Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Wartości adaptacji 6hp19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W maju 2025r kupiłem E60 z 3.0l benzyna oraz automatem 6hp19. W kwietniu poprzedni właściciel robił regenerację skrzyni. Jest to moje pierwsze auto z automatem więc nie wiedziałem zbytnio na co zwrócić uwagę i co sprawdzić podczas jazdy próbnej. Od niedawna zauważyłem że przy zatrzymywania się np. Na światłach czuć lekkie szarpnięcie podczas redukcji z 2na1 oraz przy ruszaniu. Zdążą się też że skrzynia przeciągnie zmianę z 3 na 4 do prawie 3.5k rpm. Co może być przyczyną takiego działania tej skrzyni?  I czy te wartości są w normie. 1769760392314.thumb.jpg.9a466ea5b2c5231194ed14bb33a1d506.jpg1769760392314.thumb.jpg.9a466ea5b2c5231194ed14bb33a1d506.jpg

1769760392321.jpg

1769760392327.jpg

1769760392333.jpg

1769760392338.jpg

Opublikowano

Hej. Zależy czy w tym wypadku była przeprowadzona "regeneracja" pełna z wymianą tarczek, panewek czy taka bardziej serwisowa olej, płyta, tloczki, zawory, okular, przelotka, filtr. 

Był wykonany po regeneracji reset adaptacji i reset funkcji? 

Konwerter był wymieniany?

Na Twoim miejscu w pierwszej kolejności zrobił bym resety i po jakimś czasie porównał ciśnienia. 

Nic nie tracisz bo i tak trzeba zawsze zacząć od najprostszych rzeczy jedynie trzeba pamiętać, że robi się to na własną odpowiedzialność 😉

Opublikowano
  • Autor

Słuchaj wrzucam foty papierów które dał mi poprzedni właściciel dotyczące napraw tej skrzyni. Adaptacja została zrobiona po wszystkim ale zastanawia mnie czemu na sprzęgle B  są wyższe wartości i czy tak powinno być. Błędów brak, olej osiąga temp.80°C.  Natomiast zaraz po zatrzymaniu auta i ponownym ruszaniu zdarza się że prędkość turbiny jest dużo niższa niż prędkość silnika i czuć że jakby się ślizgała przez chwilę. 

IMG_20260201_073203.jpg

IMG_20260201_072931.jpg

Opublikowano

Widzę że w temacie nic się nie poruszyło więc mam chwilę czasu to podpowiem ,patrząc na ten dokument to był wyjmowany tylko sterownik i nawet olej nie został zmieniony tylko Dolany to co im wyciekło podczas demontażu sterownika 😆 ,wiadomo jak najtaniej bo auto idzie do sprzedania więc każda złotówka się liczy jak to w PL. 

Twoja skrzynia ma już słabe tarczki do tego dochodzą już "spłaszczone" grzybki ,zawory na płycie separacyjnej. 

Jak chcesz trochę jeszcze tym jeździć to aby zrobić to najtaniej ,spuść olej statycznie jak masz jakiś kanał najlepiej dwa razy ,drugi raz po przejechaniu paru kilometrów tak aby przerzuciło przez wszystkie biegi. Po drugiej zmianie oleju dodaj pastę https://liquimoly.sklep.pl/368-dodatek-atf-025l.html?utm_source=ceneo&utm_medium=pricewars2&utm_campaign=dodatek-atf-025l&utm_source=ceneo.plutm_medium=cpc&ceneo_cid=4baab0a2-69fa-8abe-c5a1-8a35d507cd88

Na jakiś czas pomoże ,jak skrzynia się całkiem wykończy to najtańszy i najszybszy sposób naprawy to oddanie uszkodzonej i wsadzenie zregenerowanej ,niektóre firmy świadczą od razu usługę oczywiście jak dasz radę do nich dojechać to od razu wymianę skrzyni na miejscu ,umawiasz termin ,3 godziny i cieszysz się nową skrzynią i zazwyczaj jakąś tam gwarancją rozruchową na kilka miesięcy. 

Opublikowano
  • Autor

A czy według Twojej opinii ta skrzynia kwalifikuje się żeby Została naprawiona w ramach gwarancji? 

Opublikowano

Oczywiście że nie bo ktoś oddał skrzynie na sterownik bo wchodziła w tryb awaryjny ,nie przerzucała biegów,na ciepłym po zgaszeniu nie mógł ponownie odpalić auta i dlatego oddał na sterownik. 

O żadnej gwarancji nie ma tu mowy , żadnych podstaw.

Gwarancja to jest do bramy 😂 ,w nowych autach z salonu ciężko żeby coś zrobili na gwarancji bo zawsze jest to "niepoprawne użytkowanie auta przez klienta". 

Nie wiem co mają teraz ludzie z tymi gwarancjami to tak jak nie którzy kupują 15-20 letnie auto i chcą na auto gwarancji,oczywiście chętnie im ktoś wypisze papierek ale i tak nikt nic nie naprawi z rękojmi ,czy z wady ukrytej ,nawet jak ktoś pójdzie do sądu bo wziął sobie rzeczoznawcę i rzeczoznawca stwierdził że to wada ukrywa to sprzedający i tak się wymiga bo weźmie "swojego" rzeczoznawcę i ten stwierdzi że awaria nastąpiła na skutek ingerencji już po zakupie, nikt nie określi idealnie czasu kiedy to się stało bo się nie da ,to nie sekcja człowieka że można określić idealnie czas. 

Krótko podsumowując kupując auto używane trzeba się liczyć z tym że kupujący coś ukrywa szczególnie jak cena jest "okazyjna" bo każdy szuka jak najtaniej a potem zdziwienie że wkłada tysiące i nadal nie ma końca.