Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Logowanie odbywa się przy użyciu adresu e-mail, nie nazwy użytkownika.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Inny silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. BMW e87, 2011, 116i. Kolega podstawił mi autko z problemem, z którym walczy. Brak mocy. Sprawdziłem rozrząd na blokady, nie ma błędów, pracuje równo. Czasami ma ciężko zapalić jak postoi około 4 godziny. Ogólnie odpala i jedzie, ale mocy brakuje. Do sedna. Jak podpinałem ISTA, wykryło mi kod silnika N43B20A, a silnik, jaki jest założony, to N43B16A. On sam nie wie nic o wymianie silnika, auto sprowadzone z Niemiec. Moje pytanie: co możemy w tej sytuacji zrobić? Mam dostęp do sterownika z N43B16A. Tylko czy wystarczy wymiana plus jakieś programowanie, czy trzeba ingerować do środka sterownika? Czy może jest jakieś prostsze wyjście? Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi.

Opublikowano

Sprowadzone z tym problemem czy jeździło i odpalało normalnie? jak było OK to nie szukałbym problemu w ECU bo tam są montowane te same do B16A i B20A
Jeśli ma problem na zimnym to zmieniłbym świece.

Opublikowano
  • Autor

Sprowadzony, naprawiony blacharsko i od razu problem. Świece i cewki są nowe. Mnie zastanawia, czy z racji mniejszej pojemności sterownik nie będzie dawał innej dawki. Objawy są takie, że jak się daje gazu nie dużo, to się rozpędza nawet jakoś. A jak się dociśnie do pełna, to czuć spadek mocy i w sumie tylko głośniej pracuje.

Opublikowano

Sprawdziłbym jeszcze wtryski i przepustnice. Błędy by więcej powiedziały, a jeśli to sterownik silnika (ale niech się wypowie ktoś z większą wiedzą) najlepszy byłby zestaw startowy DDE+CAS i kluczyki jak będzie OK to potem tylko kodowanie.

Opublikowano
  • Autor

Przepustnicę podmieniłem. W jaki sposób sprawdzić wtryski bez demontażu? 

Opublikowano
10 godzin temu, Slarob91 napisał(a):

Przepustnicę podmieniłem. W jaki sposób sprawdzić wtryski bez demontażu? 

Sprawdzanie korekt wtryskiwaczy poprzez program nie zawsze mówi że to wadliwy jest wtrysk ,bo jak mamy wysoką korektę to równie dobrze może być upalony , podgięty zawór , porysowana gładź cylindra ,zapieczone wtryski ,jedym słowem mniejsza kompresja na danym cylindrze i już masz wyższą korektę niż na innych.

Sprawdź błędy najpierw bo może być i silniczek valvetronica walnięty jak i elektrozawór vanos i też będzie nie miał mocy.

Opublikowano
  • Autor

Valvetronika ten silnik nie ma. Vanosy nowe, gdyż nowy cały rozrząd założony na blokady.

Opublikowano
9 minut temu, Slarob91 napisał(a):

Valvetronika ten silnik nie ma. Vanosy nowe, gdyż nowy cały rozrząd założony na blokady.

A sory ty masz n43

Ok jak rozrząd zmieniany to może koła vanos zamienione miiejscami na odwrót? Koła mają wybite oznaczenia AUS EX i EIN IN ,czasami zdarza się przy montażu rozrządu że się pomylą i jest problem z mocą. 

Opublikowano
  • Autor

Na 99.9% są założone dobrze. Czy nie będzie to wina sterownika silnika? 

Opublikowano
4 minuty temu, Slarob91 napisał(a):

Na 99.9% są założone dobrze. Czy nie będzie to wina sterownika silnika? 

Może być i sterownik ,ale skoro był zmieniony z B20 na b16 to raczej paliwa mu nie brakuje. 

Zawsze jak coś było nie tak z mocą a błędu nie raz nie było to już było wiadomo że koło vanos jest uszkodzone albo źle strony założone.

Opublikowano
  • Autor

Błędów brak. Rozrząd jest wymieniony w całości z kołami. Na wcześniejszym rozrządzie było to samo. Mnie bardziej zastanawia, czy mapa silnika jest inna w B20 i przez to nie ma mocy.

Opublikowano
18 minut temu, Slarob91 napisał(a):

Błędów brak. Rozrząd jest wymieniony w całości z kołami. Na wcześniejszym rozrządzie było to samo. Mnie bardziej zastanawia, czy mapa silnika jest inna w B20 i przez to nie ma mocy.

tak, mapa w B20 jest inaczej wyskalowana

jezeli masz sterownik z B16, przepisz ISN do CAS'a i odpal auto.

Zobaczysz czy cos ci pomoze, skoro wszystko jest mechanicznie prawidlowo

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://app.tune-x.com/panel/login

Opublikowano
  • Autor

A czy jakaś prosta instrukcja, jak to zrobić? Czy jestem w stanie to samo ogarnąć, czy potrzebuję jakieś bardziej specjalistyczne narzędzia? Mam ISTA, INPA, itp. Enet również.

Opublikowano
3 godziny temu, Slarob91 napisał(a):

A czy jakaś prosta instrukcja, jak to zrobić? Czy jestem w stanie to samo ogarnąć, czy potrzebuję jakieś bardziej specjalistyczne narzędzia? Mam ISTA, INPA, itp. Enet również.

niczym z wymienionych nie ogarniesz.

do ecu:  programator do ecu (najtanszy klon typu KTag, odczyta bdm i wyciagniesz ISN),

mozesz odczytac ISN po OBD, ale tutaj juz wpada BimToolPro / BMW Explorer albo Autel IM608

do cas:  wystarczy ci zwykly programator co jest w stanie odczytac eeprom; potem edycja ISN (np. uzywajac CAS editor albo VVDI BimToolPro); wgranie wsadu i tyle.

Opublikowano
  • Autor

Przekracza to moje możliwości. Ale mam ziomka, który może mi to ogarnie. A gdyby nie dał rady, czy jest ktoś chętny na pomoc?

Opublikowano
10 godzin temu, Slarob91 napisał(a):

Przekracza to moje możliwości. Ale mam ziomka, który może mi to ogarnie. A gdyby nie dał rady, czy jest ktoś chętny na pomoc?

ja to moge ogarnac bez problemu, ale wtedy wysylka ecu + cas do Holandii

lub

w Zabrzu mam kolege co specjalizuje sie w BMW i on tez ogarnie ci to bez problemu

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wymiana sterownika na taki od N43B16A (najlepiej komplet DME+CAS+klucz, potem dopisać VIN i zsynchronizować).

Przeprogramowanie obecnego sterownika softem od N43B16A (flash + kodowanie).