Skocz do zawartości
Otwórz w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

F10 523i n53 wypadanie zapłonu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam na prawdę ciężko orzech do zgryzienia. Od ponad miesiąca próbuje wyeliminować wypadanie zapłonu na 4 cylindrze i nie mam pojęcia co jeszcze mogę sprawdzić. Nowe wtryskiwacze, nowe cewki oraz świece. Poprawnie zakodowane. Oprócz błędu 20ab08(sygnał awaryjny pompy wody) nie ma zupełnie nic. Za każdym razem po dłuższym postoju wypadają setki zapłonów na cylindrze 4 i odcina wtrysk. Gdy silnik osiągnie temperature 50C problem znika. Niezależnie jaki wtrysk włożę na 4 cylinder za każdym razem na nim jest problem. Wczoraj wyciągnąłem elektrozawory VANOS, wyczyściłem i zamieniłem miejscami. Usunąłem adaptacje i było bajecznie. 25km bez żadnego wypadnięcia zapłonu, dziś po 12h znowu to samo. Sterownik dme został zaktualizowany do seryjnego oprogramowania (wcześniej był chip myślałem że się wysypał czy coś). Najgorzej że nie sypie żadnymi błędami choć wałek wylotowy przez większość czasu pokazuje -124.8 to podczas jazdy wartości te skaczą w okolice -115 stąd też był pomysł o elektrozaworami. Po odpaleniu jest w porządku do momentu gdy próbuję ustabilizować obroty silnika wtedy korekta wtrysku 4 wybija do +6 i odcina wtrysk. Silnik osiągnie 50c, usunę błąd i jest w porządku. Pomożecie?

Opublikowano
  1. Szczelność dolotu sprawdzona? najlepiej dymiarką

2. ciśnienie sprężania na cylindrach mierzyłeś?

3. sprawdziłbym w odczytach jak działają sondy lambda, zwłaszcza jak reagują na hamowanie silnikiem

Opublikowano

Też bym wykluczył szczelność dolotu. Wypadanie zapłonu możesz mieć jeśli będzie uszczelka walnięta pod kolektorem ssącym.

Opublikowano

3 godziny temu, tanciuszek napisał(a):

Cześć, mam na prawdę ciężko orzech do zgryzienia. Od ponad miesiąca próbuje wyeliminować wypadanie zapłonu na 4 cylindrze i nie mam pojęcia co jeszcze mogę sprawdzić. Nowe wtryskiwacze, nowe cewki oraz świece. Poprawnie zakodowane. Oprócz błędu 20ab08(sygnał awaryjny pompy wody) nie ma zupełnie nic. Za każdym razem po dłuższym postoju wypadają setki zapłonów na cylindrze 4 i odcina wtrysk. Gdy silnik osiągnie temperature 50C problem znika. Niezależnie jaki wtrysk włożę na 4 cylinder za każdym razem na nim jest problem. Wczoraj wyciągnąłem elektrozawory VANOS, wyczyściłem i zamieniłem miejscami. Usunąłem adaptacje i było bajecznie. 25km bez żadnego wypadnięcia zapłonu, dziś po 12h znowu to samo. Sterownik dme został zaktualizowany do seryjnego oprogramowania (wcześniej był chip myślałem że się wysypał czy coś). Najgorzej że nie sypie żadnymi błędami choć wałek wylotowy przez większość czasu pokazuje -124.8 to podczas jazdy wartości te skaczą w okolice -115 stąd też był pomysł o elektrozaworami. Po odpaleniu jest w porządku do momentu gdy próbuję ustabilizować obroty silnika wtedy korekta wtrysku 4 wybija do +6 i odcina wtrysk. Silnik osiągnie 50c, usunę błąd i jest w porządku. Pomożecie?

Silesia Codemasters
No image preview

Silesia Codemasters | Diagnostyka, Kodowanie i Programowa...

Profesjonalna diagnostyka, kodowanie i programowanie BMW oraz chiptuning Stage 1/Stage 2 z pomiarem na hamowni DynoPRO. Diagnostyka mobilna na Śląsku, zasięg ogólnopolski i zdalny w całej Europie. Bez

Dzwoń, gość z FB forum N53. Na pewno Ci pomoże

Mam tak samo u siebie, ale jeszcze nie diagnozowałem problemu bo mam sterownik DME w naprawie

Edytowane przez Arturros

Opublikowano
  • Autor

Panowie bardzo dziękuję za odzew. Odłączyłem przepływomierz i faktycznie jest lepiej. Zdecydowanie lepiej i nie odłącza wtrysku. Uszczelki na kolektorze mam nowe bo w maju wymieniałem rozrusznik z tym że okazał się wadliwy więc musiałem to znowu rozebrać. Zadymiarke kupiłem i powinna jutro dotrzeć. Gdzie rozpocząć pomiar w sensie w którym miejscu zacząć rozprowadzać dym? W mojej ocenie wyciągnął bym filtr powietrza i tam zaczął ale obawiam się że przepustnica będzie zamknięta, dobrze kombinuje?

Edytowane przez tanciuszek

Opublikowano

Nie jestem pewien na 100% ( sprostują to zapewne koledzy z forum), ale wydaje mi się że przepustnica nie zamyka się całkowicie i pozostaje lekko uchylona....

Opublikowano
2 godziny temu, Latarnick napisał(a):

Nie jestem pewien na 100% ( sprostują to zapewne koledzy z forum), ale wydaje mi się że przepustnica nie zamyka się całkowicie i pozostaje lekko uchylona....

Dokładnie. Czysta przepustnica nie jest szczelnie zamknięta.
Częsty temat w N53 to odma w pokrywie. Teoretycznie wymienialna tylko z pokrywą