C startuje. 

Spokojnie nowy uszczelniacz przynajmniej 100 tysięcy wytrzyma. 

Opublikowano
  • Autor

Jak zawsze mozna na Ciebie liczyć z poradą 😉 dzięki wielkie. Pisałem ten post również z myślą o tych którzy też będą chcieli przerabiać temat z serią N, a jak wiadomo nasze motory nie lubią wysokiej temperatury a dokladniej uszczelki. Podrawiam

Bylo E36 320i Coupe

Polish_20240920_133428657_Easy-Resize.com.jpg

Jest E92 330i

IMG_20220327_143500.jpg

Opublikowano
W dniu 4.07.2025 o 19:19, pinokio177 napisał(a):

Jak zawsze mozna na Ciebie liczyć z poradą 😉 dzięki wielkie. Pisałem ten post również z myślą o tych którzy też będą chcieli przerabiać temat z serią N, a jak wiadomo nasze motory nie lubią wysokiej temperatury a dokladniej uszczelki. Podrawiam

Olej w silnikach serii N też przynajmniej 0w-40 ,5w40 aby nie zrywało filmu olejowego przy temperaturze oleju 120°C ,przez zalewany olej 5w30 dużo silników miało zatarte wałki. 

Ja mocno jeżdżę i leje tylko 5w-50.