Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Problematyczne wtryskiwacze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim

Posiadam BMW X1 z 2012 r., silnik 2.0 benzyna 184 KM.

Kupiłem je w styczniu i od początku walczę z problemami.

Krótka historia:

• Najpierw zaczęły lać wtryski (na zewnątrz), co zalewało cewki (które wtedy wymieniłem, nie wiedząc, że problem jest głębszy).

• Później rozszczelniła się listwa wysokiego ciśnienia i paliwo rozpryskiwało się po całym silniku. Prawdopodobnie zalało to sterownik, który oddałem do regeneracji.

• Po tym wszystkim wtryski zaczęły lać jeszcze mocniej – paliwo uciekało już przy samym gwincie, jakby były pęknięte.

Ostatecznie wymieniłem wszystkie 4 wtryski na nowe. Problem ustał… ale tylko na chwilę.

Zrobiłem ok. 1500 km, odstawiłem auto na 2 tygodnie (urlop) i po powrocie pojawił się stukot spod maski.

Po zdjęciu pokrywy silnika okazało się, że dochodzi on z okolic 3. wtrysku. Nawet po jego odpięciu stukanie nie ustępuje, więc podejrzewam, że zasysa lewe powietrze.

Blaszka nie jest nowa, a wcześniej mechanik ją doginał, myśląc że to wystarczy (tę blaszkę albo poprzednią bo jedna jest wymieniona i mogły się pozamieniać miejscami, sam już nie wiem). 

Pytanie więc, czy to normalne, że wtryski podczas pracy potrafią wyskakiwać ze swojego miejsca? Czy faktycznie wystarczy dogiąć blaszkę, czy problem może leżeć gdzie indziej?

Link do filmików:

Filmy z zapiętym i wypiętym 3. wtryskiwaczem