Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Piszczenie/trzeszczenie kierownicy E60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Podczas skręcania kierownicą pojawia się dźwięk trzeszczenia/piszczenia taki jak na filmiku. Niestety nie udało mi się, mimo poszukiwań znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. 

.

• Administrator
Opublikowano

Na moje to dźwięk pompy wspomagania.  Zacząłbym od zmiany oleju w układzie.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Nieeee to jest coś przy samej kierownicy, takie popiskiwanie jakby plastik o plastik ocierał, albo o gume, zgadza się ?

Chyba mamy to samo, ja jeszcze nie zagłębiałem tematu, ale czasem to jest irytujące.

Opublikowano

Tak, nie słychać tego z zewnątrz samochodu i występuje to tylko na rozgrzanym aucie. Dźwięk dochodzi jakby z kierownicy, tak jakby coś o siebie pocierało. Identyczny odgłos jak na filmiku. Dzisiaj wymieniłem olej od wspomagania, niestety dalej to samo.

Opublikowano

To mamy to samo, ja sie do tego zabieram juz od jakis 18tkm, czyli ze cztery miesiace, ale nie ma nigdy czasu.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Jeżeli ktoś szukałby rozwiązania do podobnego problemu - częstym powodem takich popiskiwań bezpośrednio z kierownicy jest gumowy mieszek przy kolumnie kierownicy.
Proponowałbym pobawić się regulacją kierownicy i sprawdzić czy daje to jakieś efekty. U mnie wystarczyło trochę poruszać. Jeżeli macie trop, ale dźwięk nie ustaje - należałoby rozkręcić pokrywę nad pedałami i przesmarować czymś widoczną za kolumną kierownicy gumę.

-E21🖤E30🖤E36🖤E46🖤E90🖤-