Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Logowanie odbywa się przy użyciu adresu e-mail, nie nazwy użytkownika.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

EGR wymiana -Bmw E91 325d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Chciałbym podzielić się spostrzeżeniami po wymianie zaworu EGR. Notorycznie pojawiał się u mnie błąd położenia siłownika i kilka innych błędów związanych z EGR. Zdecydowałem się nie pozbywać ustrojstwa tylko wymienić. Tu podpowiem, że zawór zakupiłem na allegro po niezłej "zabawie". Dopiero za czwartym razem trafiłem na oryginał z wytłoczeniami, numerami i logo Wahler. Trzy pierwsze były to podróbki chińskie, sprzedawane jako oryginały. Koszt ustrojstwa 600 zł. Po wymianie i skasowaniu błędu bardzo pozytywne wrażenia. Auto chodzi, rusza i przyspiesza bardzo aksamitnie i miękko. Zero zawieszek i zadławień, jak to bywało wcześniej. Poprawiło się też wypalanie i interwały wypalania DPF. Ponadto w bimmer tool otworzyłem na maxa dopływ świeżego powietrza, max.   wartość przyjęta przez sterownik to 0,7.  

Teraz pytanie do mądrzejszych, chciałbym skalibrować czujnik ciśnienia DPF, był niedawno wymieniany i po wymianie EGR chciałbym to zrobić ponownie. Wrzucam prntscrn, proszę o podpowiedź jak się prawidłowo dobiera wartości przy kalibracji, bo nie jestem do końca pewien, czy dobrze to rozkminiam. Czy w żółtym polu powinno być minus 19 (- 19)  jako kompensacja do zera wartości zmierzonej +19 ? W jednym, czy w obydwu? Oczywiście jak mniemam robimy to przy wyłączonym silniku, gdzie wartość ciśnienia wstecznego powinna być równa 0.

P.S.

Cisza???

Panowie podpowiedzcie, nie wierzę, że nikt nie robił w bimmer tool adaptacji czujnika ciśnienia DPF.

Screenshot_2025-08-26-15-21-05-13_69b9d36c54e8d7b123f23ac2842bfef0.thumb.jpg.ecffbe91985bc7c8ededb0589dcedd6e.jpg

Edytowane przez Seba