Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

530i kumulacja błędów i sypiący się zapłon.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim.

Krótki opis sytuacji. Od jakiegoś czasu było słychać chrobotanie (miesiąc czy dwa), jeździłem z myślą że to pierdoła bo samochodu potrzebowałem na codzien i nie mogłem sobie pozwolić na przestój (praca). Błędów brak. Nie wiem czy ma to związek ale zaznaczam.

Trzy dni temu pojawił check i standardowo P0171. Obejrzalem dolot, rozłożyłem i złożyłem od nowa (był zmieniany w zeszłym roku). Odma to samo. Samo zgasło, potem się pojawiło, zaraz znów zgasło. Dźwięk się nasilil, takie niesynchroniczne klikanie w odstępach 0,5s do 2 sekund, czasami ustępujące. Cichnące po wrzuceniu D i R.

W dniu dzisiejszym doszlo do kumulacji, zaplony zaczęły tak sypać że utrzymywało jałowo 300-500rpm, co dziwne po wrzuceniu D się stabilizowało. Podczas jazdy nie czuć, nie szarpie, nie przerywa, jedzie normalnie.

Załączam screena. Chcę zaznaczyć że EVAP już kiedyś mi się wysypał, nie wiem czy to zbieg okoliczności czy co. Laptopa nie mam, z diagnostyki jestem kiepski, liczę na waszą pomoc.

Moja glupia logika podsuwa mi nieszczelność, niskie cisnienie paliwa, rozrząd (?), sondy. Nie wiem od której strony ugryźć. Myślę że przypadek na tyle dziwny, że może ktoś ma doświadczenie z taką kumulacją.

To błędy które pojawiły się w ciągu 2h jazdy (od wykasowania).

Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas.

Screenshot_2025-07-11-12-51-36-444_com.ovz.carscanner.jpg

Opublikowano

Hmm, ja bym tu obstawiał świece i cewki 

Wymieniałeś je kiedyś? 

Opublikowano
  • Autor

Świece nowe, ngk platyna. Cewki wyglądają ok, nie wymienialem.

Myślisz że moglo by to powodować wysypem błędów związanych z ubogą mieszanką?

Dziękuję za odpowiedź i poświęcony czas.

Przed chwilą znów rozgrzebałem wóz. Pierwsza sprawa to klikanie na membranie DISy, powinna? Takie dość glosne przy obracaniu klapką, opór stawia lekki w momencie nacisniecia ale się otwiera normalnie.

Dwa to odpięcie przeplywki nie przynosi różnicy w pracy silnika na jalowych. Nie jest zauwazalna.

Opublikowano
15 minut temu, Mattt napisał(a):

Świece nowe, ngk platyna. Cewki wyglądają ok, nie wymienialem.

Myślisz że moglo by to powodować wysypem błędów związanych z ubogą mieszanką?

Dziękuję za odpowiedź i poświęcony czas.

Przed chwilą znów rozgrzebałem wóz. Pierwsza sprawa to klikanie na membranie DISy, powinna? Takie dość glosne przy obracaniu klapką, opór stawia lekki w momencie nacisniecia ale się otwiera normalnie.

Dwa to odpięcie przeplywki nie przynosi różnicy w pracy silnika na jalowych. Nie jest zauwazalna.

Mechanizm disy już dogorywa powoli do swojego końca ,też może się czasami zaciąć i powodować błąd 

Zamień cewki z pierwszego banku czyli 1,2,3 na drugi i zobacz czy błędy się przeniosą na drugi Bank i będzie odpowiedź czy cewki są ok.

Cewki jak mają przebicie dają gorszą iskrę szczególnie jak silnik się nagrzeje i cewki ,jak wiadomo za słaba iskra to złe spalanie.

Hmm co do przepływki to przerobiłem tego trochę i w jednym wypiąlem nie było zmiany w drugim ok a błędów nie było i to nie jest wyrocznia. 

Masz u siebie katalizatory ? Jak tak to warto zajrzeć czy nie stopiony bo też miałem taki przypadek z tymi błędami na drugim banku i się okazało że przez źle zestrojone LPG stopiło kata i nie miał przepływu.

Edytowane przez pioteror13

Opublikowano
  • Autor

Katy są oba, pełne, oryginalne jeszcze. Nie zaglądałem do nich od 5 lat. LPG ten samochód nie widział.

W sumie... Jeżeli mialoby to wplyw na taki nagły wysyp takich błędów to mogloby być tropem. Wóz ogólnie byl przymeczony, jezdzil na odmie poklejonej izolacją, pękniętym wężu dolotowym itd. Bral ponad litr oleju na 1000km więc coś tam bankowo siadało na katy. 

Nie, że szukam wymówki tylko chcę ułatwić. Odkąd mam ten wóz to porobiłem w nim wszystko po za wtryskami, cewkami, katy/sondy, rozrządem i pompą paliwa. Pobór oleju od 5 lat to 1-2l na 10000km. Więc chyba katy by padły prędzej przy poprzednim właścicielu gdzie tego oleju sporo silnik przepalił.

Nie powiem, hajs jest tu kluczem (dom w budowie etc) dlatego zależy mi na jak największym zawężeniu grona podejrzanych. Wiem, że takie rzeczy jak plukanie katow mnie nie miną, ale jak nie przyniesie efektu to bylbym w plecy fajną umywalkę czy drzwi 😉 .

Jeżeli jesteś przekonany, że zapchane katy i to oba na raz przynoszą taki efekt to mogę je wybebeszyć, ale czy da się je organoleptycznie sprawdzić?

Edytowane przez Mattt

Opublikowano

Najpierw przełóż cewki bankami ,zobacz czy błędy się przeniosą ,jak nie to szukanie dalej ,czyli sonda używka ,możesz też wpiąć się w nią miernikiem i zobaczyć jakie napięcie daje na jałowych i czy się zmienia ze wzrostem obrotów. 

Następnie jak sonda ok to szukanie dalej czyli katy. 

Ale tak jak mówię zamień cewki i zobacz czy błąd się przenosi to 10 minut roboty i będzie wiadomo co dalej.

Opublikowano
  • Autor

Dobra. Jutro się za to łapię i wykasuję błędy. Zobaczymy jak wrócą.

Inpę będę miał wieczorem, kolega poratuje to coś tam popatrzę bo tymi apkami na telefon to niektóre wartości pokazuje, niektóre nie, niektóre z czapki.

Korekty krotkoterminowe dla obu banków+27 (wtf), dlugoterminowe sztywne 0. Lambda 1 lata między 0,4 a 0,88V, druga stoi sztywno na 0,24V (trafiona?). MAF na jałowym 4.2g/s.

Bezpieczniej jak inpę zapodam. Prędzej uwierzę.

Opublikowano

Jak druga stoi tak nisko cały czas to uszkodzona musi być. 

Jak zamienisz cewki będzie wiadomo i jak będzie inpa.

Opublikowano
  • Autor

Błędy dałem na hosting żeby limitu nie przekroczyć.

Wskazania na jałowych też. (Krótkoterminowe zjeżdżają do zera pod obciążeniem)

Ogólnie na słuch koledze wydaje się że mam nieszczelność na kolektorze wydechowym i raczej bez dymiarki się nie obejdzie. Takiego przypadku nie spotkał i niezbyt się zna. Z niego taki diagnosta jak i ze mnie. Tam z grubsza wie co i jak działa, ale gdzie szukać nie wiem.

Po wykasowaniu błędów i adaptacji od A do Z silnik chodził masełko, zero tąpnięć, wypadania zapłonu etc. Krótka przejażdżka kilka minut i powrót błędu 203 lambdy stojąc na światłach, silnik zaczął rzucać jak wściekły. Po wrzuceniu na D się uspokajał czy lekkim dodaniu gazu.

Jutro rwę te cewki i zamieniam banki. Przy okazji w świece zajrzę. Pozdrawiam.

Edytowane przez Mattt
Zły link