Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Zawor wanosa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Moje pytanie czy aby wymienic glowny zawor wanosa przez otwor po demontarzu elektrosterownika trzeba zblokowac rozrzad? 

Pokrywa zaworow zostaje niezdemontowana. Z goru dzieki za odpowiedz. 

Z

Opublikowano

Doprecyzuje pytanie. 

Czy wariator wraz z kolem zebatym jest polaczony z walkiem rozrzadu  w jedyny nie do przestawienia sposob t. z. Wielowpust, czy klin, czy bolce prowadzace. Czy po odkreceniu zaworu centralnego nie przestawi sie wariator wraz z kolem zebatym wzgledem walka rozrzadu? 

Z gory dzieki za odpowiedzi. 

Opublikowano

Kolejny zaczyna od podania mu czegoś na tacy a ani się nie przedstawi się ani nie uzupełni profilu.

Skąd mam naprzykad wiedzieć jaki masz silnik ? 

• Lubię to! 1
  • Administrator
Opublikowano

@hamid Proszę o rozpoczęcie od krótkiego przedstawienia się w odpowiednim dziale. Forum zostało stworzone z myślą o budowaniu społeczności, a nie jedynie do założenia konta, zadania pytania i zniknięcia.

• Lubię to! 1

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
3 godziny temu, pioteror13 napisał(a):

Kolejny zaczyna od podania mu czegoś na tacy a ani się nie przedstawi się ani nie uzupełni profilu.

Skąd mam naprzykad wiedzieć jaki masz silnik ? 

Jeśli chodzi o mnie to jestem posiadaczem F 45 225 IX od niedawna. Silnik B48 231 KM. 

2017 rok produkcji. Sprowadzony z za zachodniej granicy z przebiegiem 138 k, Wywala błąd wałek wydechowy poza zakresem, dlatego chce spróbować od filtra głównego. Stąd moje pytanie. 

Opublikowano

W b38,b48,b58 problemem tego błędu jest wariator vanosa,aby go wymienić musisz mieć komplet blokad.

Najczęściej jest też od razu cały rozrząd do wymiany przez serwis long life na zachodzie.

Sprawdzałeś przebieg w modułach ,coś mi się wydaje że ma raczej 250 tysięcy. 

Przy przebiegu 138 koło by się nie rozsypało 🫡

Chyba że masz uszkodzony regulator zmiennych faz ,ten taki mały plastikowy na zewnątrz z małą kostką ,jeśli pokazuje po za zakresem lub w pełni zamknięty to zacznij od niego 

ZAWOR-FAZ-2-0-B48-BMW-330-430-520-530-730-X3-X4.jpeg

Opublikowano

To co wkleiles na zdjeciu  jest ok.bylo sprawdzane na stole napieciem 9 V. 

Do 100 k byl serwisowany, sa wpisy,ostatnie 38 k przez poprzedniego wlasciciela byly zaniedbane. Poprzedni wlasciciel sprowadzil go w zeszlym roku w sierpniu i te 38 t km zrobil do grudnia. Wydaje mi sie, ze zaniedbal wymian oleju i moglo sie to odbic na filtrze centralnym vanosa. Na necie jest troche materialow wlasnie o tym. 

Opublikowano

Jak chodzi tobie o zawory centralne vanos to zdjęcie wtryskiwaczy ,musisz też mieć do nich potem taką łapę do zakładania ich żeby idealnie równo weszły ,następnie zdjęcie pokrywy ,ustawienie tłoków w gmp ,założenie blokady rozrządu i można odkręcać zawory. 

Proponował bym najpierw zanim to będziesz chciał zrobić ,kupić najtańsze płukanki bo to i tak w 90% nafta ,na rozgrzanym silniku zalej dwie sztuki i niech auto na jałowych pracuje przynajmniej 30 minut ,zlej olej pojeździj i może to na zawory pomoże jak nie to czeka cię dużo roboty i trochę sprzętu dedykowanego do tego modelu silnika 

Opublikowano

Czyli wariator z kolem zebatym i walek sa mocowane na flanszy do styku, czy maja jakis ustalone pasowanie? 

Opublikowano

Tego to już nie pamiętam ,wykup dostęp do tis BMW i będziesz miał rysunki i krok po kroku jak co zrobić. 

Opublikowano

Dzieki za wsparcie. 

Opublikowano

Moze jeszcze ktoś posłuży jakąś wiedzą na temat?