Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

[E90] Pisk w głośnikach po zmianie radia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Potrzebuję pomocy specjalistów od audio w E90. Zrobiłem u siebie retrofit: wywaliłem zwykłe radio (Stereo) i założyłem pełne CCC. Od razu po montażu pojawił się problem – wysoki, jednostajny pisk w głośnikach, który startuje już w momencie wybudzenia auta (otwarcie drzwi).

Moja konfiguracja:

Auto: E90 ze wzmacniaczem analogowym i zmieniarką CD.

Dawca CCC: Auto bez wzmacniacza (zwykłe Stereo),

Co już sprawdziłem i zrobiłem (bez rezultatu):

1. Kodowanie: Dodałem odpowiednie opcje do wyposażenia (VO), usunąłem stare radio. Robiony był Flash radia oraz czyste kodowanie (pusty plik .MAN) pod mój VIN – pisk nie znika.

2. Elektryka: Próbowałem zmieniać zasilanie wzbudzenia wzmacniacza oraz dołożyłem dodatkową masę na obudowę jednostki – zero poprawy.

3. Audio System: Zmiana parametrów AUDIO_SYSTEM na hifi oraz low_level w pliku TRC nie ucisza pisku.

Problem:

Pisk jest niezależny od głośności i pracy silnika. Wygląda na to, że CCC wystawia sygnał, który wzmacniacz HiFi interpretuje jako błąd lub jest po prostu ekstremalnie przesterowany. Co ciekawe, dawca nie miał wzmacniacza, a moje auto ma – mimo zakodowania tego faktu, CCC "sieje" piskiem.

Czy to możliwe, że jednostka CCC pochodząca z auta bez MOST (nawet po zakodowaniu pod HiFi) ma problem z poprawnym wysterowaniem analogowego wzmacniacza w E90? A może trzeba fizycznie przepiąć piny w kostce, o których zapomniałem przy przejściu ze zwykłego radia na CCC?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie

Opublikowano
  • Administrator

w 90% przypadków nie jest to ani kodowanie, ani flash, tylko zły tor audio między CCC a wzmacniaczem, sprawdź przewody, masę do radia itd

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź, ale doprecyzuj proszę, co konkretnie masz na myśli przez 'zły tor audio'. Masa na obudowę radia nic nie dała, a pisk startuje już przy wybudzeniu auta (otwarcie drzwi), jeszcze przed odpaleniem silnika.

Jeśli pijesz do różnic w instalacji między zwykłym radiem a CCC, to o co dokładnie chodzi?

1. Czy sugerujesz, że CCC wystawia masę sygnałową w inny sposób niż stare radio (np. wspólna masa vs osobna dla kanałów)?

2. Czy chodzi o pin nr 13 (Antenna Remote), który w E90 wzbudza wzmacniacz HiFi i może siać zakłóceniami na wejście sygnału?

3. A może uważasz, że CCC z auta bez HiFi (Stereo) ma fizycznie inne wyjścia, których nie da się 'wyprostować' samym kodowaniem na pl2_hifi?

Mam wyciągnięte radio i miernik w ręku – napisz proszę, co konkretnie przemierzyć albo który pin w kostce zweryfikować, bo kodowanie i masa zewnętrzna tematu nie rozwiązały.