Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

bmw e39 m57d30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam może nie powinienem zaczynać zabawy od zmiany mapy i pewnie od razu nie będę tego robił, ale chciałbym uzyskać informacje jak dużo sprzętu jest potrzebne do tego aby wgrać mapę do tego bolidu jak to zrobić i jak zachować starą zawartość sterownika w przypadku kiedy chciałbym do niej wrócić? Znam ryzyko liczę się z tym że mogę uwalić sterownik i będę musiał kupić zestaw startowy ale chciałbym się w obrębie mojego auta nauczyć jak to się robi, byłbym mega wdzięczny za pomoc, jeśli byłby ktoś z Bydgoszczy lub okolic i zechciałbym mi pokazać parę tajników tej zabawy byłoby super.

Opublikowano

Najłatwiej po OBD. Bez wyjmowania komputera na stół. Potrzebujesz na pewno dobrego prostownika do utrzymywania napięcia i odpowiedniego interfejsu do czytania/wgrywania zawartości ECU wraz z oprogramowaniem. Chińskie interfejsy z softem kupisz taniej i w wielu miejscach, ale ich używanie wiąże się z ryzykiem związanym z poprawnym działaniem, brakiem jakiejś sensowniejszej gwarancji. Wtedy to praca na własną odpowiedzialność. Oficjalna dystrybucja czy legitny sprzęt to już drogie zabawki, ale za to pewność działania i odpowiedni support. Jeżeli mówimy o modyfikowaniu sterowników to jeszcze inna para kaloszy. 

• Lubię to! 1

-E21🖤E30🖤E36🖤E46🖤E90🖤-

Opublikowano

czy generalnie programem jak ncs jestem w stanie wgrać mapę? czy to zupełnie inne programy i czy kdcan wystarczy?

• Administrator
Opublikowano
25 minut temu, Troxu866 napisał(a):

czy generalnie programem jak ncs jestem w stanie wgrać mapę? czy to zupełnie inne programy i czy kdcan wystarczy?

Nie. Do wgrania mapy potrzebujesz kabla i programu np MPPS. 

• Lubię to! 1

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
W dniu 6.05.2024 o 19:21, Troxu866 napisał(a):

Nie jestes.

Kabel kdcan umozliwi ci zgranie i wgranie mapy w starych silnikach benzynowych sterowanych przy uzyciu MS41/42/43/45 ( sa dedykowane proggramy do tego, w dosc przystepnej cenie).

W e39 pewnie masz DDE4.0 (edc15), wiec mozesz uzyc tego: 

https://www.bimmertuningtools.com/product/dde4-quickflash/

39$ to nie wygorowana cena i umozliwia zgranie/wgranie mapy przez port OBD uzywajac kabla kdcan

• Super 1

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://ecufilesperformance.nl

Opublikowano

To jest samo oprogramowanie czy razem z jakimś urządzeniem?

Opublikowano
W dniu 10.05.2024 o 15:40, Troxu866 napisał(a):

To jest samo oprogramowanie czy razem z jakimś urządzeniem?

DDE4.0 Quickflasher to tylko oprogramowanie, 

do pracy wymaga zwyklego kabla kdcan.

Rownie dobrze mozesz kupic Kess V2 Clone na allegro albo MPPS18; cenowo od 100zl chyba i masz razem z oprogramowaniem

• Lubię to! 1

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://ecufilesperformance.nl

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego Troxu866 jestem z Bydgoszczy możesz się kontaktować pomogę 791148550

• Lubię to! 1