Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

podniesienie mocy 318tds M41D17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od około 3 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem E36 sedan z m41d17 rocznik 98, miałem okazję kupić ten wóz w dość dobrym stanie za śmieszne pieniądze z tego powodu też że jest to najsłabszy silnik w tej budzie
Pytanie brzmi czy ktoś jeszcze zajmuje się Chip tuningiem tego silnika?

z opcji widziałem Ebayu gotowe kości EEPROM (również do 2.5TDS) gotowe do wlutowania w ECU czy ktoś z forumowiczów może miał doświadczenie z takim rozwiązaniem?
ECU to Bosch DDE 2.1

Opublikowano

Witamy Cie serdecznie na forum.

DDE2.1 nie jest mozliwy do odczytu poprzez OBD czy Bench; jedyna mozliwosc zmiany mapy to wylut kosci eeprom.

Minusem tych kosci jest ze po zgraniu mapy, nie zapiszesz jej ponownie bez uprzedniego wymazania calej zawartosci pamieci eeprom pod swiatlem UV.

Dodatkowo programator nie poprawi ci checksum's wiec pliki ( bo masz 2 kosci) musza juz miec checksumy poprawione.

Watpie ze ktokolwiek jeszcze zajmuje sie tuningiem tego ecu ( mape moge zrobic, ale odczyt/zapis juz we wlasnym zakresie).

Dawno temu jeszcze jak rozpoczynalem z chiptunigiem.... jezdzilem Omega B 2.5TD (wlasnie silnik/ecu z BMW) i uzywalem wlasnie gotowej kosci z ebay'a.

Czy byla roznica w uzytkowniu samochodu? Nie wiem, nie pamietam bo wtedy jakos nie zwracalem na to uwagi.

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://app.tune-x.com/panel/login

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dziękuję bardzo za odpowiedź, a czy przy użytkowaniu tego moda z Ebay'a były potem jakieś problemy z silnikiem? czy znosił to dobrze? w co warto zainwestować przy rozpoczęciu zabawy a tunningiem tego silnika? narazie zakupiłem zegar doładowania oraz temperaturę wody i myślę nad zakupem zegara EGT