Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

BMW e9x doposażenie w Lichtpaket

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

słuchajcie mam mały problem, może ktoś z was mnie poratuje. Uznałem, że brakuje mi trochę światła w moim E91 LCI i chce dołożyć podświetlane klamki wnęki drzwi i oświetlenie nóg.

Niestety nie trafiłem nigdzie wiązki drzwi do LCI, ale udało mi się nabyć wiązkę od PRElci wraz lampkami kostkami miedzy buda a drzwiami itp. Przyjdą pewnie jakoś w przyszłym tygodniu.

Lecz rodzi mi się parę pytań gdyż każdy tutorial dotyczy z reguły PRElci albo jest z przed paru lat, dlatego też zdjęcia na hostingach wygasły. A więc tak:

1. Wiązki LCi a PreLci (oczywiście chodzi mi o drzwi) mają jakieś różnice w pinologii? (Szukałem w Newtis ale nie mogłem się dokopać).

2. Wiem, że żeby zrobić to zgodnie ze sztuką muszę wpiąć się w moduł FRM, próbowałem odnaleźć również jakiś pinout ponieważ nie jestem pewien może wy mi powiecie czy jest różnica miedzy FRM a FRM3? Nie chce się w piąć w nieodpowiednie piny i uwalić modułu wpinając się w kostce X14261 w piny 10 i 11 (podświetlane klamki) oraz w X14260 w pin 35 (nogi i wnęki)

3. Jak wygląda sprawa z tylnymi drzwiami, czy występowały tam również lampki w boczkach tak jak w przednich czy nie, jeżeli tak, jak tam wygląda sprawa z samą pinologią pomiędzy drzwiami a budą?

Nie będę kłamał, jestem słaby jeżeli chodzi o dokumentację online więc wyszukiwanie w newtisie idzie mi jak krew z nosa, mam czas bo niestety przez obecne pogody ciężko będzie mi coś pogrzebać, ale chciałbym w przyszłym tygodniu chodź trochę ruszyć do przodu przygotować sobie wiązki oznaczyć piny itp. Dziękuje za wszelką pomoc.

• Lubię to! 1

Opublikowano

Wiązki drzwi Lci i preLci mają w katalogu inne numery, więc jakaś różnica jest. Spróbuję sprawdzić na schematach elektrycznych

• Super 1
Opublikowano
9 godzin temu, oneWHOknows19 napisał(a):

Wiązki drzwi Lci i preLci mają w katalogu inne numery, więc jakaś różnica jest. Spróbuję sprawdzić na schematach elektrycznych

nie wiem ile w tym prawdy, ale wydaje mi się, że wiązka raczej jest taka sama, chodź mogę się mylić, ale lusterka przełączniki czy zamek pasuje i do lci i do prelci a bmw lubi zmieniać po czasie numery zastępując coś czymś, ale jak masz taka możliwość to dla mnie ogromny zastrzyk wiedzy, bo ciężko mi się jeszcze w tym połapać

• Administrator
Opublikowano

Wystarczy, że zmieni się jakiś detal i już jest przypisany inny numer części.

• Super 1

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
W dniu 16.10.2024 o 21:40, oneWHOknows19 napisał(a):

doszedłeś może przypadkiem do czegoś? zasadniczo zastanawiam się czy nie skończy się po prostu na przepięciu samych wiązek od lichtpaketu bo mam wrażenie, że może być różnie