Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Logowanie odbywa się przy użyciu adresu e-mail, nie nazwy użytkownika.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

E90 n43 143 kucyki. Wypadanie zapłonu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To widzę że coraz więcej "specjalistów" jest w PL, zastanawiam się jak takie warsztaty funkcjonują. 

I rozumiem że przyczyną problemu finalnie był wtrysk tak jak pisałem na początku ?

Edytowane przez pioteror13

Opublikowano
  • Autor

Dobra. Odebralem auto. Chodzi rowno odpala co do błedow kata nox to mnie oklamali bo są nadal- starosc i siarka.

Mam pytanie tez tak macie w n43 143 konie ze po zatrzymaniu sie np na swiatłach wskazowka od spalania najpierw idzie w gore a potem opada? bo juz jakis czas temu to zauwazylem i nie wiem czy to narmalne

Np jade, pali 10, staje na swiatlach i skacze np do 15 lub wyzej i dopiero spada blisko zera. Czy od razu po zatrzymaniu powinna opadac bez tego skoku w zwyz?

W dniu 22.07.2025 o 19:40, pioteror13 napisał(a):

To widzę że coraz więcej "specjalistów" jest w PL, zastanawiam się jak takie warsztaty funkcjonują. 

I rozumiem że przyczyną problemu finalnie był wtrysk tak jak pisałem na początku ?

Wychodzi na to ze tak jesli mnie nie oklamali z tą cewka teraz w warsztacie. Twierdzili ze po wymianie tej lambdy i wywaleniu kolanka dalej niepalił. A wczoraj mi dzwoni ze cewka zle podpieta ale dziwne ze dopiero we wtorek to stwierdzili jak w piatek podobno zdjecia cylindra robili wiec musieli odpinac cewke i swiece. Dziwna sprawa

Przyczyną padmiecia wtrysku był uwalony nox jak mniemam. A ciekawe czy nox nie padł przez uwalony egr...

Mam pytanie. Jak sie kupuje nowy wtrysk to jest razem z ta podkladką? Bo mi stary oddali razem z podkladką a na rachunku nie mam doliczonej. Ojciec mi odbieral wtrysk ze sklepu i nie wiem teraz czy była czy nie20250723_154945.thumb.jpg.bd19d274d6099959ddbb47b964af2fac.jpg

Dzwonilem do sklepu gdzie kupowalem to sie osobno kupuje i kosztuje 60zl. Złączka odsprzeglajaca i prawdopodobnie zalozyli mi wtrysk bez tego bo nie jest doliczone do rachunku

Edytowane przez Krajalnica85

Opublikowano
5 godzin temu, Krajalnica85 napisał(a):

Wychodzi na to ze tak jesli mnie nie oklamali z tą cewka teraz w warsztacie. Twierdzili ze po wymianie tej lambdy i wywaleniu kolanka dalej niepalił. A wczoraj mi dzwoni ze cewka zle podpieta ale dziwne ze dopiero we wtorek to stwierdzili jak w piatek podobno zdjecia cylindra robili wiec musieli odpinac cewke i swiece. Dziwna sprawa

Przyczyną padmiecia wtrysku był uwalony nox jak mniemam. A ciekawe czy nox nie padł przez uwalony egr...

Te wtryski nie padają od nox,padają bo mają słabe cewki w sobie i też przyspieszone ich zużycie jest jak się świec nie wymienia i cewek. 

Ogólnie te wtryski są bardzo słabe jakościowo tak samo w n53 jest z tymi wtryskami ,dlatego nikt rozsądny nie kupuje z tym silnikiem. 

Złączki metalowe zawsze daje się nowe i kupuje się je oddzielnie. 

Jak nie sprzedajesz tego auta i zostajesz z nim na dłużej to oddaj go do speców od wykodowania nox ,wtedy nie ma z nimi problemów a te emulatory to działają właśnie na podawaniu "fałszywego" sygnału i w skrócie na dłuższą metę nie jest to dobre rozwiązanie. 

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, pioteror13 napisał(a):

Złączki metalowe zawsze daje się nowe i kupuje się je oddzielnie. 

No niby tak. Ale co jak stare wtryski wyciagasz na chwile to tez trzeba włozyc nową?

Tylko ze te gamonie w boschu wogole mi tego chyba nie załozyły. Tanie to nie jest bo 60zł kosztuje a na rachunku tego nie ma. Jakby wyciagali wszystkie 4 wtryski niby do sprawdzenia i czyszczenia bo by sie chyba kapli ze na 5 nowym czegos brakuje. A tak wyjeli tylko pierwszy wtrysk bo korekcje na cylindrze złe i swieca czarna i nie zauwazyli ze na nowym nie ma podkladki. Urwy. 120 "czyszczenie" ze "sprawdzeniem" plus demontaz i montaż x4 a w rzeczywistosci wyjecie jedneg zjebanego wlozenie nowego i jakies papierki z raportami wyssanymi z uja. Pisane jest na nich juz do Warszawy do siedziby bosch car cervice. Się zesrają nawet jak kolesiostwo to napisalem ze choćbym miał do niemiec pisac to bede pisał.

To w takim razie po co to wykodowywac skoro nie wplywa zle na wtryski? A ak sie wykoduje to auto wchodzi w ten tryb uwarstwiony?

Opublikowano

Wyłączasz sondy za katalizatorem i nox programowo i nie masz żadnych nagłych problemów przyszłościowo i auto od razu mniej pali, ale ten silnik i tak jest skarbonką jak i jego osprzęt tak jak i n53 dlatego tych silników się unika i nie bez powodu auta z nim są najtańsze. 

Tą podkładkę metalową powinno się nową za każdym razem dać według newtis.

Oni powinni oddać wszystkie wtryski na stół probierczy i zobaczyć sprawność wszystkich bo może się okazać że zaraz następny będzie całkiem lał albo się zawieszał. 

Następnie powinno być sprawdzenie cewek i wymiana świec na nowe ,zrobienie adaptacji i tyle. 

Opublikowano
  • Autor

Pojechalem sprawdzic czy zalozyli podkładke i nie bylo wogole wiec zalozyli starą

Dodatkowo posprawdzali kody wtryskow w programie i okazalo sie, ze o ile 2.4 byly  takie same jak na papierach z boscha no oprocz trzeciego cylindra gdzie zamiast 6 na koncu byla piatka i nawet nie dało się zmienic kodu wiec załozmy ze na wtryskach też to pierwszy byl mocno rozjechany i blizej mu do starego wtrysku. Dla sprawdzenia zalozyli stary wtrysk i chyba faktycznie uszkodzony ale gdy zalozyli spowrotem ten nowy wtrysk juz z podkladka i przekodowali kody pierwszego wtrysku na takie jak na wtryskiwaczu to zaczęło znowu nierowno chodzic. Tzn nie ze falowalo tylko spadalo za nisko. 

W dniu 24.07.2025 o 09:01, pioteror13 napisał(a):

Wyłączasz sondy za katalizatorem i nox programowo i nie masz żadnych nagłych problemów przyszłościowo i auto od razu mniej pali, ale ten silnik i tak jest skarbonką jak i jego osprzęt tak jak i n53 dlatego tych silników się unika i nie bez powodu auta z nim są najtańsze. 

Tą podkładkę metalową powinno się nową za każdym razem dać według newtis.

Oni powinni oddać wszystkie wtryski na stół probierczy i zobaczyć sprawność wszystkich bo może się okazać że zaraz następny będzie całkiem lał albo się zawieszał. 

Następnie powinno być sprawdzenie cewek i wymiana świec na nowe ,zrobienie adaptacji i tyle. 

Chodzi Ci zeby wywalic w programie sonde nox i katalizator nox? Tak? Bo uzyles liczby mnogiej i nie wiem o jakie sondy chodzi

Wtryski teoretycznie sprawdzali w boschu wiec zakladam ze są ok. Chociaz jak to takie cyrki sie dzieją z tym rozjezdzaniem tych kodow to nie wiadomo czy ten co wymienili na nowy tez nie jest czasem tez dobry ale zalózmy ze były wyciagane i sprawdzane na stole...

Opublikowano

Tak,usunięcie programowe 

Podejrzewam że reszty wtrysków nie sprawdzali ,zobaczyli tylko gdzie świeca czarna i go wymienili. 

Cewki powinny być wymieniane w N według serwisówki co 80 tysięcy kilometrów ,cewki i świece w każdym silniku z bezpośrednim wtryskiem są najważniejszą rzeczą bo jak masz słabą iskrę to równa się złe spalanie czyli i nox szybciej się wykończy. 

Opublikowano
  • Autor

Raczej wykodowywac nic nie bede najpredzej noxem. Ale cewki faktycznie kupię nowe

Po zakodowaniu pierwszego wtryska zgodnie z numerem kodu i zrobieniu resetu adaptacji obroty na wolnym spadaly za nisko.

Dziwne ze niezakodowany wtrysk chodził rowno na starych cewkach no moze ciut za wysoko na wolnych bo miedzy 6.5 a 6.8 a po zakodowaniu zaczął spadac za nisko ale nie wypadał zapłon. To chodzi o stare adaptacje silnika ze silnik nauczył sobie jakos z tym radzic?

Wjechały nowe cewki z boscha chociaz troche ta firma wzbudza niesmak w zwiazku z ostatmini przygodami. silnik zaczął chodzic rowno i obroty na prawidlowym poziomie miedzy 6.2 a 6.5 no czasem sporadycznie zejdzie do 6 jak dlugo idzie na wolnych przynajmniej na poczatku. Przy pierwszym odpaleniu po zalozeniu cewek to az mną zatrzeslo bo wywalilo bledy chyba na wszystkich cylindrach. Wylaczylem pokrecilem cewkami i potem byla już malina. Mam nadzieje ze jutro rano tez bedzie bez niespodzianek. Przydało by mi się jeszcze trzy pozostale wtryski powyciagac i sprawdzac czy kody się zgadzaja i wszedzie są te łaczniki odsprzeglajace.

Mam pytanie jak sie instaluje noxem to koniecznie trzeba robic ten 3 punkt- adaptacje silnika czy wystarczy zaadaptowac nowego kata i czujnik a on sam się nauczy po jakims czasie i wjedzie w tryb uwarstwiony?

Czy procedura wypalania kata w programie na kompie moze go uratowac jednak? jezeli sa te bledy 30EA i 30E9 czyli pojemnosc i siarka?

Widzialem firmy ktore twierdza ze czyszczą katy to prawda czy sciema jak z czyszczeniem wtryskow?

Bo bledy kata na razie są... moze sie troche przeczyscic jak teraz bedzie jezdzic na nowych cewkach? bo tak jak mowie te bledy byly odkad go kupilem czy kat juz napewno niedoodratowania?

20250725_152719.thumb.jpg.22b65380fec54c67787a86fe7871ac66.jpg

Opublikowano

Mówiłem ,cewki i świece to podstawa w tym silniku i wtryski w idealnym stanie.

Katalizator można wyjąć i oddać do prania tak jak DPF ale jak nie jest popękany wkład w środku. 

Z tym noxem to nie wiem jak z adaptacją , ogólnie jak się nie chce problemów z tym silnikiem to robi się decat i do tego usunięcie sond za katem i nox.

Inaczej są problemy co chwilę z błędem zasiarczenia.

Opublikowano
  • Autor
24 minuty temu, pioteror13 napisał(a):

Mówiłem ,cewki i świece to podstawa w tym silniku i wtryski w idealnym stanie.

Katalizator można wyjąć i oddać do prania tak jak DPF ale jak nie jest popękany wkład w środku. 

Z tym noxem to nie wiem jak z adaptacją , ogólnie jak się nie chce problemów z tym silnikiem to robi się decat i do tego usunięcie sond za katem i nox.

Inaczej są problemy co chwilę z błędem zasiarczenia.

Poprostu trzeba nie doprowadzac do bledu czyli raz na miesiac go przeyebac obwodnicą 3k obrotow i 125km na godzine bodajze przez 25 minut bo jak juz wywali bład to tylko z programu mozna to uruchomic. Gdzieś tak czytalem. Są jakies aplikacje na telefon zeby mozna bylo robic jakies kodowanie wtryskow czy adaptacje czy wlasnie tą procedurę odsiarczania uruchomić? bo inwesyowac ponad tysiac w lapka to chyba nie warto

Korzysta ktos z tego bimmertoola wejsji pro. Wiem ze wtyczke trzeba taka troche lepszą za 200zl bodajze. Ale jakie tam są funkcje? 

Bimmercode wiem ze też jest

Opublikowano

Laptop z istą lub jakiś tester np launch bądź xtool do kodowania wtryskiwaczy.

Mam wszystkie aplikacje w wersji pełnej i aplikacją nie zrobisz kodowania.

Co do uruchomienia procedury wypalania to przy dieslu DPF jest w bimmertool taka opcja to pewnie i w bimmertool będzie i uruchomienie odsiarczania. 

W bimmertool to sobie możesz kasować inspekcje ,robić adaptacje różne ,sprawdzać parametry silnika. 

Opublikowano
  • Autor

mam niestabilnś temperature płynu skacze od 80-110. przy 110 kurtyna zamknieta i wiatrak stoi a wychodze popatrzec przy 80 kurtyna otwarta wiatrak idzie. Jakiś czujnik pewnie... i bład 2F11 sie pojawil brak komunimacji z kurtyna skasowalem i niema ale skacze nadal . W sumie to najpierw zauwazylem bład potem wlaczylem odczyty temperatury i faktycznie skacze sobie od 80 do 110

To jest mozliwe zeby temperatura silnika spadla w czasie jazdy ze 110 do 80? 

Edit

Screenshot_20250727-100637_Edge.thumb.jpg.a8bc46c7553ea92f74501505a36986db.jpg

Chyba jakby się wyjasniło 😁😁😁

Opublikowano
  • Administrator

@Krajalnica85 proszę nie pisać post pod postem tylko edytować poprzedni 🙂 

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
  • Autor

Odnosnie rozrzadu to zmalazłem papiury z aso  i był robiony przy 138k teraz jest 223k więc chyba z 50k powinno pojezdzic na tym.

Czujnik nox tez był wymieniany cos koło tego

A przy 198k w czerwcu 22r był wymieniany wtryskiwacz w magnetti marelli ktory się zepsuł mi teraz a miał on date produkcji 2018r. Ciekawe czemu ciagle pierwszy pada. Chyba jednak wyciagali w boschu wszystkie wtryski bo mam papiery od pozostalych trzech wtryskow z tego 22r i sie zgadzają kody z tymi z papierow z boscha. Pewnie ktos powie ze tylko przepisali z kompa kody, otoz nie poniewaz jeden wtrysk trzeci ma zakodowany o jeden mniejszy kod i nie dalo sie go przekodowac.wiec gdyby brali numery z kompa to by sie roznil kod o jeden od rzeczywistego kodu z wtryskiwacza.

Ale i tak bede musial je wyjac czy patałachy zalozyly łaczniki odsprzeglajace bo jak na tym nowym teraz nie zalozyli to wszystko jest mozliwe. Ładne ich pieklo czeka poszla skarga do warszawy trzy obszerne maile ze zdjeciami rachunkami jednym slowem pełny material dowodowy.

Se pomyslcie warsztat boscha nie moze zdiagnozowac wypadania zaplonu po wymianie wtrysku, klient musi laweta odjezdzac z warsztatu a w drugim warsztacie okazuje sie ze cewke zle podpieli a i tak stare cewki byly juz rude- do kosza i jeszcze okazalo sie ze nie zalozyli łacznika odsprzeglającego pod nowy wtrysk, nie zakodowali i nie skasowali adaptacji.

A dzwonilem sie dogadac po dobroci to kierownik tomasz mi mowi ze moge sobie pisac pisma do nich ale on jest tu kierownikiem to bedzie odyłal swoje pisma do mnie  i tak nawet w nieskończonosc 😁- nie mogl chlop uwierzyc ze cewki nie podpieli na slowo, nie spodziewal się ze takie kwiatki jeszcze z wtryskiem wyjdą 😂😂😂. Na wszystko mam papier.