Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

E61 3.0d xdrive problem z dpf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. Panowie i Panie mam problem.

Oddałem auto do mechanika na większy serwis.

Zostało zrobione:

Olej w silniku

Wszystkie filtry

Nowe świece żarowe

Nowy sterownik świec

Kabel plusowy

Nowa odma

Zaślepienie klap wirowych

Czyszczenie kolektora ssącego

Uszczelnienie dolotu

Wymieniony czujnik temperatury przed dpf

Teraz po miesiącu jak odebrałem auto od mechanika mam problem z dpf. ECU nie chce wypalać dpf, w aplikacji bimmertool włączam regeneracje i auto maksymalnie dobija do 530 stopni i przerywa regeneracje i tak cały czas. Sprawdziłem ciśnienie wsteczne na biegu jałowym i przed mechanikiem miałem 15,88 teraz miałem prawie 60 i udało się zbić do 33.88, lecz filtr jest nadal zapchany.

Zauważyłem też że przed oddaniem auta do mechanika poziom popiołu wynosił 40.8g i ciśnienie wsteczne było na poziomie 15.88 hpa, po odbiorze mam teraz 0.5g a ciśnienie wsteczne przed próba regeneracji 58hpa a po nieudanej próbie udało się trochę zejść na 33.88hpa. Dwa pierwsze zdjęcia są zrobione przed oddaniem auta do mechanika a dwa kolejne już po odebraniu auta.IMG_7954.jpegIMG_7953.jpegIMG_8573.jpegIMG_8572.jpeg

Auto ma prawie 380 tys oryginalnego przebiegu.

Opublikowano

Witam. Jeśli mechanik nic nie robił z filtrem dpf to możliwe, że przy resecie serwisu olejowego zrobił też reset wymiany filtra i teraz stan to 0.5g.

Z tak dużym ciśnieniem wstecznym to już pozostaje czyszczenie dpf o ile wszystkie czujniki podają prawidłowe dane.

Ciśnienie przed dpf na zgaszonym i odpalonym jest prawidłowe?

Czujnik ciśnienia wstecznego pokazuje 0.0 na zgaszonym?

Teraz gdy ciśnienie wsteczne na jałowym jest powyżej 30hpa, a podczas testu przy 2 tys obr pewnie podchodzi pod 200hpa to nawet nie chce myśleć jakie jest podczas jazdy i pewnie dlatego przerywa wypalanie.

Mimo wszystko raczej czeka Cię demontaż i czyszczenie.

Opublikowano
  • Autor

Na samym zapłonie czujnik pokazuje 0

Opublikowano

Czyli czujnik jest sprawny.

Masz dpf pod autem? Do czujnika prowadzi jedna rurka? Jeśli tak to rozepnij dpf na wejściu i sprawdź ciśnienie no i w sumie wtedy też zabaczysz go fizycznie jak wygląda.

Końcówka wydechu jest czysta jeszcze?

Opublikowano
  • Autor

Zajrzałem do Wężyka od czujnika różnicy ciśnień i był czyściutki. Teraz już się umówiłem do mechanika na kolejny duży serwis, bo zauważyłem że strzelił pasek od klimy także wjedzie cały nowy osprzęt przodu silnika tj:

Koło Corteco

Nowe śruby ASO

Nowe rolki i napinacze INA

Znowu nowe śruby ASO

Nowa pompa HEPU

Paski Continental

Nowy czujnik różnicy ciśnień NRF (Hella ma niestety pod innym kątem wejście do wężyka od dpf)

Nowy olej Motul 5w40 i filtr oleju

DPF do prania

W lutym też był większy serwis silnika. Robiłem wtedy.

Nowe świece

Nowy sterownik świec plus nowy kabel plusowy

Zaślepienie klap wirowych i czyszczenie kolektora ssącego

Nowa odma

Uszczelnienie dolotu

Świeży olej MOTUL 5w40 wszystkie filtry MAHLE

nowy czujnik temperatury spalin (przez ten czujnik mechanik skasował popiół w aucie właśnie z 40g do 0g i zaczęły się problemy) nie zaadoptował samego czujnika tylko zrobił reset dpf.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czyli co było rozwiązaniem twojego problemu?
Adaptacja czujnika temperatury spalin czy pranie DPF?

Mam bardzo podobny problem z e60 530D

Od paru miesięcy jeżdżę z błędem dwóch świec żarowych i myślałem że ich błąd blokuje regenerację DPF,
ponieważ regeneracja była zawsze zaplanowana, ale nigdy aktywna, a poziom sadzy 57% i nie rośnie.

Do dziś.
Zauważyłem dym na światach, odpaliłem aplikację i ku zaskoczeniu regeneracja jest aktywna.
Przejechałem 20-30km monitorując poziom sadzy, ale nie spadł ani 1%.
Temperatura płynu prawidłowa, paliwo jest, prędkość była odpowiednia.
Czujnik ciśnienia wstecznego pokazuje 0-8hPa, nie zauważyłem więcej.

Jak mogę zdiagnozować co boli ten samochód? Czy to wina świec że procedura nie obniża poziomu sadzy?

Kiedyś zaglądałem do DPF to wygląda tak (nasi tu byli):

dpf_2.jpg

dpf_3.jpg

Opublikowano

wywalic i po problemie mialem tak w e91

Opublikowano
22 godziny temu, Bysiuwwr napisał(a):

wywalic i po problemie mialem tak w e91

mądrego miło posłuchać

Edytowane przez norbertpierwszy

Opublikowano
  • Autor

Ja wyprałem dpf, który właśnie przez błąd mechanika, zresetował dpf bez jego prania a to dawało błędne dane do sterownika silnika i blokowało jego regeneracje.

Także dpf wyprany

Sam zrobiłem reset dpf bo mechanik zapomniał ( już na szczęście został zmieniony)

U Ciebie widać że nasi byli i ktoś zrobił dziurę w dpf ale zapomniał go wykodowac.

U mnie też sterowanie wcześniej nie działało na dwóch świecach ale to nie ma wpływu na dpf. U mnie przy dwóch niesprawnych świecach auto chwilę się telepało w zimę przy odpaleniu i to był jedyny objaw. Wymieniłem profilaktycznie wszystkie świece na nowe, nowy sterownik świec plus nowy kabel zasilający, usunąłem przy okazji klapy wirowe i wyczyściłem kolektor ssący plus nowa odma i uszczelnienie dolotu, po tych operacjach silnik ucichł a po usunięciu klap wirowych zrobił się lepszy dół przy ruszaniu.