Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Logowanie odbywa się przy użyciu adresu e-mail, nie nazwy użytkownika.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

E92 Wybiórcze odpalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od pewnego momentu zmagam się z wkurzającą usterką. Samochód odpala tylko na "zimno"-Jak dłużej postoi ewentualnie jak zrobi krótką trasę to też zapali normalnie. Usterka związana jest w jakiś sposób z temperaturą. Samochód który stoi cały dzień w słońcu nie zapala a jak teraz zrobiło się zimno to zapala ale po dłuższej trasie znowu to samo aż ostygnie. Po włożeniu klucza zachowuje się prawidłowo- nie pokazuje błędów. W momencie naciśnięcia przycisku gdy nie zapali słychać głośne 2 stuki przekaźnika- 1 głośniejszy 2 cichszy po około sekundzie z modułu CAS. Po złączeniu kabli przy rozruszniku samochód zapala normalnie. Usterka jest dodatkowo o tyle nieprzyjemna że czasami samochód zapala normalnie za każdym razem(jak był u mechanika na diagnozie to usterka nie wystąpiła więc zrezygnowałem i próbuję sam podziałać). Na samym początku występowania usterki w module CAS pojawił się błąd A0C1 Problem z terminalem 50. Natomiast już się nie pojawia. Samochód jest niestety w ciągłej eksploatacji więc praktykuję odpalanie na śrubokręt pod maską ale tracę cierpliwość. Sprawdziłem połączenia przy rozruszniku, akumulatorze(Akumulator ma jakoś 6 miesięcy AGM), masę silnika oraz kabel z CASa do rozrusznika. Klema IBS też wydaje się sprawna a przynajmniej reaguje błędem po wypięciu. Na kablu do rozrusznika w momencie jak samochód nie odpala to nie pojawia się napięcie-Zmierzyłem miernikiem oraz INPA pokazuje 0V. Jak zapala to wszystko jest prawidłowo i pojawiają się okolice 12V. No i teraz najważniejsze pytanie czy ktoś ma wiedzę czy na początku produkcji(Samochód rocznik 2006) moduły CAS były wadliwe? Posiadam moduł CAS jako dawcę czy może to być kwestia przekaźnika czy raczej głębiej? Dodatkowo przy odpalaniu ręcznie raz na kilkanaście razy po przyłożeniu śrubokręta następuje tylko stuk a rozrusznik nie kręci i wtedy można go znowu normalnie odpalić ze środka.

Opublikowano

Ok 

Od dawna masz ten samochód czy świeży zakup ? 

Jaki silnik bo jak masz n53 to może być problem z komputerem silnika,jak masz msd80 to może być problem z mosfetami na sterowniku. 

Opublikowano

Kolega ma raczej diesla jeżeli jego wizytówka jest aktualna...

Opublikowano
  • Autor

Z tego wszystkiego zapomniałem najważniejszego. 330d z grudnia 2006r 231km. Samochód jest w obrębie rodziny od 4 lat a od stycznia mój. Wcześniej zero problemów a przynajmniej takich. 

Opublikowano
8 godzin temu, marcinm181 napisał(a):

Z tego wszystkiego zapomniałem najważniejszego. 330d z grudnia 2006r 231km. Samochód jest w obrębie rodziny od 4 lat a od stycznia mój. Wcześniej zero problemów a przynajmniej takich. 

A to tu bardzo już nie podpowiem bo diesli od dawna nie dotykam.

Kiedyś taką sytuację miałem bardzo podobną z E46 330d i okazało się że przyczyną był rozrusznik a dokładnie szczotki i po części automat od rozrusznika a i jeszcze luźna kostka od kabla sygnałowego a każdy szukał przyczyny w przekaźniku pompy , w module cas i sterowniku silnika. 

Opublikowano
  • Administrator

Odłącz czujnik temperatury i sprawdź czy odpali, jest w bloku z prawej strony pod kolektorem

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl