Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Logowanie odbywa się przy użyciu adresu e-mail, nie nazwy użytkownika.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Problem z elektroniką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim. Mam problem z elektroniką w swoim BMW E90 N53. Sterownik MSD 80. Wyleło się 5 litrów oleju na akumulator. Samochód ma szarpanie, słabą moc, źle pracuje na biegu jałowym IBS spra3dzony. Rozdzielacz też sprawdzony. Sterownik jest sprawny, ponieważ mam drugi taki sam na zamianę. Nie wiem gdzie szukać błędu. W ISTA nic nie pokazuje. Pokazuje tylko rozkodowane wtryski, lecz to jest wydaje mi się błąd elektroniczny. Jesli zrobi się adaptacje DME jest super lecz po zgaszeniu adaptacja się nie zapisuje. Co robić?

Opublikowano

Czym robisz adaptacje ? Aplikacją bimmertool?

Spróbuj istą bądź launchem albo innym skanerem.

Opublikowano
  • Autor

Robiłem INPA i TOOL32

Opublikowano

Spróbuj zrobić bimmertool lub podjedź do kogoś z xtoll,launch. 

Na tym drugim sterowniku jak go podłączyłeś też robiłeś adaptacje i było to samo ?

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie to samo, spróbuję jeszcze z boosterem na aku. Może to coś da 

Opublikowano
  • Administrator

Cześć, w Twoim przypadku warto sprawdzić stan kabli i wtyczek, zwłaszcza w okolicach sterownika, ponieważ olej mógł uszkodzić przewody. Upewnij się, że akumulator ma odpowiednie napięcie i nie ma problemów z zasilaniem. Jeśli ISTA pokazuje błędy dotyczące wtrysków, sprawdź czujniki i ich sygnały. Możliwe, że problem z zapisywaniem adaptacji DME wynika z uszkodzonej pamięci sterownika lub problemów z komunikacją między modułami. Spróbuj także zaktualizować oprogramowanie sterownika DME (jeśli masz odpowiedni sprzęt) i sprawdź połączenia masy. Jeśli nadal nie działa, warto skonsultować się z mechanikiem, który ma doświadczenie z BMW.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Zrobiłeś pomiar napięcia na jałowych na akumulatorze jakie jest i jakie na alternatorze ? 

Opublikowano
  • Autor

Na jalowych 13.1 kable wszystkie sprawdzone i są w porządku sterowniki też musi być w porządku bo mam klona i identyczna sytuacja 

Opublikowano
25 minut temu, kapsel1906 napisał(a):

Na jalowych 13.1 kable wszystkie sprawdzone i są w porządku sterowniki też musi być w porządku bo mam klona i identyczna sytuacja 

No dobrze a na alternatorze ile ? 

Coś za słabe to napięcie ,na jałowych powinieneś mieć na aku 13,6-14,0 v ,a na alternatorze jakieś 14,6v

Opublikowano
  • Autor

Napięcie 13.4,, faktycznie słabe. Próbowałem zrobić adaptacje na boosterze po zgaszeniu silnika, aby DME miało napięcie żeby zapisać. Dalej nic. Tym razem adaptacje robiłem przez Hella mega macs pc i dalej ta sama sytuacja. Robiłem to na dwóch sterownikach i przy każdym ten sam objaw. Czyżby wina alternatora czy może gdzieś głębiej? Bezpieczniki i przekaźniki też wszystkie sprawdzone i jest ok. Nie ma żadnych błędów. Od razu po skasowaniu adaptacji silnik chodzi perfekcyjnie, lecz gdy zgaszę silnik obroty falują, cała buda aż drży.

Opublikowano
42 minuty temu, kapsel1906 napisał(a):

Napięcie 13.4,, faktycznie słabe. Próbowałem zrobić adaptacje na boosterze po zgaszeniu silnika, aby DME miało napięcie żeby zapisać. Dalej nic. Tym razem adaptacje robiłem przez Hella mega macs pc i dalej ta sama sytuacja. Robiłem to na dwóch sterownikach i przy każdym ten sam objaw. Czyżby wina alternatora czy może gdzieś głębiej? Bezpieczniki i przekaźniki też wszystkie sprawdzone i jest ok. Nie ma żadnych błędów. Od razu po skasowaniu adaptacji silnik chodzi perfekcyjnie, lecz gdy zgaszę silnik obroty falują, cała buda aż drży.

To napięcie jakie daje alternator czy na akumulatorze?

Opublikowano
  • Autor

Hmm.. Nie wiem słaby w takie rzeczy... sprawdzałem pod maską napięcie plus i minus 

Opublikowano
17 minut temu, kapsel1906 napisał(a):

Hmm.. Nie wiem słaby w takie rzeczy... sprawdzałem pod maską napięcie plus i minus 

Miernik w rękę i dotykasz do plusa na alternatorze (przykręcony od tyłu alternatora) i minusem dotykasz gdzie kolwiek pod maskę na jakąś śrubę bądź do obudowy alternatora i sprawdzasz jakie napięcie. 

Podejrzewam że regulator na alternatorze dokonał żywota i nie daje odpowiedniego napięcia przez co masz problem z wtryskami.

Opublikowano
  • Autor

Przez to też adaptacja sie nie zapisuje?

Opublikowano

J

2 godziny temu, kapsel1906 napisał(a):

Przez to też adaptacja sie nie zapisuje?

jak masz za niskie napięcie to tak bywa 

Opublikowano
  • Autor

Napięcie na alternatorze 14.7 jest ok

Opublikowano

To szczerze to nie wiem gdzie przyczyna leży 

Trzeba by wszystkie połączenia zmierzyć