Skocz do zawartości
Otwórz w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum BMW BimmerTech | Diagnostyka, Kodowanie i Naprawy

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Leasing czy najem długoterminowy samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam nowego samochodu. Ekonomicznego auta na co dzień - nie musi być to jakaś rakieta ;) Do wygodnego wożenia ziemniaków z marketu, raczej wyższego tak aby nie pieścić się z krawężnikami ;) Koniecznie automat, najlepiej nowy albo z niskim przebiegiem. No i niską ratą.
Lepszy w takim przypadku będzie leasing czy najem długoterminowy?

Opublikowano
  • Administrator

Do takich zastosowań najlepiej sprawdzają się miejskie crossovery lub kompaktowe. Wybór między leasingiem a najmem zależy wyłącznie od tego, czy na koniec chcesz ten samochód wykupić na własność, czy po prostu oddać kluczyki i wziąć kolejny.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

W najmie spłacasz głównie utratę wartości pojazdu. Masz później opcję oddać auto albo wykupić. Na pewno jeśli pójdziesz tą droga to musisz sprawdzić dokładnie warunki zwrotu bo np w skodzie czy VW to dopłacałem za jakieś drobne zarysowania plastików we wnętrzu czy na zewnątrz które są „poza normatywnym zużyciem”. Są tacy „dający w wynajem” że książki z wadami są bardzo grube i ludzie dopłacają sporo przy zdaniu auta więc warto się z tym zapoznać. Ja korzystam z tej formy głównie do auta służbowego gdzie trzaskam kilometry i w sumie później i tak muszę wymieć to auto bo po 3-4 latach ma 200k km więc za dużo z nim nie zdziałam. W tym wypadku bardziej opłaca mi się to niż leasing. W przypadku prywatnego auta jak kiedyś były w miarę niskie oprocentowania to brałem klasyczny leasing. Teraz mam taki „mieszany” tryb. Wziąłem nowe 3 dość dobrze wyposażone z 3l dieslem w najniższym możliwym finansowaniu (100,8% wyszło) z bardzo dużym wykupem. Po 3 latach wykupię to auto i wykup rozłożę w leasing na kolejne 3 lata. To jest w teorii dobrze opłacalne jeśli chcesz zatrzymać auto na dłużej niż wymieniać co 3 lata - ja akurat chciałem tak zrobić bo jak zobaczyłem jak nowe 3 ma wyglądać to dramat 😅