Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Logowanie odbywa się przy użyciu adresu e-mail, nie nazwy użytkownika.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Wahania temperatury płynu chłodniczego. E90 318i n43

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To juz musialo dziac sie od pewnego czasu ale nie wykrylem tego bo nie ma zegara od temperatury ale w zbiorniczku wiecznie minimum.

Dzis przy glupocie patrze na błedy a tam 2F11 sprawdzam co to a tam ze brak komunikacji z kurtyną skasowalem to i wiecej się nie pokazalo ale problem został. No to podpinam car scaner i sledze temperature płynu a tam skoki miedzy 80-110

Przy 110 kurtyna zamknieta wiatrak stoi. Przy 80 kurtyna otwarta wiatrak idzie raz wylapalem taki przypadek. Nie zauwazylem samej otwartej kurtyny. Jak juz jest otwarta to tylko z wiatrakiem i przy 80 stopniach.

A moze byc otwarta kurtyna bez wiatraka?

Ciekawe czy czasem czujnik plynu bo to tak wyglada jakby miał za duzą tolerancję. Wie ktos gdzie on sie znajduje?

Ktos cos jakies pomysły bo dopiero co wtryskiwacz egr i cewki nowe ogarnalem i znowu musialo sie cos usrać. Nieswiadomosc to błogosławienstwo jak o tym nie wiedzialem to bylem szczesliwszy

Edytowane przez Krajalnica85

• Krajalnica85 zmienił(a) tytuł na Wahania temperatury płynu chłodniczego. E90 318i n43
Opublikowano

napewno przy 110oC wiatrak stoi?

bo u mnie na n43b20 mi się wydaję że działa odwrotnie - wiatrak włącza się przy 110oC

BMW 520iA E34 M50B20TU 1994  5HP-18
BMW 318I    E91  N43B20A   2007  GS6-17BG

Opublikowano

Czujnik temperatury płynu chłodzącego znajduje się pod kolektorem wlotowym za alternatorem. 
pierwszy od góry na 2 piny. 
IMG_5913.thumb.jpeg.e76b41a9c6650b0fe80683416608a603.jpeg

Opublikowano
7 godzin temu, Krajalnica85 napisał(a):

To juz musialo dziac sie od pewnego czasu ale nie wykrylem tego bo nie ma zegara od temperatury ale w zbiorniczku wiecznie minimum.

Dzis przy glupocie patrze na błedy a tam 2F11 sprawdzam co to a tam ze brak komunikacji z kurtyną skasowalem to i wiecej się nie pokazalo ale problem został. No to podpinam car scaner i sledze temperature płynu a tam skoki miedzy 80-110 a norma to 90.

Przy 110 kurtyna zamknieta wiatrak stoi. Przy 80 kurtyna otwarta wiatrak idzie raz wylapalem taki przypadek. Nie zauwazylem samej otwartej kurtyny. Jak juz jest otwarta to tylko z wiatrakiem i przy 80 stopniach.

A moze byc otwarta kurtyna bez wiatraka?

Ciekawe czy czasem czujnik plynu bo to tak wyglada jakby miał za duzą tolerancję. Wie ktos gdzie on sie znajduje?

Ktos cos jakies pomysły bo dopiero co wtryskiwacz egr i cewki nowe ogarnalem i znowu musialo sie cos usrać. Nieswiadomosc to błogosławienstwo jak o tym nie wiedzialem to bylem szczes

co to żnący wtryskiwać egr? Przecież n43 to benzyna ))) 

Edytowane przez Ingenieur

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem wtryskiwacz, egr, cewki i znowu cos się usrało

W bmw maja blad na schemacie i zamieniony z czujnikiem cisnienia oleju...

Juz go zlokaliziwalem. Trzeba zdjac alternator zeby sie dostac ale dzieki

Na zimnym chyba dobrze temperature pokazuje bo 24 ale szybko sie grzeje bo juz po 5 km mial 90 po nastepnych pieciu juz do 110 doszlo i kurtyna zamknieta i wiatrak ani rusz. A wczoraj jak popatrzalem to jak spadlo ze 110 do 80 wychodze z auta patrze a tam kurtyna otwarta i wiatrak idzie.

Czujnik chyba cos koło 200zl wiec moge go wymuenic.

Jeszcze tylko pytanie czy w zbiorniczku wyrownawczym zawsze ma sie przelewac plyn w sensie obiegu bo wczoraj patrze a tam nic sie nie przelewa a pompa jest elektryczna... no ale gdyby pompa siadla to chyba by sie gotowal a to tak dochodzi tylko do 110 czy tam 112 i potem spada ale nie zawsze do 80 czasem tylko do 100 i znowu rosnie. Bywalo ze do 80 ale tak jak mowie wychodze patrze a tam kurtyna otwarta i wiatrak idzie

Teraz patrze ze sie przelewa  w zbiorniczku, wiec widocznie nie zawsze... czyli pompa pracuje. Chociaz nie wiem czy zawsze skoro jest elektryczna...

Odpalilem auto na wolnych i gdy doszlo do powiedzmy 110 to wentyl sie załaczyl krecic kurtyna otwarta i spadlo do 80 a on sie dalej kreci i nie widac zeby miał zamiar przestac...zamiast trzymac 90 to jest 81 a on sie kreci i kreci

Nigdy nie widzialem otwartej kurtyny w czasie jazdy...ciekawe czy mi czegos nie poebali z kurtyna przy wymianie zderzaka...juz prawie rok temu

Wymieniac ten czujnik czy to wina kurtyny?

Dobra edit. Znalazlem Pany takie cos i chyba jednak wsztstko ok. Myslem ze ma byc 90 zawsze 😁😁😁

Screenshot_20250727-100637_Edge.thumb.jpg.68e2280a9cdc8195bf2c84f539da5178.jpg

Opublikowano

To nie czujnik temperatury,tylko pompa się kończy ,ona ma trzy biegi ogólnie i często jest tak że jak się uszkodzi to nie sypie błędami a działa tylko na 1 biegu i dlatego się gotuje. 

Termostat jest tak skonstruowany że jak się przycina to w otwarciu więc ciągle miał byś niedogrzany silnik.

Często nikt nie zwraca uwagi na pompę i potem uszczelka pod głowicą albo zatarcie. 

Włącz zapłon , temperatura nawiewów na max i najniższe obroty dmuchawy ,naciśnij do końca pedał gazu ,trzymaj tak 15 sekund powinna załączyć się pompa wody ,to jest procedura odpowietrzania ale ten test ci się przyda bo zobaczysz czy pompa działa na różnych biegach (będzie słychać wyraźnie zmianę prędkości)

Edytowane przez pioteror13

Opublikowano
  • Autor
11 godzin temu, pioteror13 napisał(a):

Włącz zapłon , temperatura nawiewów na max i najniższe obroty dmuchawy ,naciśnij do końca pedał gazu ,trzymaj tak 15 sekund powinna załączyć się pompa wody ,to jest procedura odpowietrzania ale ten test ci się przyda bo zobaczysz czy pompa działa na różnych biegach (będzie słychać wyraźnie zmianę prędkości)

Tak na zimnym mam go piłowac 15 sekund?Zmiane predkosci czego ma słychac? Nawiewu?

Opublikowano

Nie, nie uruchamiasz silnika tylko sam zapłon. To jest procedura odpowietrzania uklad chłodzenia i w ten sposób jak podał Piotrek uruchamiasz tą wlasnie procedure. I będziesz słyszał jak zmienia sie przepływ na pompie wody . Tu masz z nowszej wersji ale podobnie to wygląda

Edytowane przez pinokio177

Bylo E36 320i Coupe

Polish_20240920_133428657_Easy-Resize.com.jpg

Jest E92 330i

IMG_20220327_143500.jpg

Opublikowano
  • Autor

A ok. A musze to na słuch robiç? Czy mogę zajrzec do zbiorniczka jak sie przelewa?

Opublikowano
33 minuty temu, Krajalnica85 napisał(a):

A ok. A musze to na słuch robiç? Czy mogę zajrzec do zbiorniczka jak sie przelewa?

jak na zimnym silniku to tak, ja tak odpowietrzałem jak opisano wyżej.

Opublikowano

https://youtube.com/shorts/YdPX_lPC0oc?feature=share

Edytowane przez Ingenieur

Opublikowano
  • Autor

Jezeli mnie pytasz to Ci nie odpowiem bo nie posiadam tam konta. Ale mysle za dam sobie z tym radę. Dam znac co i jak

Opublikowano
33 minuty temu, Krajalnica85 napisał(a):

Jezeli mnie pytasz to Ci nie odpowiem bo nie posiadam tam konta. Ale mysle za dam sobie z tym radę. Dam znac co i jak

dodałem filmik na YouTube, powinno działać.

Opublikowano
  • Autor

Powiem tak, zrobilem to odpowietrzanie jezeli chodzi o dzwiek to bardziej nawiew slyszalem niz pompe, pompę ledwo co, ale obserwowalem strumień w zbiorniczku i zmieniało się cisnienie były takze przerwy czyli chyba zapowietrzony układ. Jak 3 lata go mam to nigdy tego nie robiłem...

A ten nawiew mozna wyłaczyc jak juz się pompa załaczy? Bo mi zagluszał. A druga sprawa to ile to powinno trwac? bo raz było tak ze przestalo się lac na kilkanascie sekund juz mialem wyłączyc, ale patrze ze znowu zaczyna siè lać... potem byla znowu dłuzsza przerwa poczekalem z minutę i wyłaczylem. Zrobię jutro drugi raz dla pewnosci.

Opublikowano
4 godziny temu, Krajalnica85 napisał(a):

Powiem tak, zrobilem to odpowietrzanie jezeli chodzi o dzwiek to bardziej nawiew slyszalem niz pompe, pompę ledwo co, ale obserwowalem strumień w zbiorniczku i zmieniało się cisnienie były takze przerwy czyli chyba zapowietrzony układ. Jak 3 lata go mam to nigdy tego nie robiłem...

A ten nawiew mozna wyłaczyc jak juz się pompa załaczy? Bo mi zagluszał. A druga sprawa to ile to powinno trwac? bo raz było tak ze przestalo się lac na kilkanascie sekund juz mialem wyłączyc, ale patrze ze znowu zaczyna siè lać... potem byla znowu dłuzsza przerwa poczekalem z minutę i wyłaczylem. Zrobię jutro drugi raz dla pewnosci.

Procedura trwa 15 minut ,nawiew włączasz tylko na 1 kreskę mocy dmuchawy. 

Idziesz pod otwartą maskę i słuchasz pompy ,powinieneś ją bardzo dobrze słyszeć, szczególnie jak załączy szybszy bieg.

Żeby ci się układ odpowietrzył to otwierasz sobie korek i lekko odkręcasz odpowietrznik na tym zbiorniczku płynu przy tym korku i wtedy odpowietrza się układ ,jak już widzisz że płynu mało to dolewasz do poziomu i tak najlepiej procedurę odpalić dwa razy ,a auto podłączysz pod prostownik żeby cały czas miał ładowanie samochód bo pompa bardzo dużo pobiera prądu.

Opublikowano
  • Autor

No to mi na pewno nie trwalo to 15 minut po 7 moze wyłączyłem bo myslalem ze juz koniec. Zrobie jeszcze raz w takim razie jak ogarnę prostownik.  Mialem nawiew na jedną kreske ale pompe ledwo co słyszałem bo raz ze nawiew a dwa strumień wody w zbiorniczku. Patrzalem na ten filmik co kolega wstawił i raz ze moja pompa jest inna a dwa na pewno tak glosno nie napierdala

Screenshot_20250729-165922_Allegro.thumb.jpg.a82ee185f0fa71ee345d9e5df43f515a.jpg

Moja pompka Pany jest niewiele wieksza od termostatu

Screenshot_20250729-181540_Edge.thumb.jpg.0318bfdb31a7ad0af50a591ba73dede7.jpg

Ale wydaje mi się ze samo skonczyło bo jak wrocilem do auta to zaplon juz był wyłaczony (nie swiecił się czek) ja zeby był na zaplonie to musze wlozyc kluczyk i nacisne raz przycisk start to włacza się stacyjka i nacisnę drugi raz zapala się czek i to jest zapłon jesli dobrze myslę. A jak wrocilem do auta to czek juz się nie swiecił...no chuba ze wyłaczyło tą procedurę zeby sie akumulator nie rozładował. Slyszalem jak pompa idzie raz ciszej raz glosniej ale to sie trzeba dobrze wsłuchac na pewnl nie jak silnik odrzutowy u kolegi...

O tu gosciowi tez nie słychac zeby mu pompa niewiadomo jak napierdalaua za to ciurkanie płynu słychac wyraznie i u mnie było tak samo plyn ciurkał raz mocniej raz lżej czasem wcale jak przestał calkiem poczekalem z minute dla pewnosci wrocilem do auta i czek juz się nie swiecił...

Opublikowano

Wczoraj sprawdzałem jak działa chłodzenie na moim n43. 
no to tak samo temperatura waha się. 
na zimnym silniku pompa 0% i wiatrak 7%. 
po nagrzaniu płyn 105oC włącza się pompa 23% i wiatrak. Wiatrak chodzi póki nie schłodzi po 80oC płyn. No i tak dalej działa pompa z wiatrakiem do temperatury płynu 110oC. 

czyli wahania 80-110oC płynu też są. 
IMG_5980.thumb.jpeg.b716f829390d37657f17f8e0c05e749f.jpegIMG_5979.thumb.jpeg.e6b1b48dba963779a1ad2f98d3410201.jpegIMG_5981.thumb.jpeg.6efedfe7e3a34869d39f115be5f3ac37.jpeg