Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

BMW e61 reset

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy w aplikacji bimmertool jest możliwość zresetowania licznika zwarć lampy? Oraz czy jest możliwość wyłączenia sprawdzania danej żarówki? Pozdrawiam serdecznie 

Opublikowano (edytowane)

Z tego co sie orientuję to jest możliwość wyłączenia sprawdzania ale w Bimmercode.a jesli o to drogie to za bardzo nie zrozumialem o co chodzi 

Edytowane przez pinokio177

Bylo E36 320i Coupe

Polish_20240920_133428657_Easy-Resize.com.jpg

Jest E92 330i

IMG_20220327_143500.jpg

Opublikowano

Sprawdzanie żarówek wiadomo. A te drugie to jest coś takiego jak licznik zwarć. Jeśli dobije do 50 to odcina prąd na daną żarówkę powiedzmy. Wiem że w tool32 można to zrobić ale myślałem że może bimmertool też to ogarnie gdyż wymieniłem lampy bo na starych miałem problem i muszę to zresetować 

Opublikowano

Hehe to nawet nie wiedziałem ze jest cos takiego wgl 😅

Bylo E36 320i Coupe

Polish_20240920_133428657_Easy-Resize.com.jpg

Jest E92 330i

IMG_20220327_143500.jpg

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, barteq82 napisał(a):

Witam. Czy w aplikacji bimmertool jest możliwość zresetowania licznika zwarć lampy? Oraz czy jest możliwość wyłączenia sprawdzania danej żarówki? Pozdrawiam serdecznie 

Masz możliwość resetu zwarć ale bimmertool jakoś nie zawsze działa ,ale jak masz już licznik zwarć do resetu to pomysł lepiej co jest przyczyną 

Wyłączenie sprawdzania zrobisz bimmercode 

Edytowane przez pioteror13
Opublikowano

Przyczyna wyeliminowana wymianą lamp gdyż w starych miałem już w środku przewody bez izolacji 😂 no nie chce kupować licencji na marne jeśli tego nie ma gdyż wtedy i tak będę musiał podjechać do kogoś kto mi to ogarnie i zapłacić 🤷🏼‍♂️

Opublikowano
3 minuty temu, barteq82 napisał(a):

Przyczyna wyeliminowana wymianą lamp gdyż w starych miałem już w środku przewody bez izolacji 😂 no nie chce kupować licencji na marne jeśli tego nie ma gdyż wtedy i tak będę musiał podjechać do kogoś kto mi to ogarnie i zapłacić 🤷🏼‍♂️

A ok ,to tak jak pisałem bimmercode robisz wyłącznie sprawdzania jakich tylko żarówek chcesz w aucie i możesz też sobie aktywować konwersję na LED jeśli coś zmieniałeś na ledy ,a bimmertool robisz reset zwarć ,adaptacje.

Opublikowano

zacytuje Ci sposób z geogingsystem do wiekszosci serii e:

"

Po 60 uruchomieniach silnika, moduł FRM odłącza linię zasilającą zwartą lampę na stałę i nie da się tego naprawić w żaden sposób, można jedynie wymienić moduł. (znane było tylko rozwiązanie dla FRM2 i FRM3 czyli od 2007 roku w górę)

Otóż jest to nieprawda, udało mi się naprawić odłączone przez zwarcie światło postojowe (ring). dotyczy to FRM1 czyli E90 z roczników 2005 oraz 2006.

Instrukcja:

odpalamy Ediabas Toolset 32 (tool32)

klikamy "Load SGBD, Group file" (pierwsza ikonka po lewej na pasku narzędzi)

wybieramy plik FRM_87.prg

w okienku "Select Job" na liście "Jobs" znajdujemy pozycję "_reset_kurzschluss_sperre"

w polu "Arguments" wpisujemy 0

pod "Results" zaznaczamy "job_status"

naciskamy F5

powinniśmy mieć komunikat zawierający ciąg "JOB_STATUS = OKAY" w okienku "Results"

powtarzamy kroki od 😎 do 10) wpisując w "Arguments" kolejne liczby aż do 63

Konieczne jest powtarzanie tej operacji dla wszytkich kolejnych liczb od 0 do 63. Nie ma to większego znaczenia, bo dla sprawnych lamp ta komenda nic nie robi, a dla zablokowanych usuwa blokadę zwarcia.

"

• Lubię to! 1