Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

F31 wymiana FEM na "bogatszą" wersję (używany)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry Państwu!

Przeszukiwałem wiele for w poszukiwaniu odpowiedzi, ale niestety nie znalazłem tego czego szukałem. Nakreślę może temat zanim przejdę do pytania. Postanowiłem dołożyć do mojego F31 ambient light. Pomysł narodził się stąd, że musiałem wymienić fotele i do kompletu dostałem pasujące boczki drzwi ze wspomnianym oświetleniem. Elementem wymaganym, aby takie oświetlenie poprawnie zainstalować jest wsparcie ze strony FEM. Niestety mój nie obsługuje opcji ILP, która jak rozumiem odpowiada za oświetlenie. Widziałem, że można zakupić taki moduł używany. Znalazłem nawet kilka mających wsparcie dla takiej opcji w niezbyt wygórowanych cenach. I teraz moje pytanie. Czy to w ogóle ma sens? Czy istnieje możliwość przeniesienia zawartości pamięci z mojego obecnego do tego "nowego-starego"? O ile dobrze rozumiem to w tym module generalnie mamy informacje dotyczące VINu, kluczyków itp.

Jeśli tak to może mogą Państwo polecić jakiegoś specjalistę z okolic Trójmiasta lub Bydgoszczy? Dzięki!

Opublikowano

1. Po pierwsze: FEM musi byc z kompatybilnymi numerami inaczej nie bedzie dzialac

2. To nie jest takie "przeniesienie"; tutaj potrzeba odpowiedniej wiedzy i sprzetu ktorego nie kupisz na ali.

3. Cenowo, zalezy u kogo:  ja za dopisanie nowego FEM ( virgin, klucze, immo, kodowanie) biore od 350 euro w gore.

4. Prosciej chyba dodac do VO ambient light jako wyposazenie i przekodowac auto.

5. Najtaniej:  ambient light z ali i sam zamontujesz

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://app.tune-x.com/panel/login

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za dość wyczerpującą odpowiedź! Domyślam się, że punkt 2 nie jest łatwy ze względu na wszystko w punkcie 3 (klucze, immobilizer itp.).

Nie bardzo natomiast załapałem punkt 4. Starałem się nieco dokształcić w temacie i z tego co rozumiem to VO jest to Vehicle Order, który ma jakiś związek z VIN. Czy jego zmiana nadal nie wymaga zmiany FEM? Bo jeśli dobrze rozumiem FEM zawiera jakiś fizyczny układ odpowiedzialny za jakąś funkcję. Czy się mylę? Dzięki!

Opublikowano

VO - vehicle order, dzieki tym wpisom "auto" wie jakie ma wyposazenie.

Nie, FEM nie zawiera fizycznych ukladow odpowiedzialnych za dodatkowe funkcje, jakby tak bylo to musialoby byc tyle modulow FEM ile aut wyjechalo z fabryki

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://app.tune-x.com/panel/login

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź! To jeszcze (naprawdę) ostatnie dwa pytania w tym wątku (mam nadzieję!) i zabieram się za edukację.

EDIT:

Miałem kilka pytań odnośnie kodowania, ale postanowiłem wyedytować posta bo nieco zmieniłem chwilowo koncepcję (zanim się doedukuję). Mam za to inne pytanie. Czy mogę podłączyć ambient light z boczków, które mam po prostu do przełączników od otwierania okien? One mają podświetlenie, które można regulować pokrętłem. Generalnie na chwilę obecną jeden kolor (bursztynowy) mi wystarczy dopóki tego nie ogarnę. Widziałem, że niektóre zestawy z aliexpress stosują podobne rozwiązanie. Jeśli tak to czy mogę podłączyć się do każdego przełącznika? W jakiejś instrukcji widziałem, że do tego od strony kierowcy to nie bardzo, ale nie wiem dlaczego.

Jeśli tak to jak to nalepiej zrobić? Mam nieco wprawy w lutowaniu więc z kabelkami powinienem sobie poradzić jeśli będę wiedział co jest co.

Dzięki!

Edytowane przez HersztBandy