Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Wibracje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Samochód to mild-hibrid 520d 2019

Mam problem z wibracjami, ale do końca nie jestem w stanie stwierdzić, skąd one mogą się wydobywać.

Przy niskiej prędkości jest takie drganie na kierownicy i przy zwiększaniu prędkości to drganie jakby słabnie .

Szczególnie odczuwalne jest to jak samochód zbliża się do zrzucenia biegów, wtedy to drgania jakby są większe.

Samochód też nieraz przy odpalaniu szarpie i przy gaszeniu również (twardo gasi silnik), może źródło tego problemu jest zupełnie inne ale samochód ma dopiero 120k przebiegu wiec stawiam, że raczej to ta sama przyczyna .

Bardzo sporadycznie po długim postoju samochód również przy odpaleniu chwilowo nierówno chodzi ale to przemija.

Nie wiem, czy to jest wina skrzyni, może to jest po prostu jakaś zerwana poduszka, może ta przypadłość jest znana w G30.

Może ktoś coś będzie w stanie podpowiedzieć, z czego to może wynikać.

Zaznaczę tylko, że koła były zmieniane i jest to samo.

Najbardziej mnie interesuje wyeliminowanie tych wibracji to twarde odpalanie i gaszenie jest do przeżycia.

Opublikowano
  • Administrator

Sprawdź najpierw poduszki silnika i skrzyni biegów oraz łącznik elastyczny wału.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
  • Autor
W dniu 8.03.2026 o 15:26, DracoBlue napisał(a):

Sprawdź najpierw poduszki silnika i skrzyni biegów oraz łącznik elastyczny wału.

Tak też zamierzam zrobić. Łącznik wału był wymieniany. Coraz bardziej jestem przekonany, że to poduszki silnika

Edytowane przez bladyblady2000

• 5 tygodni później...
Opublikowano
W dniu 10.03.2026 o 18:40, bladyblady2000 napisał(a):

Tak też zamierzam zrobić. Łącznik wału był wymieniany. Coraz bardziej jestem przekonany, że to poduszki silnika

A kiedy był wymieniany łącznik wału? czy czasem wibracje nie pojawiły się po wymianie łącznika?
U mnie po wymianie łącznika, też były wibracje, najbardziej wyczuwalne podczas przyśpieszania między 30-60km/h. Okazało się, że wał trzeba było wyważyć, po wyważeniu wału wibracje ustały.

Więc może u Ciebie jest podobny przypadek?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A jaki masz przebieg?