Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Stuki z okolic skrzyni biegow 8hp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć chciałem opisać moją historię, bo może komuś się przyda i nie będzie się z tą usterką tyle czasu bujał.

Samochód kupiłem przy przebiegu około 153 tyś km ( X3 F25  35i 2013r z silnikiem N55B30 skrzynia 8HP45).

Po przejechaniu około 15 tyś kilometrów zaczęły dochodzić dziwne niepokojące dźwięki z pod samochodu (dźwięk taki nijaki). Stuki pojawiały się tylko na rozgrzanym silniku i na wolnych obrotach. Przy dodawaniu gazu tak jakby ucichały.

Poniżej filmik, akurat nie mój ale to ten sam dźwięk.

Były różne diagnozy, od panewek, przez popychacze zaworowe, wtryski, pompę wysokiego ciśnienia, rozrząd, wałki itp. (jak bym słuchał mechaników to bym dawno zbankrutował)

Zaniepokojony sytuacją postanowiłem zrobić konkretny serwis samochodu tj.:

- przegląd i wymiana prewencyjna panewek korbowodowych (zamontowane Kolbenschmidt)

- Wymiana oleju w skrzyni biegów wraz z miską/filtrem (olej ZF)

- Wymiana oleju w dyfrach i skrzynce rozdzielczej (olej Ravenol)

- Wymiana oleju w silniku (olej Ravenol VST 5w40) + płukanka silnika TEC

- przy okazji wymiana uszczelek miski olejowej, uszczelniaczy wału od strony skrzyni, węża turbo, uszczelniacza wałka skrzyni biegów i wszystkich uszczelnień które przy okazji miałem na wierzchu

Złożyłem samochód odpaliłem jazda próbna i dupa jak stukało na wolnych obrotach tak stuka.

Dalej doktoryzowałem się przy okazji zmieniłem jeszcze raz olej w silniku po 3 tysiącach kilometrów na wszelki wypadek po prewencyjnej wymianie panewek. (+ płukanka silnika TEC - zawsze ją robię).

Dalej wszystko ok samochód jeździ bez problemów nie szarpie tylko te stuki.

W zeszłym tygodniu przy przebiegu około 180 tyś km straciłem cierpliwość i znowu się za to wziąłem.

Zakupiłem stetoskop diagnostyczny i zacząłem przysłuchiwać się temu stukowi. Po wielu testach okazało się, że stuk dochodzi ze skrzyni biegów z okolic konwertera. Dodatkowo odkryłem, że stuki są najbardziej słyszalne na wolnych obrotach, gdy skrzynię wrzucę na N i to z prawej strony samochodu.

Konsultowałem się z różnymi warsztatami, ale nikt nie potwierdzał mojej teorii, że to jest problem w konwerterze. Skoro jeździ, nie szarpie, nie drży samochód podczas jazdy to na pewno nie konwerter słyszałem.

Nie słuchając nikogo, bazując na przeczuciu, kierując się stetoskopem oddałem konwerter do regeneracji sprawdzonej firmie.

Niestety pracownicy tej firmy też nie potwierdzili mojej teorii, gdyż konwerter posiadał ślady eksploatacji, ale nie było tragedii (usłyszałem, że ludzie często przesyłają w gorszym stanie konwertery, a mój jest z tych lepszych, bez uszkodzeń tylko ze śladami eksploatacji i dodatkowo oryginał nigdy nie regenerowany)

Nie patrząc na opinie, zleciłem regenerację konwertera, dodatkowo dopłacając do wzmacnianych tarcz ciernych.

Konwerter wrócił z regeneracji, zamontowałem go, zalałem nowym olejem ZF ( masakrycznie drogi ten olej i strasznie śmierdzi 🙂 ) i jazda testowa. Oczywiście wcześniej cała procedura napełniania skrzyni (grzanie i chłodzenie oleju - jak ktoś robił to wie ile czasu z tym schodzi 🙂 ) oraz kasowanie adaptacji skrzyni.

I nagle zaskoczenie zero stuków.

Jeżdżę już ponad tydzień i w końcu cisza 🙂 

Piszę to dla ludzi co też mają taki problem, a nie jest to takie proste do diagnostyki, gdyż nikt nie potwierdzał mojej teorii nawet firmy zajmujące się regenerowaniem konwerterów.

Opublikowano

Pouczająca historia,która może uchronić przed niepotrzebnym drenażem portfela nie mówiąc o nerwach...