Skocz do zawartości
Otwórz w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum BMW BimmerTech | Diagnostyka, Kodowanie i Naprawy

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Przegrzewanie silnika B48 (F36 420i, 2019) + brak ciepła z klimy w upale, samoistny powrót do normy po zjeździe z lawety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Mam problem z moim BMW F36 420i (rok 2019, silnik B48), który występuje tylko w upalne dni i jest dość nietypowy. Liczę na Waszą wiedzę i doświadczenie.

Auto kupione używane, osobiście przejechałem nim jakieś 3k km.

Opis sytuacji (wystąpiło dwa razy, wyłącznie w upalne dni, temperatura zewnętrzna ponad 27°C, klimatyzacja włączona na max):

Przed wystąpieniem problemu stałem ok. 5-10 minut w korku, na czerwonych światłach, z klimatyzacją włączoną na max. Łącznie przejechałem ok. 12 km od wyjazdu z bloku do momentu, w którym pojawiła się usterka. Później, podczas jazdy, prędkość ok. 80-90 km/h, droga zwykła (nie autostrada), komputer wyświetlił komunikat o zbyt wysokiej temperaturze silnika. Spróbowałem włączyć ciepłe powietrze licząc, że pomoże schłodzić silnik, ale mimo ustawienia na ciepłe, poszło zimne powietrze. Auto poszło na lawetę i zostało przewiezione do domu, w momencie zjeżdżania z lawety, przy zmianie kąta/nachylenia auta, nagle zaczęło wiać ciepłe powietrze i silnik zaczął normalnie się chłodzić. Sytuacja powtórzyła się dwa razy, zawsze w upale, z identycznym przebiegiem.

Co już sprawdziłem:

• Diagnostyka komputerowa u kilku niezależnych mechaników + ASO — zero błędów w pamięci sterownika.

• Brak znaczącego (przynajmniej tak mechanik powiedział, że jest nieznaczący) ubytku płynu chłodniczego (mechanik dolał kilkadziesiąt ml), brak widocznych wycieków, brak białego dymu z wydechu, brak zapachu spalonego płynu.

• Mechanik powiedział, że nie ma zastrzeżeń do pracy silnika, podobno zrobili test uszczelki pod głowicą, test ciśnienia układu chłodniczego, wlali UV do płynu chłodniczego, pompa pompuje wodę - widać strumień, który powraca do zbiornika. Generalnie kilka niezależnych warsztatów, serwisujących tylko BMW powiedzieli, że wszystko jest ok, ale jednak auto dwa razy wróciło na lawecie.

Mam dostęp do ISTA, więc jeśli ktoś wskaże konkretne parametry live data warte sprawdzenia albo testy/procedury serwisowe, mogę je wykonać samodzielnie i wrzucić wyniki.

Co o tym myślicie? Ktoś miał podobny przypadek?

Opublikowano
  • Administrator

Zimny nawiew przy wrzącym silniku oznacza całkowity brak cyrkulacji cieczy przez mały obieg. Zjazd z lawety pod kątem po prostu przepchnął potężny bąbel powietrza i odblokował przepływ.

Główny podejrzany to moduł zarządzania ciepłem. Zamiast zwykłego termostatu siedzi tam obrotowy zawór suwakowy, który w upale potrafi się mechanicznie zaciąć. Sterownik nie wyrzuci błędu, bo silniczek elektryczny ma prawidłowy opór. Drugi częsty powód to sparciała plastikowa rurka odpowietrzająca głowicę. Płyn na niej odparowuje od razu na gorącym bloku, a stygnący silnik zasysa powietrze do środka.

Podłącz auto pod zasilacz i odpal w ISTA automatyczną procedurę odpowietrzania układu wysokotemperaturowego. Zrób też test pozycji suwaka modułu termicznego. Podczas jazdy podejrzyj temperaturę na wyjściu z silnika i na dole chłodnicy. Jeśli góra gotuje się powyżej stu stopni, a chłodnica jest chłodna, masz pewność, że moduł trzyma zablokowany obieg.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Do odpowietrzania nie jest konieczna ista, można uruchomić procedurę samodzielnie, pedałem gazu(podobnie już było w starszych)
Tylko TIS w tych silnikach mówi o konieczności użycia pompki podciśnieniowej do prawidłowego odpowietrzenia układu.

B48 mają dwa układy chłodzenia. Jeden główny dla silnika, drugi dla intercoolera. Ten drugi jest też wykorzystywany do klimatyzacji, a potrafi się rozciec nie dając żadnego komunikatu(brak czujnika w zbiorniku)