Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

E61 gaśnie podczas jazdy 525d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry niedawno kupiłem Bmw e61 2008r 525d. Myślę że zapłaciłem dość okazyjne pieniądze, natomiast to przez "wadę" samochodu jaką jest gaśnięcie. Auto podczas jazdy potrafi zgasnąć, zaraz po zakupie przejechałem może 20km i zdechł. Zjechałem na pobocze i samochód odpalił od strzała na widok kluczyka, kolejna sytuacja miała miejsce może po przejechaniu 500km więc nie ma na to reguły. Poprzedni właściciel wymienił pompę wysokiego ciśnienia, pompę w baku, wtryski po regeneracji, przepustnice, czujnik i  regulator na listwie. Sterownik błędy ma tylko od ciśnienia doładowania. W weekend będę wymieniał czujnik położenia wału i po testach dam znać czy problem ustał.

Opublikowano

Regulator alternatora ,klema ibs z tym miałem w jednym do czynienia z takimi objawami.

Myślę że czujnik położenia to już wymieniał ten poprzednik klika razy i dał spokój.🙃

Obawiam się że ta "okazja" to z tym problemem dopiero początek błędów.

P.s kiedy ludzie zrozumiecie że okazja to jest ale tylko dla sprzedającego 😆

Opublikowano
  • Autor

Samochód kosztował mnie tyle, że to co gość do niego dołożył i pieniędzy i gratów parę gratów to nawet jakby rozrząd strzelił to się opłacało. Auto do 16r Szwajcaria, następnie 8lat starszy pan i pół roku chłopak od którego kupiłem ten samochód. Patrząc na zakup poniżej ceny rynkowej mogę sobie pozwolić na doprowadzenie go do porządku. Rzucę okiem również na twoje sugestie 😄 

Opublikowano

Sprawdź sterownik pompy niskiego ciśnienia- tej w baku. Odsyłam do tematu założonego przeze mnie dotyczącego gaśnięcia dokładnie w 525d 2008, gdzie przyczyną był ten sterownik.

Auto gasło w losowych momentach, zwłaszcza jak się nagrzał po jeździe powyżej 15km

Edytowane przez tulik

Opublikowano
  • Autor

Możliwe że widziałem właśnie twój temat i może być to dobry trop, dzięki śliczne. 

Opublikowano
2 godziny temu, Bankok napisał(a):

Możliwe że widziałem właśnie twój temat i może być to dobry trop, dzięki śliczne. 

Sprawdź błędy nie tylko na sterowniku DDE ale na pozostałych. Na sterowniku silnika pokazuje tylko następstwa braku ciśnienia paliwa na listwie CR. Jak będziesz miał możliwość to sprawdź właśnie EKPS i czy czasem prąd sterowania nie będzie powyżej 18A - u mnie było koło 20A i wyłączało pompę w baku i silnik gasł. A jak wymiana sterownika to moim zdaniem na ten sam numer części - i tak będzie wymagane kodowanie i zmiana VIN na nim, ale bez kodowania i poprawnego VIN spokojnie na nim powinien odpalić - to sprawdzałem u siebie.

Opublikowano
  • Autor

Z tego co odczytałem do tej pory to w sterowniku były błędy związane z ciśnieniem doładowania co też mnie zastanawia bo samochód przyśpiesza i jedzie moim zdaniem dobrze. Poza tym w innych sterownikach coś od pompy obiegowej, klapy podciśnieniowej tunelu hamulców i coś tam jeszcze co moim zdaniem nie wpływałoby na takie zachowanie. Powiedz mi czy ty w kompie sprawdzałeś natężenie prądu w tym sterowniku? Czy robiłeś to multimetrem? 

Opublikowano

W przypadku uszkodzenia sterownika EKPS, gaśnięcie występuje nagle bez żadnych wcześniejszych objawów. Najlepiej sprawdzić to w ISTA+, bo prąd sterowania w 99,9% czasu będziesz miał poprawny i tylko podczas podania wartości poza zakres bezpieczny będzie chwilowo prąd wyższy. W ISTA kod błędu, przebieg i wartość będą zanotowane w historii błędów i będzie to już pewne, że to jest to. A występują błędy 6292 i 6293? Wyskakuje komunikat na desce "fuel pomp fault" lub coś podobnego?

Opublikowano
  • Autor

Błędy jakie odczytałem to 434E, 3F01, 41AA, 41AB natomiast na desce nie wyświetla się żaden błąd, czy inny komunikat.

Opublikowano
  • Administrator

Sprawdź cewki zapłonowe i wtryskiwacze dla cylindrów 1 i 2.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
  • Autor

To jest silnik diesla. Wtryski były regenerowane, natomiast podczas uszczelniania pokrywy zaworów zwróciłem uwagę że 3 z nich mają zapocone końcówki więc uznałem że iglice się nie domykają i podmieniłem je na inne.

Opublikowano
  • Autor

Po wymianie czujnika wału zdechł po 250km wiec raczej nie tu bedzie wina. Teraz sprawdze modul pompy paliwa tak jak radził Tulik