Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Walka z przepływomierzem. 4bb6 i 3fc0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Tak jak w temacie: błędy 4bb6 i 3fc0

Czujnik temp powietrza dolotowego nowy. Filtr nowy. Przeplywomierz ma jakieś 20k km. Dziś podmienię ze starym. Co jeszcze mogę sprawdzić? Nieszczelnosc? Jak najlepiej wg. Was to zrobić?

Oprócz tego jeszcze błąd dwóch świec żarowych, ale to chyba nie związane z tematem. 

• Administrator
Opublikowano

Są to błędy przepływki, podmień na próbę i zobacz czy zniknęły. Możesz również sprawdzić czy nie ma jakieś nieszczelności w układzie dolotowym.

• Lubię to! 1

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Błąd świec żarowych to moduł świec pewnie walnięty masz ,częsty przypadek. 

Musisz mieć gdzieś nieszczelność większą w takim razie ,sprawdź opaskę na wężu przy wejściu na turbo lub któraś inna mogła puścić.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Sam też nieszczelnosc podejrzewam. Myślałem żeby sprawdzić dymem, tak jak na YT pokazują. Jak myślicie? Gdzie najlepiej sie wpiąć? Czy muszę coś jeszcze zaślepiać? 

Opublikowano

Możesz i dymem ,ciekawe w jakim stanie masz uszczelki kolektora dolotowego 🤔,np w n47 często można się spotkać z tym 

Ale jak wywala błąd to musi być duża nieszczelność więc raczej obstawiam że musiała któraś obejma puścić a to sprawdzisz bez dymu łapiąc ręką za połączenie na rurach do turbo i do ic 

Opublikowano

Uszczelkę kolektora wymieniałem. Więc jeśli czegoś nie zepsułem nieświadomie to musi być szczelna. 

Opublikowano

W takim razie tak jak mówiłem pozostaje nieszczelność na rurach , któraś może jest pęknięta albo nie trzyma zawleczka na łączeniu. 

Jak masz błąd z przepływomierza to musi być naprawdę duża dziura i powinno być widać. Jeśli nie ma nieszczelności to wina przepływomierza,nic innego tutaj nie ma do sprawdzenia.