Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Ratujcie - zatrzymał się pod domem i nie zapala. Miesiąc walki i dalej jestem w lesie, nie mam już pomysłu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim.

Moje auto to X1 s28 rok 2015, sprowadzone z kalifornii. 150k przebiegu, do tej pory żadnych, ale to żadnych napraw czy usterek. Traktowane przez moją żonę bardzo łagodnie, zadbane i serwisowane.

Szukam pomocy u mądrych ludzi bo nie mam już pomysłu co dalej. Pod koniec roku przyjechałem i zaparkowałem przed domem i tak stoi do dzisiaj. Trochę nie chciał zapalać na ciepło przed samą awarią. Wystygł i wszystko było ok. Skaner nic nie pokazywał wtedy (żadnych błędów i korekt) - ani na zimno ani na ciepło. Jak zapalił to działał prawidłowo - moc była, żadnego przerywania czy szarpania. Jak zgasiłeś to mogłeś iść do domu na kilka godzin. Martwiłem się tym, uważałem że usterka jest z rodzaju elektryczny a nie mechaniczny, ale nie mogłem jej zdiagnozować. Teraz przeszkadza mi na podwórku ale nie mogę nawet jechać do mechanika, potrzebna laweta z rolkami. Chciałem tego uniknąć - myślę: ludzie polecieli na księżyc i obliczyli wtedy wiele rzeczy ołówkiem - dam radę chociaż ustalić przyczynę przed naprawą. I co? I nic... Nie zapala - kręci ale nie odpala. Pojawiły się błędy p0172 i 2dd6. Silnik nie zapala - błędy występują na zapłonie. Bogata mieszanka kłóci się z danymi Live Data które pokazują skład mieszanki jako bardzo ubogi. Odpiąłem już chyba wszystko po drodze - valvetronic, obie sondy, maf, map, tmap, czujnik ciśnienia paliwa, pompę paliwa, evap, kanister z węglem aktywnym, wszystkie wtyczki w dme i tak dalej. P0172 jest nie do usunięcia. Inne się oczywiście pojawiają i znikają przy gmeraniu we wtyczkach, ale ten jest wyjątkowo permanentny. Dzisiaj zauważyłem tez że akumulator nawet po prostowniku nie pokazuje więcej 11.94. Wstawiłem więc inny - multimetr pokazuje 13,80. Dość mocne zaiskrzenie przy podłączaniu, zapłon, skaner i napięcie już tylko 12,80. Odpiąłem więc valvetronic bo podobno mocno zżera prąd i wyjąłem bezpiecznik 50A z podszybia. AKu ożyło do 13,6. Wpinam bezpiecznik - napięcie spada 0,01V na sekundę. O co chodzi! Wszystko sprawdziłem - wiązki, gniazda, wtyczki, bezpieczniki - wszystko jak z fabryki: oploty, peszle, żadnych uszkodzeń. Przy zapłonie wszystko słychać tak jak trzeba - szumy kliknięcia i brzęczenia - chyba tak samo jak przed awarią. Najbardziej brakuje mi logiki problemu. Skąd ecupokazuje bogatą mieszankę w momencie kiedy po np. dwóch tygodniach wstawiłem do auta naładowane aku i włączyłem zapłon aby podłączyć skaner? Żadnego kręcenia czy odpalania na siłę. O co w tym chodzi, do diabła? Pomóżcie, proszę.

Opublikowano
  • Administrator

11.9V po ładowaniu = aku trup albo coś go żre. spadek po włożeniu bezpiecznika 50A = masz duży pobór na którymś obwodzie. Sprawdź czujnik wałka i wału na początek, ciśnienie paliwa. Czy paliwo tankowane na dobrej stacji nie chrzczone?

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dzięki DracoBlue za sugestie. W międzyczasie sytuacja rozwija się następująco: czujnik położenia wału - wydaje się sprawny, obrotomierz nie jest martwy podczas próby zapalenia. Nie bardzo wiem jak sprawdzić fizycznie czujniki położenia wałków rozrządu. Oprócz kontrolki Engine Service Soon, która jest notoryczna i nie da się jej skasować, w aucie nie ma błędów dotyczących rozrządu czy braku synchronizacji. Paliwo jest ok. Aku też nie jest problemem - jest teraz nowy i ma ok parametry. Cały czas wskakuje po kasowaniu DTC błąd P0172 (prawdopodobnie w pamięci w momencie usterki) i 2DD6 przy gruntownym teście modułu silnika. W dalszym ciągu nie ma zapłonu, oprócz półsekundowej albo nawet ćwierćsekundowej tak jakby chęci odpalenia. Po tym już nic - suche kręcenie. Nie śmierdzi paliwem z wydechu. Tak jakby auto z jakiegoś elektronicznego powodu po prostu wstrzymywało zapłon. Podjechał do mnie magik z takim lepszym skanerem - oprócz moich wcześniejszych błędów niby coś pokazał z olejem i blokadę uruchomienia. Niestety nic się więcej nie dało dowiedzieć - nie odpalił, nie dało się skasować kontrolki ESS, więc tajemnice zabrał ze sobą i odjechał. Co takiego może być upierdliwego, że wpierw nie palił na ciepło i blokował moc a potem zablokował odpalanie nagle. Nie "jebnięcie" w trakcie jazdy i czegoś urwanie czy zablokowanie - tylko po prostu działanie typu "jesteś ciołkiem, nie pojeździsz".

Opublikowano

Zrob skan w Ista i wrzuc tutaj

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://app.tune-x.com/panel/login