Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Niedogrzewanie silnika M57TU2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam grupowiczów i pasjonatów!

Jestem szczęśliwym posiadaczem BMW e60 530d M57Tu2 231km, ZF6HP26 Automat. Prześladuje mnie jeden problem od roku posiadania autka. Jakoś pół roku temu wymieniłem termostat główny i EGR ze względu na niedogrzewanie silnika, przy tym towarzyszył brak ogrzewania w kabinie. Pół roku temu załatwione, wymienione na oryginalne termostaty, problem zniknął w okresie letnim.

Jednak w obecnych mrozach, a nawet temperaturze bliskiej zera mam pewien problem. Samochód aby nagrzać się do około 75 stopni nie ma problemu i robi to w około 10km. Ogrzewanie pojawia się bardzo szybko już po kilku minutach, czego przed wymianą termostatów nie było. Teraz zaś ciężko osiągnąć „książkowe” 88-92 Stopni. Jak już osiągnę przy dynamicznej jeździe spada spowrotem do około 70-75 po zwolnieniu nogi z gazu. Dodatkowo dodam że jak osiągnę 88 stopni przy wciśniętym kickdownie temperatura spada gwałtownie w kilka sekund do 75 i wraca spowrotem do 82-88, ciężko przebić się dalej 🥲

Przeszukałem dużą część internetu i natrafiłem na temat o wymienniku ciepła ASB, który często jest winowajcą takich objawów. Jednak dostępność i cena zwala z nóg, dlatego w kilku filmach jest poradnik z zastosowaniem Termostatu Behr/Mahle TH5 80 na wężu idący do trójnika z wymiennika ciepła. Wielu ludzi w komentarzach stwierdza, że to działa. Mimo wszystko chciałbym zaczerpnąć opinie od osób które już przerabiały ten temat. Jestem dosyć przekonany, że Termostat główny i EGR są w porządku, gdyż objawy różnią się od tych co były przed ich wymianą. 

Mam nadzieję że moja wypowiedź jest wystarczająco wyczerpująca i znajdę odpowiedź, lub sugestie dotyczące mojego problemu. Czekam na wasze odpowiedzi!

Pozdrawiam 

Opublikowano
  • Administrator

Cześć, myślę że ASB to dobry trop, możesz kupić używkę i sprawdzic czy to rozwiąże problem. 

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
  • Autor

Napewno rozważę tą opcję kupienia ASB, ale chciałbym spróbować najpierw rozwiązania z dodatkowym termostatem Behr/Mahle TH5 80, o którym napisałem powyżej. Jest kilka filmów i tematów, gdzie objawy były identyczne, a rozwiązanie z pozoru łatwe. Co myślisz o tym rozwiązaniu?

Edytowane przez m57

Opublikowano
  • Administrator

Tak to dosc czesta modernizacja układu chlodzenia w m57, termostat TH5 80 nie jest drogi.

www.grafidea.pl

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

W moim przypadku th5 80 zadzialalo. Mialem problem osiagnac temperaturę pracy. Wymieniałem termostat główny i termostat egr ale dalej temperatura nie mogła przekroczyć 82°.

Po dołożeniu termostatu temperatura rośnie prawidłowo.

Problem mam inny teraz, bo DPF nie chce się wypalać, procedura się uruchamia w Bimer to widzę że jest aktywna, ale poziom sadzy w procentach nie ubywa. Bo co to może być?

Opublikowano
  • Administrator

Jesteś pewien że się wypala? Może być aktywne, a za chwile nieaktywne. Może za dużo popiołu i nie wypala?

www.grafidea.pl

Opublikowano

Jechałem rano z włączoną aplikacją. Status aktywne całą droge do pracy 30km. Wypalił sie z 58% na 55%,
Ale chyba mam już winowajcę, mam błędy od dwóch świec żarowych. Świece i sterownik muszą być sprawne przy procedurze wypalania?

f2c3f529-f609-49c8-9dc1-a09bce3f9bb9.jpg

Opublikowano
  • Administrator

Tak, dodatkowo auto musi być rozgrzane i paliwa musi być więcej w baku, przy rezerwie itd nie będzie się wypalać

www.grafidea.pl