Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Problem z kodami 4D03,41BB. Co oznaczaja?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od jakiegos miesiaca zauważyłam w btoll ze strasznie czesto wypala mi sie dpf oraz co jakis czas pojawiaja bledy jak w temacie 4D03,41BB. Co to może być? Pozdrawiam

• Administrator
Opublikowano

Witaj, oba błędy odnoszą się do filtra DPF tzw ciśnienia wstecznego. Czyli na moje zapchany DPF.

• Lubię to! 1

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedz. A moze te czujniki przy dpf? Jak zainicjuje wypalanie to zaobserwowalam ze pod koniec wypalania tak przy 9% zapchania czeste odrazu wskakuje na 0% czyli ze czysty, wypalony. Dziwna sytuacja bo początek procesu przebiega w czasie a pod koniec szybko wskakuje na zero. Tak jak by wlasnie czujnik, czujniki kłamały. Jak wyjdzie że dpf to trzeba bedzie zrobic off. Jeszcze raz dziękuję za zaiteresowanie

Opublikowano

A tak właściwie to jakie powinno być cisnienie wsteczne na jałowym biegu i podczas jazdy?

Opublikowano

Internety piszą że ciśnienie jest uzależnione od wielu czynników, więc ciężko jednoznacznie określić ile być powinno. A co do Twojego DPFa i błędów, jeździsz dużo po mieście, czy jakieś trasy i autostrady też? Bo jak dużo miasta o tej porze roku to się równa często niedogrzany silnik, czyli duuużo sadzy itp. i brak możliwości porządnego wyjarania. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

No właściwie samo miasto. Ale w styczniu szykuje sie trasa ok 600 km to może sie cos po niej poprawi. Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Przepraszam ze tak długo nie pisałam jak sie zakończyła walka z dpf ale przy 3 dzieci doskwiera mi nieustanny brak czasu. Suma sumarą dpf został wywalony, autko ożyło, świetnie jeździć. Sam wkład był w dobrym stanie i mechanik powiedział ze winne były najprawdopodobniej te czujniki ciśnienia. Dziękuję wszystkim za rady i pomoc. Pozdrawiam

• Super 1