Skocz do zawartości
Otwórz w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum BMW BimmerTech | Diagnostyka, Kodowanie i Naprawy

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

N57T Fakty i mity

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to jest z tymi N57, wszędzie piszą że wały z gównolitu, panewki, najlepiej co chwilę zmieniać, rozrząd profilaktycznie też, a i tak nie ma pewności że do 300tkm dokula. Jakie macie realne doświadczenia z tymi silnikami?

Opublikowano
  • Administrator

Mój brat mail F10 z tym silnikiem. Wymienił rozrząd a za jakieś 15 tys km padła panewka nr 1 od koła pasowego, remont wyszedł go około 15 tys zł. Pojeździł jeszcze trochę i sprzedał. Niestety w tym silniku rozrząd, panewki i krzywiący się wał to standard. Szczerze bym go unikał. Już lepszy wyborem jest n47 lub b47

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
  • Autor

N47 mam w E91, 300tkm przebiegu, sam zrobiłem ponad 50tkm i nic się nie dzieje, EGRoff, Stage1. Latam 80% Autobahny z prędkościami, jak warunki pozwalają 180+, spalanie śmieszne. Kupiłem teraz F31 z N57 i jak czytam to, aż strach się bać, ale są też tacy co sobie chwalą, sam nie wiem...

Opublikowano
  • Administrator

Jeśli nie był robiony rozrząd to przy wymianie rozrządu koniecznie profilaktycznie sprawdź panewki, dodatkowo jeździć na dobrym oleju plus jakiś modyfikator tarcia i powinno być ok.

www.grafidea.pl

Opublikowano
  • Autor

Właśnie szukam oleju i nie wiem czy zostać przy 5w30, czy wlać 5w40, z tym że mało jest 5w40 z LL04...

Opublikowano
  • Administrator

Ravenol VMP 5W30 jest bardzo dobrym olejem, nie jest tani ale jest dobry. Możesz kupić tańszy olej ale do tego dodałbym modyfikator tarcia Archoil AR9200 V2.

www.grafidea.pl

Opublikowano
  • Autor

W wielu źródłach piszą że do N57 lepszy będzie 5W40, do tej pory w N47 i pozostałych moich gruzach w większości lałem 5W30 i z papierów wynika że świeży nabytek też latał na 5w30, ale jak zawsze otworzyłem puszkę pandory i ruszyłem w głowie temat oleju, który nigdy się nie kończy... Ja osobiście mam zaufanie do Meguin, albo LM, generalnie to to samo.

Opublikowano
  • Administrator

Ja przez jakiś czas lałem do swojego starego pieca M57 Meguin Megol Super Leichtlauf 5w40, ale on ma normę LL-98 😂 Jeśli zależy Ci na 5w40 to NESTE PRO C3 5W40 ma normę LL-04, ale najlepiej moim zdaniem przejrzeć kartę charakterystyki i wybrać ten co ma najwyższa Lepkość (mm2/s) w 100st.C, czasami niektóre 5w30 mogą być już na granicy 5w40. Ten Neste taki sobie olej, lepszy jest ten Ravenol VMP.

www.grafidea.pl

Opublikowano
  • Administrator

Sprawdź jeszcze Ravenol VMO jest chyba 5w40

www.grafidea.pl