Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Logowanie odbywa się przy użyciu adresu e-mail, nie nazwy użytkownika.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

E90 n43 143 kucyki. Wypadanie zapłonu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wypadanie zapłonu jest głownie na 1 cylindrze ale zdarza sie tez na trzecim. Obrocz tego bład od kata i noxa jest cały czas Zapach paliwa podczas problemow z odpaleniem na zimnym. Falowanie na niskich obrotach i szarpanie podczas jazdy.Jak pochodzi i sie rozgrzeje to potrafi rowno chodzic.

Ewolucja tego problemu wygladała tak: podskoczylo mi spalanie z 9,4 na 9,5 (trzy lata temu bral 9,3 w lecie i 9,4 w zimie jezdzac tylko po miescie).sporadyczne nie odpalenie za pierwszym razem tylko drugim lub trzecim przez jakies pól roku,potem w ciagu  nastepnych dwóch miesiecy doszlo falowanie na niskich obrotach , wypadanie zaplonu podczas jazdy na zimnym, coraz wieksze trudnosci z odpaleniem na zimnym az ostatnio mialem wielki problem z odpaleniem chyba z 15 minut probowalem az jakis bialy dym z wydechu polecial w koncu zapalil i jakos dojechalem do domu. Szarpanie podczas jazdy doszlo na samym koncu. I ogolnie duzo paliwa bierze, wiecej niz pokazuje na desce bo pokazuje 9.6 głownie po miescie ale biede mam zrobic 600km na pelnym baku.

Na poczatku myslalem ze to egr bo był bląd wiec mechanik wymienił na uzywke błedu nie ma problem został. Załozyl mi jeszcze emulator na drugą lambde monitorujaca i tez raczej bez zmian .

Swiece wymieniłem:Pierwsza swieca okopcona wiec mysl ze wtrysk mi leje auto poszło do bosza na sprawdzenie wtryskow posprawdzali poczyscili jakimis ultradzwiekami, pierwszy wtrysk wleciał nowy bo podobno stary uszkodzony elektrycznie. Reszta ze podobno jest ok.

Kompresja była robiona i wyszlo:przez telefon mi mowił 10, 11, 10, 10 a w papierach mam 11,11,10.5, 11 i troche mnie to zdziwilo ale to nie gadalem z mechanikiem tylko z gostkiem z obslugi klienta to moze sie pomylił przez telefon...

Problem został. Wypadanie zapłonu na pierwszym i trzecim cylindrze chociaz nie wiem czy tak samo jak przed czysczeniem i wymianà tego wtrysku czy jednak cos lepiej lub inaczej.i juz drugi dzien diagnozują i chyba nie wiedzą co jest grane (ale za to olej mi wymienili i uszczelke pod podstawa filtra oleju kpina). Kupilem wtryskiwacz za swoje po 2300 bo oni chcieli za wtryska 2750 z intercarsu a tu taka lipa dalej...

Przebieg 223k rozrzadu nie robilem i chyba nie był robiony bo nie ma zadnej naklejki ze był robiony.jeden mechanik z tiktoka twierdzi ze nie moze byc zadnych luzow na łancuchu a u mnie lekki luzik jest na ciepłym, na zimnym w sumie nigdy nie sprawdzałem ale skoro na ciepłym jest lekki to na zimnym pewnie wiekszy a to własnie na zimnym silniku sa najwieksze cyrki... teoretycznie z tego co czytałem to wiem ze moze to byc od rozrzadu mimo ze nie ma bledow ale co znow mam ryzykowac ze wloze pare tysi tym razem w rozrzad i bedzie bez zmian jak z tym wtryskiwaczem. Pomocy

Oprocz tego...

mam auto od 3 lat w tym czasie zrobiłem 25k od poczatku jak go miałem to cisnienie oleju mi sie zapalało raz na jakis czas na ciepłym silniku ale po ponownym odpaleniu znikało. Chociaz ja nie robie jakis długich tras tyle co do roboty 13km i spowrotem. wymieniłem czujnik cisnienia i był spokoj całą zime az ostatnio sie znowu zapalił dolałem oleju do maxa i narazie spokoj.Było tak ze myslalem ze te problemy z falowaniem i wypadaniem zaplonu sa przez kata to go przegoniłem na dystansie 120 kilometrow na 3000 obrotow jadac na piatym biegu te 125 na godzine i zaden alladyn się w tym czasie nie zapalił . Wiem podpiac manometr posprawdzac pompę panewki ale z tego co mi w tym boszu zmieniali olej to twierdza ze w filtrze nie było brokatu zadnego i przez 3 lata co mi mój mechanik zmienial tez nic nie gadał na ten temat...

Ogolnie jestem z bielska bialej moze ktos polecic jakiegos speca od bmw?

Screenshot_20250611-055638.thumb.jpg.dbb255fcd76481c5c7d5ec4b2d74ebcd.jpg

Edytowane przez Krajalnica85

Opublikowano

Masz do wymiany ,do sprawdzenia na stole probierczym wtryskiwacze bo to raczej one są problemem z tego co wyczytałem że twojej wypowiedzi.

Opublikowano

W pierwszej kolejności układ NOX trzeba doprowadzić do ładu i wykonać nowe adaptacje. Bez sprawnego NOXa nawet jak wymienisz wszystkie wtryski to możesz je szybko załatwić, bo nie zrobią sie korekty długoterminowe i silnik będzie pracował w trybie homogenicznym (w skrócie - w trybie zwiększonej dawki paliwa).

Dopiero potem jeśli problem nadal będzie występował można sprawdzać/wymieniać wtryski. 

To, że wypada zapłon na 1 cylindrze wcale nie oznacza, że problem lezy w tym konkretnym cylindrze. W N43 masz 2 banki - 1 bank to 1 i 2 cylinder, 2 bank to 3 i 4 cylinder. Wypadanie zapłonu na pierwszym cylindrze może być spowodowane problemem na cylindrze drugim. DME kompensuje prace silnika bankami, nie cylindrami. W N53 lał mi 4'ty wtrysk, a zapłon wypadał na 6'tym cylindrze 😉

Opublikowano
22 minuty temu, KucaQ napisał(a):

W pierwszej kolejności układ NOX trzeba doprowadzić do ładu i wykonać nowe adaptacje. Bez sprawnego NOXa nawet jak wymienisz wszystkie wtryski to możesz je szybko załatwić, bo nie zrobią sie korekty długoterminowe i silnik będzie pracował w trybie homogenicznym (w skrócie - w trybie zwiększonej dawki paliwa).

Dopiero potem jeśli problem nadal będzie występował można sprawdzać/wymieniać wtryski. 

To, że wypada zapłon na 1 cylindrze wcale nie oznacza, że problem lezy w tym konkretnym cylindrze. W N43 masz 2 banki - 1 bank to 1 i 2 cylinder, 2 bank to 3 i 4 cylinder. Wypadanie zapłonu na pierwszym cylindrze może być spowodowane problemem na cylindrze drugim. DME kompensuje prace silnika bankami, nie cylindrami. W N53 lał mi 4'ty wtrysk, a zapłon wypadał na 6'tym cylindrze 😉

Przerabiałem to w wielu autach ,w pierwszej kolejności wtryski na stół jak nie były nigdy dotykane ,w znacznej części to one odpowiadały za sypanie błędów z sond bo masz za dużą dawkę a ludzie wymieniali sondy ,vanosy ,przepływomierze ,zostawiali kilka tysięcy zł ,żeby na końcu dowiedzieć się że w każdym aucie z bezpośrednim wtryskiem pierwsza rzecz to sprawdzenie wtryskiwaczy na stole aby zaoszczędzić zbędnie wydane pieniądze. 

Jak chcesz doprowadzić nox do ładu i co dadzą adaptacje bez wcześniejszego zobaczenia na wtryski ? ,mógłbyś jedynie oscyloskopem ją przebadać dokładnie.

Nowych wtrysków nie załatwisz przez sondę nox,nie będziesz miał po prostu pełnej mocy. 

Opublikowano
32 minuty temu, pioteror13 napisał(a):

co dadzą adaptacje bez wcześniejszego zobaczenia na wtryski ?

To że uwalony NOX rozjeżdża adaptacje. Ok. mozna sprawdzać wtryski na stole, ale mało jest serwisów, które zrobią to rzetelnie i prawidłowo. 

33 minuty temu, pioteror13 napisał(a):

Nowych wtrysków nie załatwisz przez sondę nox,nie będziesz miał po prostu pełnej mocy. 

Załatwisz. Brak długoterminowych korekt będzie powodował nieprawidłowe dawkowanie paliwa, a to już krótka droga do lania wtrysków. 

Układ NOX w tym silniku musi być sprawny.

Opublikowano
  • Autor

Auto bylo w servisie boscha. Wyjmowali wtryski czyscili i sprawdzali, pierwszy wymienili na nowy ten gdzie swieca czarna a pozostałe trzy uznali ze są ok. 

Dzis mi dzwonili ze odpalali auto po całej nocy i ładnie odpalił pochodził po czym zgasł ale ze zaden bład nie wyskoczył. Drugi raz zapalili i ze chodzi. Kazali przyjechac potestowac auto i ewentualnie wrocic jakby było cos nie tak. Jade po auto i zobaczę co i jak.

Czyli co w razie gdyby bład czujnika nox był nadal to wymienic czujnik i go zakodowac?

Co nalezy do układu nox oprocz czujnika? Katalizator?

Opublikowano
4 godziny temu, Krajalnica85 napisał(a):

Auto bylo w servisie boscha. Wyjmowali wtryski czyscili i sprawdzali, pierwszy wymienili na nowy ten gdzie swieca czarna a pozostałe trzy uznali ze są ok. 

Dzis mi dzwonili ze odpalali auto po całej nocy i ładnie odpalił pochodził po czym zgasł ale ze zaden bład nie wyskoczył. Drugi raz zapalili i ze chodzi. Kazali przyjechac potestowac auto i ewentualnie wrocic jakby było cos nie tak. Jade po auto i zobaczę co i jak.

Czyli co w razie gdyby bład czujnika nox był nadal to wymienic czujnik i go zakodowac?

Co nalezy do układu nox oprocz czujnika? Katalizator?

czyli tak jak mówiłem pewnie był wtrysk padnięty 

Jak pojeździsz nim chwilę to zobaczysz czy będzie ok, jeżdżąc długo z lejącymi wtryskami katalizator mógł się przytopić ,trzeba zajrzeć kamerą do środka i ocenić ,jak się stopił to kat do wywalenia i sonda nox do programowego usunięcia. 

6 godzin temu, KucaQ napisał(a):

To że uwalony NOX rozjeżdża adaptacje. Ok. mozna sprawdzać wtryski na stole, ale mało jest serwisów, które zrobią to rzetelnie i prawidłowo. 

Załatwisz. Brak długoterminowych korekt będzie powodował nieprawidłowe dawkowanie paliwa, a to już krótka droga do lania wtrysków. 

Układ NOX w tym silniku musi być sprawny.

Nie załatwisz ,robię przy tym dużo

Nox szybko uwalisz jak silnik żre olej. 

Nox usuwasz programowo ,to najlepsze rozwiązanie dla tego silnika. 

Opublikowano

No to widze, że sie nie dogadamy, skoro uważasz, że wykodowanie NOXa to najlepsze rozwiązanie 😄 

2 godziny temu, Krajalnica85 napisał(a):

Założyć NOXEM, zakodować wymianę sondy i kata w ISTA, a nastepnie skasować adaptacje w INPA i wykonać nowe adaptacje. Tylko w ten sposób odblokowany będzie tryb uwarstwiony. 

Edytowane przez KucaQ

Opublikowano
  • Autor

Moze i wtryski lały ale migajacy czek to wina rozrzadu piekny bład wału korbowego. Auto odebałem ale ledwo wyjechalem z placu stanąłem na poboczu i zadzwoniłem po asistance. Wtryski tez chyba lały bo inaczej chodzi po czyszczeniu. Te ciule dobrze wiedziały co jest z samochodem, naciagneli mnie na wymiane oleju badanie kompresji, wymiane uszczelki pod obudowa filtra. Ponad 4 tysiace poszly a auto nie zdatne do jazdy. Ostatnio tez 1000 poszedl na wymiane egra na uzywke, zalozenie emulatora na na 2 lambde i wymianę łacznika elastycznego.

Mozliwe ze kat sie stopił bo kiedys mi sie rura za katem a przed łacznikiem elastycznym do czerwonosci nagrzała podczas problemow z odpaleniem a potem nietowna praca silnika ze az plastikik z osłony podwozia stopiło.

Teraz sie zastanawiam czemu on się nie chciał podjac wymiany rozrzadu jak widac jak byk ze wywala bład wału korbowego a przez telefon mi mówił ze auto pali i nie widzi podstaw zeby robic rozrzad. Oczywiscie jak przyjechalem to szefuncia nie bylo. Ledwo udalo mi sie z tamtad wyjechac ma migajacym czek enginie, stanolem na poboczu i zadzwonilem po lawete. 

Dzieki pany za pomoc ale jak sie na tym nie znam mam nadzieję ze mechanik mi to ogarnie do kupy. Poszlo do Q servisu. Wiec wadpie zeby tam sie znali na tych waszych czarach typu noxem

Kurna a poł roku temu mialem okazje sie tego pozbyc za 22000 a teraz bede wkladal i wkladał...

I jeszcze jedna sprawa jak byly te cyrki z lejacymi wtryskami i problemami z zaplonem to pare razy poszedl bialy dymek z wylotu ostatnio dolewalem plynu 2 tygodnie temu do pełna a dzis patrze a juz poł zbiorniczka...

Screenshot_20250711-132818.thumb.jpg.2870b8753ae9a3af2262ea0bb5333a6e.jpg

Opublikowano

A widzisz zapomniałem się zapytać ciebie i rozrząd czy robiłeś już. 

No niestety ten silnik to jest porażka. 

Dużo niestety warsztatów działa na niewiedzy użytkownika aby wyciągnąć kasę właśnie wymieniając wszystko po kolei zamiast dokładnie sprawdzić wszystko oscyloskopem,kamerą i programem.

Przyszłościowo jak będziesz coś szukał z benzyn to n52b30 ,n55b30 bądź nowszy b48 lub b58 🙃

Jak diesel to n47 184km tylko od razu klapy w kolektorze do wywalenia i EGR do wywalenia , rozrząd do zmiany i do sprawdzenia panewki ,jak to zrobisz to można latać nim do 500 tysięcy spokojnie. 

Opublikowano
  • Autor

Screenshot_20250712-062853_Edge.thumb.jpg.34acd08202566549a8de9bcec93bf417.jpgHa ha ha 2e18 to nie rozrzad to sonda lambda. Dzieki Ci Boże. Przed chwolą to znalazlem. Moze wystarczy ją tylko przemyć bo jam wyryski lały to ją zaebao. 

Opublikowano

Możesz wymienić i zobaczyć sondę ale przy tej ilości błędów są powiązane też z rozrządem tym bardziej że nie był wymieniany a one długo nie wytrzymują tak jak i koła vanos. 

Opublikowano
  • Autor

No ale jak mi w boschu mowili ze nie widza podstaw zeby robic rozrzad to moze jednak maja racje co im szkodzilo zrobic rozrzad i przytulic troche siana i powiedziec no przeciez sam pan chciał

A bylem w zywcu u takiej babki co naprawia tylko uklady wydechowe bo na poczekaniu mi lacznik elastyczny spawali  to mi od razu mowila ze 90% takich obiawow to wlasnie sonda lambda 

Bo bylem u niej dzien wczesniej robic ten lacznik wracalem to auto szlo jak burza, rano chce do pracy jechac zapalam telepie autem faluje czek zaczuna migac i gasnie. A dwie godziny później poszedlem zapalic i idzie jakby nigdy nic. Dzwonie do niej zapytac czy nie wie co to moze byc to od razu mowi pierwsza lambda na 90%

Tylko ze wtedy jeszcze wtryski lały to najpierw byla bieda go odpalic i smierdzialo poliwem a teraz zapala do strzalu ale telepie czek miga i gasnie. Wtryski naprawili to juz nie ma problemu z odpaleniem ale reszta bez zmian...

A to nie bylo tak ze sie zepsula od razy tylko bylo coraz gorzej i gorzej na przestrzeni kilku miesuecy, wiec jak dla mnie wtryski lały i coraz bardziej brudzilo sonde. Moze ja wystarczy tylko umyc jakims wd40 bo dziurki zapchane nagarem i tlen nie dochodzi czy cos w tym stylu.

Opublikowano
  • Autor

Mam pytanie jeszcze... jak sie zamienia cewki zeby sprawdzic to można pierwsza z drugą czy tez te banki obowiazują? Bo ja podmienialem pierwsza na drugą i nie wiem czy to dobrze zrobilem

Opublikowano
  • Autor
W dniu 11.07.2025 o 09:31, KucaQ napisał(a):

20250713_104541.thumb.jpg.766b2a789b7d9a44e96a19777dbed225.jpgc20250713_104504.thumb.jpg.467bc42f06b5dd793edfd8133581baaf.jpg

czesc mam pytanie bardzo prosze odpowiedz.

Dobrze rozumiem?, ze te dwa bledy dotycza drugiego kata z tlumikiem i czujnika za nim a nie pierwszego kata z kolektorem wydechowym?

Dlaczego pytam? A no dlatego ze jak pojechalem do mechanika w sprawie tych bledow to chyba pomylił katalizatory i załozyl mi kolanko (emulator) na sonde lambda monitorujacą i to niby wedlug niego miało pomoc

I jeszcze drugie pytanie czy możliwym jest ze jak wymienie juz wlasciwy czujnik czyli nox za drugim katem to zniknie tez bład od tego kata i auto wroci do pelnej mocy i prawidlowego spalania?

Bo jak patrze na ogloszenia z otomoto to niektorzy podaja w tych autach spalanie po miescie na poziomie 8 litrow  a mi odkad mam to auto zawsze pokazywalo ponad 9 czyli od zawsze mialem problem z noxem i nigdy nie poznalem prawdziwej mocy tego samochodu na to wychodzi.

Wtyczkę obd mam od niedawna i od niedawna interesuje sie bledami... ale od poczatku slyszalem od mechanika, gdy raz na pol roku wyskoczł czek endzin, ze mam blad kata i egr ( egr juz wymienilem i bledu juz nie ma) no ale blad do kasacji i sie jezdzilo bo dla mnie to bylo "normalnie" i nic z tym nie robilem.

I to dlatego po dwoch latach zaczely sie problemy z wtryskami ktore gosciu od ktorego kupilem auto ogarnal przed samą sprzedarza wiem bo mi dał papiery z jakiegos serwisu... wtrysk ktory wymienilem teraz na nowy w boschu był z 2018roku i bylo na nim napisane markerem "ok"...

Opublikowano
W dniu 12.07.2025 o 15:36, Krajalnica85 napisał(a):

jak sie zamienia cewki zeby sprawdzic to można pierwsza z drugą czy tez te banki obowiazują?

Nie ma znaczenia. Czy to cewki, czy świece. Jedynie wtryski - po zmianie lokalizacji trzeba by je zakodowac by działały w 100% poprawnie.

22 godziny temu, Krajalnica85 napisał(a):

Dobrze rozumiem?, ze te dwa bledy dotycza drugiego kata z tlumikiem i czujnika za nim a nie pierwszego kata z kolektorem wydechowym?

Tak. Sondy za katami w kolektorze wydechowym to lambdy. Sonda za drugim katem to sonda NOX. Te 2 błędy dotyczą problemu z katalizatorem NOX. Jesli wtryski lały, to tak jak pisał pioteror, kat mógł się przytopić. 

jak patrze na ogloszenia z otomoto to niektorzy podaja w tych autach spalanie po miescie na poziomie 8 litrow

Na otomoto sprzedający nie podają samodzielnie spalania (chyba, że w opisie), otomoto zaczytuje dane z katalogów. Gdy sprzedawałem poprzednie auto to nie miałem mozliwości modyfikować tych wartości, a tez wówczas pokazywało spalanie w mieście 8 litrów, gdzie realnie wychodziło prawie 10 😉 

to dlatego po dwoch latach zaczely sie problemy z wtryskami ktore gosciu od ktorego kupilem auto ogarnal przed samą sprzedarza wiem bo mi dał papiery z jakiegos serwisu... wtrysk ktory wymienilem teraz na nowy w boschu był z 2018roku i bylo na nim napisane markerem "ok"...

Tych wtrysków sie nie naprawia, nie czyści, nie regeneruje. Wtryski do N43/N53 zakłada się tylko fabrycznie nowe. 

Poczytaj https://bimmerprofs.com/ Skarbnica wiedzy o tych silnikach. 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 14.07.2025 o 09:46, KucaQ napisał(a):

Tak. Sondy za katami w kolektorze wydechowym to lambdy. Sonda za drugim katem to sonda NOX. Te 2 błędy dotyczą problemu z katalizatorem NOX. Jesli wtryski lały, to tak jak pisał pioteror, kat mógł się przytopić. 

Tzn bład tego kata mialem od zakupu bo mi mechanik mowił...tylko nie wiem czy byl tez bład sondy nox. Ale moze byc to tez problem samego czujnika? czyli ze czujnik zepsuty (kat dobry) i temu pokazuje tez bład kata? Bo ten czujnik jest tak zapieczony ze nie idzie go odkrecic... wiec moze wystatczy wymienc tylko czujnik?

Edit; Dobra cofam to pytanie. Doczytalem na tym Twoim linku o tym noxem i juz wiem ze te dwa błedy sa spowodowane uszkodzonym lub starym katem. 

Najpierw wymienie sonde lambda zeby zobaczyc czy zniknie ten bład 2e18 a potem zamawiam ten noxem. Wielkie dzieki

A ten noxem to przychodzi sam moduł czy moduł z sondą? bo na zdjeciu jest modul i sonda...

Edit2; to pytanie tez cofam rowniez doczytalem ze sonda jest w zestawie i dobrze ze doczytalem ze jest zakaz uzywania srodkow typu wd40 bo mialem zamiar użyć w celu poluzowania zapieczonego noxa.

Jeszcze raz dzieki za stronke

A mowilem temu cymbalowi mechanikowi ze trzeba emulator noxa załpzyc i ze kosztuje ponad dwa tysiace bo juz mi sie obilo o tym o uszy to twierdzil ze to nie jest do tych samochodow i załozyl mi jakies smieszne kolanko na lambde monitorujaca bo myslal ze to jest to samo co  czujnik nox. Ogarne auto to ide do niego oddac kolanko i po moje 200zl ktore skasował.

Wielkie dzieki za pomoc. Napisze co z tego wszystkiego wyszło.

Opublikowano
23 godziny temu, Krajalnica85 napisał(a):

Bo ten czujnik jest tak zapieczony ze nie idzie go odkrecic...

Nic dziwnego, skoro wydech nagrzewa się do paruset stopni Celsjusza a następnie stygnie w dodatku będac narazonym na warunki atmosferyczne. To sie musi zapiec. Ja montując Noxem odciąłem kabel od starej sondy, założyłem oczkowy klucz (bo płaski się omykał) i użyłem argumentu siły w postaci młotka 😉

A ten noxem to przychodzi sam moduł czy moduł z sondą? bo na zdjeciu jest modul i sonda...

NOX to całość - sterownik + sonda. Nawet fabryczny.

https://www.ebay.pl/itm/163358426566

Mozna wymienić samą sondę (bo to zazwyczaj ona pada, nie sterownik) za 400-500zł ale jej żywotność to i tak góra 60-80kkm. 

potem zamawiam ten noxem 129.

Noxem 129 jest do N53. Dla N43 prawidłowy jest Noxem 130, ale zweryfikuj to jeszcze po VIN na realoem. 

Edytowane przez KucaQ

Opublikowano
  • Autor

29 minut temu, KucaQ napisał(a):

Ja montując Noxem odciąłem kabel od sondy, założyłem oczkowy klucz (bo płaski się omykał) i użyłem argumentu siły w postaci młotka  

Ten cymbał początkowo tez probowal odlrecic tamten czujnik to uzywał palnika i klucza do sond ale tez sie omykał, oczkowy zwykly faktycznie bedzie lepszy bo nie bedzie sie rozszerzal jak ten do sond

A myslisz ze to kolanko emulator drugiej lambdy moze cos tam mieszac? Bo teraz po naprawie  wtryskow auto odpala do strzału i nie czuć paliwa, ale caly czas miga czek endzin i auto słabe co wczesniej zdarzalo sie duzo zadziej w czasie jazdy i wystarczylo uruchomic ponownie auto a teraz jest caly czas, mialem zamiar wymienic pierwsza lambde a moze poprostu wystarczy wywalic to kolanko. Nawet jak wymienie sonde pierwsza i bedzie chodziło to myslisz ze lepiej wywalic to kolanko czy mozna zostawić? 

Opublikowano
  • Autor

Screenshot_20250715-165656_Allegro.thumb.jpg.250f88a602fbd45ffb287c3c942b9092.jpg

Ale to czemu Twoim zdaniem nie lepiej by było założyć nowego kata? Widzialem na allegro razem z łacznikiem elastycznym za 2300 i stary kat  mozna bylo by sprzedac i odzyskać z 500zł. A tak za zalozenie łacznika zaplacilem 250, noxem z 2100 mnie wyjdzie nie liczac robocizny...luzne pytanko. Rozumiem ze masz u siebie ten noxem i jestes zadowolony... troche załuje ze nie wymieniłem tego kata 3 lata temu i bycmoze teraz nie musial bym sie wkurwiac i wydawac 3xtyle siana

4 godziny temu, KucaQ napisał(a):

Noxem 129 jest do N53. Dla N43 prawidłowy jest Noxem 130, ale zweryfikuj to jeszcze po VIN na realoem. 

Masz racje, wszedlem na ten sklep w linku od Ciebie i nie zauwazylem ze na dole są jeszcze inne modele tych noxem. Nie bede sprawdzal jest napisane jak mowisz do e90 jest ten 130 dobrze ze nie kupiłem, najpierw to miganie czeka musze ogarnac, lambda co prawda uzywana czeka juz w paczkomacie jutro rano jade do Qservisu mowili ze wymienia mi ja na poczekaniu, auto tam stoi juz od piatku bo przyjechalo na lewecie z bosza. Moze bede mogł wreszcie odjechac samochodem, potem zamowie tego noxema i ogarne temat z ukladem nox jak sie patrzy.

Jak długo sie na to noxem  czeka od chwili zamowienia?

Tak z innej beczki; Ciekawe czy ten cymbal dobrze mi zrobil adaptacje tego egra bo mi wymienial na uzywke bo był bład a teraz niema... da sie to sprawdzic w programie kiedy i czy wogole była robiona adaptacja po wymianie egr? No ale jak nie ma błedu... no sam nie wiem

Opublikowano
19 godzin temu, Krajalnica85 napisał(a):

myslisz ze to kolanko emulator drugiej lambdy moze cos tam mieszac?

Tak. W tych silnikach żadnych kolanek czy emulatorów na lambdy sie nie stosuje. Wywalić.

Ale to czemu Twoim zdaniem nie lepiej by było założyć nowego kata?

Bo rzeczywistego problemu z katem wcale nie musi być. To, że jest błąd kata nie znaczy że kat zdechł. U siebie zanim załozyłem noxem tez miałem błędy od kata, po montazu Noxem i poprawnym wykonaniu adaptacji błąd nigdy już nie powrócił. Sam zresztą słusznie zauwazyłeś na bimmerprofs że problem NOX może powodowac błędy kata. Te silniki nie są wcale takie łatwe w diagnozie i to, że wywala błąd od kata, wcale nie oznacza, że jest problem z katem. Zupełnie tak samo (o czym wspomniałem już wcześniej) błąd wypadania na danym cylindrze, nie oznacza problemu na tym konkretnym cylindrze. 

Nie bede sprawdzal jest napisane jak mowisz do e90 jest ten 130 dobrze ze nie kupiłem

Mimo wszystko sprawdź. Zarówno 129 i 130 jest do E90, tylko są do różnych silników. Nawet Kaspars zaleca sprawdzenie po VIN przed złożeniem zamówienia. Nie zamawiaj w ciemno, ja nie wiem jaki NOX siedzi konkretnie w Twoim aucie. Na 95% 130, ale jakiś inżynier w BMW mógł kiedyś wpaśc na pomysł montazu 129 do jakiejś małej partii produkcyjnej. 

Jak długo sie na to noxem  czeka od chwili zamowienia?

Ok tygodnia. 

Zanim jednak zaczniesz wydawać pieniądze w ciemno, radzę odezwać się do kogoś kto zna te silniki od podszewki i pomoże Ci w diagnozie. Gdy zaczynałem przygodę z N53 to lukaszewski pomógł mi z rozwiązaniem wszelkich problemów. Polecam go i Tobie - https://allegrolokalnie.pl/oferta/diagnostyka-komputerowa-bmw-n53-i-n43-msd80

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję Ci serdecznie

Opublikowano
  • Autor

i wyrzucenie kolanka i podmiana pierwszej sondy nic nie dało.

Dodatkowo warsztat twierdzi ze na pierwszym wtrysku czyli tym nowym są nieprawidłowe korekcje. Maja jeszcze sprawdzic czy jest to napewno ten nowy no ale raczej tak nie ma co w paranoje popadac ze w boszu załozyli mi jakis stary wtrysk zamiast tego ktory dostarczyłem...pytanie tylko czy nie wymienili mi niepotrzebnie tamtego...

Rozmawialem wstepnie z tym fachowcem z allegro i mowi ze to nie musi byc wina wtrysku...chcialbym zeby warsztat pozwolil mu zdalnie to zdiagnozowac...

Opublikowano
W dniu 19.07.2025 o 08:51, Krajalnica85 napisał(a):

i wyrzucenie kolanka i podmiana pierwszej sondy nic nie dało.

Dodatkowo warsztat twierdzi ze na pierwszym wtrysku czyli tym nowym są nieprawidłowe korekcje. Maja jeszcze sprawdzic czy jest to napewno ten nowy no ale raczej tak nie ma co w paranoje popadac ze w boszu załozyli mi jakis stary wtrysk zamiast tego ktory dostarczyłem...pytanie tylko czy nie wymienili mi niepotrzebnie tamtego...

Rozmawialem wstepnie z tym fachowcem z allegro i mowi ze to nie musi byc wina wtrysku...chcialbym zeby warsztat pozwolil mu zdalnie to zdiagnozowac...

Nie robili przy wymianie wtryskiwaczy pomiaru kompresji ? 

Może masz słabą kompresję na cylindrze którymś i dlatego masz problemy.

Myślę że pomiar wszystko wyjaśni czy z górą silnika jest wszystko ok. 

Opublikowano
  • Autor

Juz sie wyjasniło ten bład 2e18 to jest wypadanie zaplonu na pierwszym cylindrze z powodu braku iskry- gamonie w boschu zle cewke podpięły i nie stykało. Wpadne tam z rachunkiem po kase i im wstydu narobie. Podobno błedy od kata tez zniknęły.

Jak sprawdzic czy auto weszlo w ten tryb uwarstwiony pracy silnika? Spalanie powinno spasc to oczywiste

Jutro rano idę po auto a poten do fachowcow po zwrot kasy jeden od cewki a drugi od kolanka na drugiej lambdzie.