Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Prośba o poradę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! (nie wiem czy dobry dział ale próbuję tutaj)

Potrzebuje pomocy/porady, może ktoś mierzył się z czymś takim.

Mam swojego laptopa diagnostycznego - WIN7 64bit na nim INPA, ISTA-D 4.01 na K+DCAN, Delphi, Autocomy, programy do instalacji LPG itp.

Mam też drugiego, do "starych beemek" - WIN7 32bit na nim INPA i DIS pod ADS RS232 (potrzebne mi to jest tylko dlatego, że silnika M30 nie ma w INPA ani ISTA po K+DCAN się nie połączy)

Ale wpadłem ostatnio na genialny pomysł: postawię na VMWare windowsa xp, na nim INPE pod ADS i już będę miał na jednym lapku też możliwość używania INPA dla chociażby E34 czy E32.. no ale silników dalej nie podepnę, więc walnę sobie na drugiej maszynie DISa i już w ogóle będę miał wszystko czego mi trzeba, nie będę potrzebował dwóch laptopów. I tu się zaczyna mój problem.

Postawiony WINXP z INPA na VMWare pod ADS działa wszystko gitara. Mam wszystko skonfigurowane jak zawsze, na drugiej maszynie DISv44 zainstalowany tak jak to zawsze robiłem i niestety ciągle i bez przerwy API-TEST nie przejdzie z powodu: NET-0016 HOST ERROR. Nie wiem co począć. Obie maszyny mam w tej samej sieci niby ustawione. Adresy IP itp. ustawione poprawnie. Nie wiem co robię źle.

A może nie ma możliwości mieć inpy na vmware i disa na vmware i użytkować ich? A ja się głupi męczę?

Wiem, że walczę z pradawnym oprogramowaniem ale może jakimś cudem ktoś tutaj coś wie. *vmware workstation 6

Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi!

Opublikowano
  • Administrator

To co próbujesz zrobić, czyli ogarnąć wszystko na jednym laptopie, ma sens i sam bym tak kombinował, ale niestety w przypadku starego DISa na ADS sprawa się trochę komplikuje. Problem polega na tym, że ADS wymaga bezpośredniego dostępu do portu COM – takiego „czystego”, fizycznego. VMware co prawda daje opcję podłączenia COMa do maszyny wirtualnej, ale to zawsze jest jakaś warstwa pośrednia i właśnie przez to DIS się wywala. Dlatego INPA jeszcze jakoś działa, ale DIS już nie – stąd ten błąd NET-0016.

Sieć może być ustawiona poprawnie, wszystko może wyglądać okej na papierze, ale DIS i tak się wysypuje, bo nie widzi prawidłowo interfejsu przez emulację. VMware Workstation 6 też nie pomaga, bo to już dość stara wersja i nie najlepiej sobie radzi z takimi tematami. Na nowszych wersjach może byłoby lepiej, ale i tak nie ma gwarancji, że ADS ruszy przez VM.

Dlatego szczerze – najłatwiej będzie ci zostawić tego drugiego laptopa tylko pod stare beemki z DISem i nie kombinować z wirtualkami. Albo jak naprawdę chcesz mieć wszystko w jednym miejscu, to zrób dualboota – np. Win7 i XP obok siebie na jednym sprzęcie, wtedy system będzie miał pełny dostęp do portu COM i ADS powinien działać bez kombinowania.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
  • Autor

@DracoBlue dziękuję za odpowiedź, jest to jakaś opcja. Ale jeszcze wpadłem na taki pomysł, bo DIS działa do maksymalnie Ediabas 6.4.7

Czy mogę mieć dwa ediabasy i sobie tylko podmieniać na czas użytkowania ADS? Czy to nie pójdzie? 

Próbowałem tak z INPĄ 5.06 ale jak wrzucałem ediabas 6.4.7 to się wykrzyczała bo domyślnie jest ediabas 7.3.0 (potrzebny znowuż do ISTy). Myślę spróbować z INPą 5.02 bo ona ma jeszcze wsparcie ADS i wtedy DIS mi ruszy, tylko pewnie ISTA nie ruszy? 😅

Właśnie, ista śmiga na 6.4.7? 🤔

Opublikowano

Najlepiej @wojtek535zeby sprawdzil na swojej buni, a ogarnia ktos jak miec 2 inpy na 1 kompie?