Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Dziwna praca zimnego silnika, chłodnica EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Witam, od czasu kiedy zrobiło się już zimno na polu, silnik dziwnie pracuje na zimnym, szarpie nim lekko. Jak ktoś się nie skupi to nie zauważy, ale po głosie już owszem. Czy to świece? 

W załączniku zdjęcia z korekt na zimnym kiedy szarpie, i na ciepłym około 60° wtedy przestaje i chodzi już ładnie. 

2. Jakie mieliście objawy z nieszczelną chłodnica EGR ? Ktoś wymieniał?

Przy nierównej pracg

IMG_20221206_154248.thumb.jpg.b902f7807942b793d59cabab8a574e81.jpg

Jak już pięknie chodzi 

IMG_20221206_155338.thumb.jpg.93ba7f6c7afab52c1ecb63d995787352.jpg

• Administrator
Opublikowano

Czy po odpaleniu leci jasny dym z wydechu? Spróbuj odłączyć egr i sprawdzić czy problem nie minie. Jak nie minie obstawiam swiece żarowe. Najlepiej wymienić wszystkie świeczki wraz z sterownikiem i kablem zasilającym. Robiłem to u siebie ostatnio, też miałem problem z tym, że na zimnym przy zerowej temp lub niższej chwilę telepało.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Nic nie leci, dopiero po chwili zaczyna już lecieć zwykła para. Właśnie zauważyłem to przy temperaturze bliskiej 0 jak było po te 10 stopni to takiego czegoś nie miałem 

• Lubię to! 1
Opublikowano

I have the same symptoms the temperature near zero or lower.

car takes some time to start and after starting engine starts excess vibration for 3-5 secs.