Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Wymiana, kodowanie SMC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim. Od dłuższego czasu próbuje dojść do ładu z moimi lampami.

Lampy mam po regeneracji, moduły SMC nowe lecz z zamienników. 2 szt od auto gamma i 2 szt od SKV.

Moduły AG działają jak chcą, żyją swoim życiem i po paru minutach wyrzuca błąd skrętu.

Moduły SKV "działają" nie wyrzuca żadnego błędu lecz z tym działaniem to tak średnio. Lewe światło praktycznie stoi ale przy włączeniu świateł robi test góra, dół, prawo. Prawe światło działa w miarę ok bo skręca lecz po chwili idzie w górę i oslepia innych.

Na postoju oba skrecają lekko w prawo czyli raczej prawidłowo.

Niezależnie od tego czy to moduł AG czy SKV podczas próby kodowania wyskakuje błąd tak jak na pierwszym foto.

IMG_20260314_193332.jpg

W Ista nie można nimi sterować bo też wyskakuje błąd

IMG_20260125_162605.jpg

Teraz do brzegu. Na co zwrócić uwagę? Czy do za kodowania SMC potrzebuje ICOMa bo zwykły kabel d+kan nie da rady?

SMC muszą być ori żeby to współgrało?

Może uszkodzony jest moduł ML bo u mnie jest połączony razem z Ahl pod nogami kierowcy.

Dodam, że ML mogę kodować, zresetować nie wyrzuca błędu.

Za wszystkie sugestie z góry dziękuję.

Rozwiązane przez Danielf85

Opublikowano

Z innej beczki, posiadam ten sam błąd w ncs ale przy całkowicie innej sprawie.

Mogę polaczyc się i odczytać, edytować i zapisać wszystkie moduły, aczkolwiek jeden, modul tcum, który pokazuje mi błąd SOS jest nie do odczytania, nie da się go odświeżyć bo wywala dokładnie taki sam błąd, kabel raczej dobry bo by nie udało się odczytać nic, ale inne moduły tak jak mówię są okej. Nwm czy jest to błąd od uszkodzonego modułu?

Opublikowano

IFH-009 w dokladnym tlumaczeniu: brak odpowiedzi ze sterownika

wszystkie inne tlumaczenia sa juz zbedne

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://app.tune-x.com/panel/login

Opublikowano

Zadam jeszcze pytanie podpinając się pod ten post

Czy w moim przypadku może być to uszkodzony światłowód czy raczej sam sterownik tcum ? Czy na przykład po wypięciu światłowodu z modułu tcum powinno pojawiać się światło? Jest to jakiś sposób na sprawdzenie komunikacji ?

Edytowane przez KalesT

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 15.03.2026 o 16:06, Danielf85 napisał(a):

Hej wszystkim. Od dłuższego czasu próbuje dojść do ładu z moimi lampami.

Lampy mam po regeneracji, moduły SMC nowe lecz z zamienników. 2 szt od auto gamma i 2 szt od SKV.

Moduły AG działają jak chcą, żyją swoim życiem i po paru minutach wyrzuca błąd skrętu.

Moduły SKV "działają" nie wyrzuca żadnego błędu lecz z tym działaniem to tak średnio. Lewe światło praktycznie stoi ale przy włączeniu świateł robi test góra, dół, prawo. Prawe światło działa w miarę ok bo skręca lecz po chwili idzie w górę i oslepia innych.

Na postoju oba skrecają lekko w prawo czyli raczej prawidłowo.

Niezależnie od tego czy to moduł AG czy SKV podczas próby kodowania wyskakuje błąd tak jak na pierwszym foto.

IMG_20260314_193332.jpg

W Ista nie można nimi sterować bo też wyskakuje błąd

IMG_20260125_162605.jpg

Teraz do brzegu. Na co zwrócić uwagę? Czy do za kodowania SMC potrzebuje ICOMa bo zwykły kabel d+kan nie da rady?

SMC muszą być ori żeby to współgrało?

Może uszkodzony jest moduł ML bo u mnie jest połączony razem z Ahl pod nogami kierowcy.

Dodam, że ML mogę kodować, zresetować nie wyrzuca błędu.

Za wszystkie sugestie z góry dziękuję.

Witam.Czy ogarnąłeś temat?

Na zagranicznych forach jest kilka wątków i każdy kończy sie odpowiedzią, ze moduł smc musi być oem +kodowanie

Opublikowano
  • Autor

Cześć @Srebny23 . Jeszcze nie rozwiązałem tego problemu.

Tak jak piszesz... jestem coraz bardziej przekonany, że jednak muszą to być sterowniki OEM.

Lampy wyciągnąłem już naście razy, podginalem piny, czyściłem połączenia bo niektóre rozwiązania też to sugerowały lecz u mnie nadal ten błąd występuje czyli brak połączenia z modułem tak jak napisał @TuneX_Automotive

Na tę chwilę będę szukał smc z oryginału i zobaczę czy to rozwiąże sprawę, a jeśli nie to maluję na zielono i rzucam w trawę 🤣

Dzięki za zainteresowanie i sugestie. 🙂

Edytowane przez Danielf85

Opublikowano
  • Autor
  • Rozwiązanie

Aktualizacja tematu.
Zakupiłem ori SMC. Zamontowałem i za pierwszym razem od razu przeszło kodowanie bez żadnego problemu.
Różnica kolosalna... na obecną chwile wszystko działa tak jak powinno.

Nie ma sensu bawić sie w zamienniki smc. Zmarnowałem sporo czasu, pieniędzy na zabawę bo byłem zapewniany, że będą działać. Kolejna lekcja.
Teraz mam 4 przyciski do papieru. 2 AutoGamma i 2 SKV 🙂

• TuneX_Automotive zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Konto

Nawigacja

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.