Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

E61 M57N2 3.0 Regeneracja skrzyni 6hp21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zrobiłem regenerację skrzyni 6hp21. Wymieniłem wszystkie panewki oraz oringi w koszach, zmieniłem również uszczelnienia teflonowe. Po zmontowaniu całosci i przykręceniu pompy bardzo cieżko jest krecić wałem napędzającym z przodu. Jak złapie go ręką to minimalnie mogę go przekręcić, jak szczypcami do kręci się be problemu. Czy to normalne ,że po regeneracji skrzyni wałek powinien mieć taki opór na nowych panewkach ?

Opublikowano
  • Administrator

Lekki wzrost oporu po regeneracji jest normalny, ale nie aż taki, że ręką prawie nie da się obrócić wałka. Nowe panewki i nowe uszczelnienia teflonowe zawsze powodują większy opór na sucho. Jeśli opór jest zbyt duży to jest sygnał ostrzegawczy, nie „normalny objaw nowych panewek”.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
  • Autor

Ok rozbiore jeszcze raz i sprawdzę jak to wygląda na panewkach.

Opublikowano

Cześć, teflon,oringi najlepiej na kilka godzin przed montażem ,jak i nowe tarczki cierne wlożyć do oleju (dextron). 

Jak wkładałeś panewki to dobrze wszystko olejem polewałeś przy składaniu?

Wałek kosza na panewkach nie był porysowany ?

Wymieniłeś cały komplet panewek?

W koszach na pewno tarczki dobrze złożyłeś ?

Tutaj może być tyle możliwości popełnienia jakiegoś błędu że nie jestem w stanie wywróżyć. 

Automatyczna skrzynia jest bardzo precyzyjnym urządzeniem i złożenie poprawnie jest bardzo trudne choć wydaje się na pierwszy rzut oka łatwe. 

Opublikowano
  • Autor

Złożyłem jeszcze raz i teraz jest ok. Mogę zakręcić wałem w rękawiczce. Ale przy wkładaniu za drugim razem jak wkładalem kosz (nie wiem który) jedna z teflonowych uszczelek się zeslizgneła....dobrze że sprawdziłem ciśnieniem kanały i jedno sprzęgło się nie zalączało. Rozebrałem i zobaczyłem że teflon się zsunął. Po złożeniu za drugim razem wszystkie sprzęgła pod ciśnieniem funckjonują. Po sylwestrze będę ja montował w aucie i zobaczymy co z tego wyszło

Opublikowano
1 godzinę temu, Gausa napisał(a):

Złożyłem jeszcze raz i teraz jest ok. Mogę zakręcić wałem w rękawiczce. Ale przy wkładaniu za drugim razem jak wkładalem kosz (nie wiem który) jedna z teflonowych uszczelek się zeslizgneła....dobrze że sprawdziłem ciśnieniem kanały i jedno sprzęgło się nie zalączało. Rozebrałem i zobaczyłem że teflon się zsunął. Po złożeniu za drugim razem wszystkie sprzęgła pod ciśnieniem funckjonują. Po sylwestrze będę ja montował w aucie i zobaczymy co z tego wyszło

Dlatego właśnie przy składaniu skrzyni trzeba sprawdzać wszystko dwa razy i robić dokładnie bo po uruchomieniu może się okazać że znowu remont skrzyni. 

Mechatronikę dotykałeś czy nie ? 

Ciekawe czy będzie przełączała z 4 na 5 i czy będzie ciągnęła wysoko na obroty przy każdej zmianie.  

Jak nie to zawory do wymiany i grzybki. 

Opublikowano
  • Autor

Już mi ręce opadaja. Wrzucilem skrzynie na auto zresetowalem adaptacje i chyba to nic nie pomogło. Mianowicie na zimnym miałem problem z ślizganiem się 1 2 3 4 6 bieg na zimnym wszystkie się slizgaja. Jak auto przejechalo około 5 km 4 5 6 bieg bez poślizgu ale masakra na 2 i 3 wyje 2.5 tys obrotów i nie chce załączyć lockapu. Wymieniłem już konwerter na regenerowany (wzmocniony). Zregenerowalem mechatronika nowe grzybki płyta uszczelki. Teraz nowe panewki i uszczelnienia w skrzyni nowe tarcze cierne ( przy rozbieraniu pęknięta uszczelka na sprzęgle c lub d już nie pamiętam dokładnie, myślałem że to jest przyczyną). Czy te skrzynie mają taki poślizg konwertera na zimnym ?. Mam dwie efki 10 diesel i benzyna. W obu 8hp45 i tam praktycznie nie wyczuwalny jest poślizg konwertera. Zapina ładnie biegi jak skrzynia zimna. Musze jeszcze pojeździć żeby adaptacje wkoczyły. Ale wszystkie w normie jak na razie. Jutro przejadę sie na zimnym i zobaczę czy się polepszyło. Nie wiem może kosz pęknięty i puszcza olej, ale chyba w adaptacji by wyszło i by jakiś bład wywalał. A w skrzyni brak błedów. Chce zrobić 300 plus koni. Jak na razie jest większy intercooler wyłączona ekologia, downpipe w planach jest czip a później stage 3 wymiana wtrysków na 216 i hybrydowe turbo. Ale ta skrzynia mnie załamuje. Czy to może solenoidy w mechatronice już nie radzą sobie ?

Opublikowano

Mówiłem że złożenie wydaje się proste z pozoru ale takie nie jest.

Pisałem wcześniej w poprzedniej wypowiedzi zawory mechatroniki do wymiany ,od razu mówię czyszczenie w myjce ultradźwiękowej nic nie da.

Jak wysoko przerzuca to pozostają zawory jak nigdy nie były ruszane. 

Na przyszłość najlepiej starą skrzynie oddać a wsiąść już zregenerowaną z gwarancją 6 miesięczną i wtedy wychodzi to najtaniej i najszybciej bez zbędnych komplikacji. 🙃