Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

BMW E60 N52B25 2006r. Bład 2A99, 2A98, (Czasem: 2A82) Nierówna praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Postanowiłem podzielić się moim problemem a zarazem zaczerpnać porady. Mianowicie mam problem z moja E60. Na poczatku gdy się odpali auto i nie jest jeszcze rozgrzane chodzi ono normalnie, równo. Natomiast gdy już się zagrzeje do temperatury roboczej silnik zaczyna nie równo chodzić, aż trzęsie całym autem, od czasu do czasu podskakuja jej obroty i tak w kółko, auto straciło też moc. Oraz rozrzad nieustannie się przestawia. Ustawiałem go już chyba z 6 razy tyle było rozbierania i składania. Po podłaczeniu komputera wyskakuje bład 2A99 Cyfrowy sterownik silnika: Wał korbowy - Wałek rozrzadu strony wydechowej, 2A98 Cyfrowy sterownik silnika: Wał korbowy - wałek rozrzadu strony dolotowej. A czasami ale nie zawsze 2A82 Cyfrowy sterownik silnika: VANOS po stronie dolotowej.

Więc po doinformowaniu się i po siedzeniu na forach zrobiłem oto takie rzeczy.

Wałek wydechowy wraz z kasetami wymieniłem na inny, w lepszym stanie.

Oba filtry od Vanosa pod zbiorniczkiem płynu chłodniczego zostały wyczyszczone.

Został wymieniony olej w aucie wraz z filtrem oleju.

Oba elektrozawory były podmienione z innego auta, które chodziło bez zastrzeżeń.

Została wymieniona Odma.

Czujnik położenia wałka też był przekładany z innego auta.

Nawet wymieniłem uszczelke i silniczek valvetronica.

Sprawdziłem drożność kanałów Vanosa od strony dolotowej.

Wymieniłem napinacz rozrzadu.

Oba Vanosy również zostały podmienione.

Podczas ogladania kabli zauważyłem że 3 wtyczki były nakruszone, ale również zostały polutowane nowe na ich miejsce.

Sprawdziłem ciagłość przewodów miernikiem od sterownika do wtyczek zmiennej fazy rozrzadu.

Po wymienieniu tego wszystkiego zrobiłem sobie mała przerwe bo auto będzie stać zaraz już rok czasu. A nie ma żadnych efektów.

Auto było u 2 mechaników ale się poddali i działam sam.

Ostatnio padł pomysł, że to może być wina sterownika ponieważ był delikatny zielony nalot na 2 pinach, również go kupiłem za 700zł, wraz z całym zestawem rozruchowym Immobilizer oraz kluczyki. Podmieniłem go wraz z Immobilizerem i jutro będe go odpalał i zobacze czy to coś dało. Dam znać jak to się finalnie skończy oraz co było przyczyna zaczyna brakować już mi pomysłów, być może jest to to (sterownik, wiazka kabli, rozrzad do wymiany)Ma ktoś może jakiś pomysł?

Edytowane przez mmajkell666

Opublikowano

Przeczytałem to wszystko i nie wiem czemu się tobie sam rozrząd przestawia ,składasz go na wszystkich blokadach ? 

Wymieniłeś wszystko a nie zobaczyłeś kamerą na zawory i gładzie cylindrów i zmierz kompresję to pierwsze ,po drugie wymień wszystkie cewki i świece ,seria N jest bardzo ale to bardzo czuła na to ,problemy często pojawiają się właśnie jak silnik złapie temperaturę a po trzecie to właśnie tych silników nie dotykam bo po złożeniu często właśnie takie są problemy. 😆

Mogę tobie podpowiedzieć z doświadczenia żebyś sprawdził to co napisałem i ogólnie przekładanie innych używek mija się z celem. 

Jak dla mnie koła vanos tu może być też problem bądź te walki co miały być dobre wcale takie nie są jak się na oko wydaje. 

Opublikowano

powiem tak - miałem na 99% takie same objawy w silniku, też zaczynałem cudować z czujnikami, warsztatami... diagnostyka komputerowa nic nie pokazywała, oprócz błędów z rozrządem,

skończyło się tym ze pierdolnely wtryski 3 z 4. po wymianie wtrysków silnik chodzi równiutko i zimny i rozgrzany. 

silnik n43

BMW 520iA E34 M50B20TU 1994  5HP-18
BMW 318I    E91  N43B20A   2007  GS6-17BG

Opublikowano

Tu jest wtrysk pośredni ,to nie n53,n20 czy n54 lub n55.

Opublikowano

W pierwszej kolejności trzeba zrobić porządek z rozrządem, oddaj do fachowca który zrobi to zgodnie ze sztuką