Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

PROTEC DIESEL SYSTEM SUPER CLEAN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Administrator

Cześć, chciałbym polecić środek którego użyłem profilaktycznie żeby wyczyścić układ paliwowy, wtryskiwacze itd. Wlałem go na 50L oleju napędowego. Korekcje wtryskiwaczy znacząco się poprawiły. Poniżej przesyłam korekcję przed oraz po. Testowałem kilka takich środków natomiast ten moim zdaniem działa najlepiej 🙂

PROTEC Diesel System Super Clean - opakowanie 375ml

Usuwa zanieczyszczenia eksploatacyjne i żywicę w całym układzie Diesla. Przeczyszcza zlepione końcówki wtrysków i pompę wtryskową. Nie zawiera popiołu.

Diesel System Super Clean

Wysokowydajny preparat, o dużej mocy, Zoptymalizowany do stosowania w pojazdach z filtrami cząstek stałych, silnikiem turbo i katalizatorem. Nie zawiera popiołu. Usuwa dodatkowo zanieczyszczenia eksploatacyjne i żywicę w całym układzie Diesla od zbiornika po komory spalania. Diesel System Super Clean przeczyszcza także zlepione końcówki wtrysków i pompę wtryskową. Usuwa ponadto sadzę i nagar węglowy z całej powierzchni górnego cylindra. Równocześnie smaruje i zabezpiecza system wtrysku w jego obrębie (optymalne smarowanie zgodnie z normą DIN 590 HFRR). Zwiększa atomizację paliwa.

Zalety stosowania:

zapewnia czyste i optymalne spalanie
zmniejsza zużycie paliwa
wydłuża żywotność katalizatora i jednostek wtryskowych
zmniejsza emisję szkodliwych spalin
poprawia rozruch silnika zimnego

Zakres zastosowania:

Do stosowania w silnikach Diesla. Zalecany do silników z filtrem cząstek stałych, turbo lub katalizatorem.

Aplikacja:

Dodać bezpośrednio do zbiornika Diesla przed tankowaniem. Celem uzyskania lepszego efektu używać przy pomocy urządzenia czyszczącego Power Clean Premium.

Zużycie:

375 ml na maksymalnie 80 l diesla. Proporcja mieszania to 1:200.

PRZED:

269801214_4884666301587238_8893746288983047375_n.jpg

PO:

275421254_870518167176051_8502194621959590653_n.jpg

Jak widać poprawa w korekcjach wtryskiwaczy jest znacząca 

9dcbdc08479a9125e6024ce975dc.jpg

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Jak efekt po dłuższym użytkowaniu? Utrzymał się?

Opublikowano
  • Autor
  • Administrator

Tak, teraz po 30 tyś km znów użyłem tego preparatu.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

• 1 rok później...
Opublikowano

Nie stanie się nic z silnikiem jak nie było nigdy takie coś stosowane? 

Opublikowano
20 godzin temu, Patryk2001 napisał(a):

Nie stanie się nic z silnikiem jak nie było nigdy takie coś stosowane? 

Powiem tak jak chcesz zrobić płukanie układu to puszkę np tec2000 zalej na max 10 litrów w baku paliwa a najlepiej ominąć układ i wpiąć się z zewnątrz i odpalić na samej puszcze preparatu. 

Opublikowano
4 minuty temu, pioteror13 napisał(a):

Powiem tak jak chcesz zrobić płukanie układu to puszkę np tec2000 zalej na max 10 litrów w baku paliwa a najlepiej ominąć układ i wpiąć się z zewnątrz i odpalić na samej puszcze preparatu. 

To wypalić bak do 0 podjechać na stację zalać tą puszkę dolać 10 litrów ropy i wyjeździć to? Ogólnie jak nigdy takiego czegoś nie było robionego to powinno bardziej pomóc niż coś zepsuć?

Opublikowano
Godzinę temu, Patryk2001 napisał(a):

To wypalić bak do 0 podjechać na stację zalać tą puszkę dolać 10 litrów ropy i wyjeździć to? Ogólnie jak nigdy takiego czegoś nie było robionego to powinno bardziej pomóc niż coś zepsuć?

Tak ,ogólnie najlepiej takie specyfiki działają bez rozcieńczania 

Wlej max 20 litrów na taką puszkę.

filtr paliwa do wymiany po takich specyfikach 

Nic się nie zepsuje

Edytowane przez pioteror13

Opublikowano

A jak dopiero co był wymieniany filtr paliwa to też trzeba wymienić na nowy?

Opublikowano
45 minut temu, Patryk2001 napisał(a):

A jak dopiero co był wymieniany filtr paliwa to też trzeba wymienić na nowy?

Może być tak że jak masz syf w baku to rozpuści to i pójdzie do filtra 

Jak był wymieniany filtr to zrobiłeś procedurę odpowiertrzania ? Bo jak nie to pompa CP4 może się przycierać jak dużo powietrza przez nią przeszło i przestawił się tłoczek.

Opublikowano

Tak tak robiłem procedurę przez bimmer toll i z chęcią bym spróbował tego preparatu jak może pomóc a nie zaszkodzić, ale nie chciałbym znowu wymieniać filtra paliwa teraz skąd mogę wiedzieć po użyciu tego że będzie potrzeba wymienić ten filtr?

Opublikowano
19 minut temu, Patryk2001 napisał(a):

Tak tak robiłem procedurę przez bimmer toll i z chęcią bym spróbował tego preparatu jak może pomóc a nie zaszkodzić, ale nie chciałbym znowu wymieniać filtra paliwa teraz skąd mogę wiedzieć po użyciu tego że będzie potrzeba wymienić ten filtr?

Jakie masz korekty wtryskiwaczy w bimmertool?

Na pewno będziesz czuł że do wymiany jak nie będzie miał siły wejść na wyższe obroty pod obciążeniem.

Edytowane przez pioteror13

Opublikowano
Godzinę temu, pioteror13 napisał(a):

Jakie masz korekty wtryskiwaczy w bimmertool?

Na pewno będziesz czuł że do wymiany jak nie będzie miał siły wejść na wyższe obroty pod obciążeniem.

Na zimnym odrazu po odpaleniu pokazało:

wtrysk1 +1,66 mg

wtrysk2 -0,42 mg

wtrysk3 +0,79 mg

wtrysk4 -1,86mg

Dlatego chciałem użyć tego preparatu i zobaczyć czy się poprawi, to było przed wymianą oleju i filtrów, ale nie wiem czy to ma jakiś związek z tym 

Opublikowano
33 minuty temu, Patryk2001 napisał(a):

Na zimnym odrazu po odpaleniu pokazało:

wtrysk1 +1,66 mg

wtrysk2 -0,42 mg

wtrysk3 +0,79 mg

wtrysk4 -1,86mg

Dlatego chciałem użyć tego preparatu i zobaczyć czy się poprawi, to było przed wymianą oleju i filtrów, ale nie wiem czy to ma jakiś związek z tym 

Wtryski do sprawdzenia lub słabsze ciśnienie na cylindrach,bo masz mocno rozjechane. 

Raczej na 99%  wtryski ,przebieg masz na pewno cofnięty o jakieś 100 tysięcy.

Musisz wyjąć wtryski i oddać do sprawdzenia na stół probierczy.

Opublikowano
2 minuty temu, pioteror13 napisał(a):

Wtryski do sprawdzenia lub słabsze ciśnienie na cylindrach,bo masz mocno rozjechane. 

Raczej na 99%  wtryski ,przebieg masz na pewno cofnięty o jakieś 100 tysięcy.

Musisz wyjąć wtryski i oddać do sprawdzenia na stół probierczy.

A to ten preparat raczej nic nie pomoże w tym przypadku czy warto spróbować? 

Opublikowano
28 minut temu, Patryk2001 napisał(a):

A to ten preparat raczej nic nie pomoże w tym przypadku czy warto spróbować? 

Możesz zobaczyć może i jakieś osady rozpuści ale ,wtryski w n47 po 250 tysiącach są do sprawdzenia.

Bo jak zacznie mocniej lać i będziesz tak jeździł to stopiony tłok lub dziura w tłoku lub nadpalone zawory.

Opublikowano
10 minut temu, pioteror13 napisał(a):

Możesz zobaczyć może i jakieś osady rozpuści ale ,wtryski w n47 po 250 tysiącach są do sprawdzenia.

Bo jak zacznie mocniej lać i będziesz tak jeździł to stopiony tłok lub dziura w tłoku lub nadpalone zawory.

Dobra spróbuję użyć tego preparatu i zobaczę czy się poprawi, to na całą puszkę 10 litrów ropy zalać wypalić to zalac do pełna i zobaczyć jakie wyniki pokazuje? 

Opublikowano
4 minuty temu, Patryk2001 napisał(a):

Dobra spróbuję użyć tego preparatu i zobaczę czy się poprawi, to na całą puszkę 10 litrów ropy zalać wypalić to zalac do pełna i zobaczyć jakie wyniki pokazuje? 

Tak ,dokładnie sprawdź potem sobie korekty ,coś tam minimalnie pewnie pomoże ,ale jak masz tam przebieg 250-300 tysięcy to i tak wtryski do sprawdzenia.

Opublikowano
5 minut temu, pioteror13 napisał(a):

Tak ,dokładnie sprawdź potem sobie korekty ,coś tam minimalnie pewnie pomoże ,ale jak masz tam przebieg 250-300 tysięcy to i tak wtryski do sprawdzenia.

No mam 307 ale wtryski widziałem że w Aso były wymieniane na 89000 to mogą już lać? 

Opublikowano
24 minuty temu, Patryk2001 napisał(a):

No mam 307 ale wtryski widziałem że w Aso były wymieniane na 89000 to mogą już lać? 

Oczywiście że tak 

Jak były wymieniane wszystkie przy 89 tysiącach to jedyne wytłumaczenie że ktoś zatankował benzynę i zatarł wtryskiwacze. 

Jak był wymieniany tylko jeden to był wadliwy ,ASO nigdy nie wymienia kompletu tylko te które nie trzymają parametrów.

Opublikowano
35 minut temu, pioteror13 napisał(a):

Oczywiście że tak 

Jak były wymieniane wszystkie przy 89 tysiącach to jedyne wytłumaczenie że ktoś zatankował benzynę i zatarł wtryskiwacze. 

Jak był wymieniany tylko jeden to był wadliwy ,ASO nigdy nie wymienia kompletu tylko te które nie trzymają parametrów.

Dobra zamówiłem ten preparat zastosuje na 10 litrów ropy wypalę zatankuje do pełna i dam znać czy coś się poprawiło. 

Wszystkie wtryski były wymieniane to możliwe że ktoś nalał benzyny.

Opublikowano
27 minut temu, Patryk2001 napisał(a):

Dobra zamówiłem ten preparat zastosuje na 10 litrów ropy wypalę zatankuje do pełna i dam znać czy coś się poprawiło. 

Wszystkie wtryski były wymieniane to możliwe że ktoś nalał benzyny.

Zalej na 10,max 15 litrów i potem zobacz czy będzie poprawa ale raczej nie .

Na 100% nalał benzyny ,ciekawe czy był wymieniany środek pompy wysokiego ciśnienia bo te Bosch cp4 są bardzo wrażliwe nawet na zapowietrzony układ a co dopiero na kontakt z suchą benzyną.Pewnie była i ona wymieniana. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Patryk2001 daj znać czy zastosowałeś ten środek i jakie efekty. Sam zanabyłem niedawno swojego pierwszego "klekota" i myślałem o tym zabiegu ale czytałem gdzieś że może ruszyć syf w zbiorniku i narobić więcej szkody niż pożytku. Ciekaw więc jestem czy zastosowałeś ten dodatek.