Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Tarcze hamulcowe - przód

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!!

Po za oem są tarcze na przód godne polecenia (chodzi mi o to,aby nie trzepało) przy hamowaniu.

Opublikowano

Polecam rotinger ,mam komplet u siebie (tył, przód) nacinane i nawiercane , wytrzymują chłostę i są tanie w stosunku do jakości  ,na stronie można wybrać różne wzory ,standardowe jak i tzw performance czyli z lepszych materiałów dzięki czemu się nie krzywi ,nie rdzewieje.

Opublikowano

Dziękuję. 

Widzę ,że jest świetny temat tu na forum o tarczach hamulcowych.

Rotinger wydaje się świetny,cena zbliżona do oema.

Opublikowano

Tą firmę polecam ,zawsze zakładam i nie mam problemów ,tylko klocki do tego ATE lub FERODO i nie ma z nimi problemów żadnych.

Opublikowano

Co sądzicie,jakie macie doświadczenie z klockami ham. Quaro ceramiczne?

Pozdrawiam!!

Opublikowano

co do rotingera jedni chwalą inni nie, ja miałem najwyższy pakiet od nich i była petarda, tyle ze wydają straszne dźwięki przy mocnym hamowaniu tak jak by się coś miało rozpaść (tarcza nawiercana i nacinana), a co do quaro ceramik miałem takie w corsie plus tarcza quaro ta czarna niby premium. Hamowało to fajnie, ale uwaga po udało mi się podpalić ten klocek w tak małym samochodzie jak corsa (parę hamowań jedno po drugim ganiając za innym autem na obwodnicy)

Opublikowano

Kurcze - lipa , a ja je już mam (polecił mi siostrzeniec,który pracuje z częściami),

Chyba zwróce.;/

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, przemol napisał(a):

Co sądzicie,jakie macie doświadczenie z klockami ham. Quaro ceramiczne?

Pozdrawiam!!

Ceramiczne zanim się nagrzeją będzie słabo hamował i będzie spory pisk ,ogólnie żeby pozbyć się pisków szczególnie w nawiercanych to brzegi klocka szlifujemy delikatnie pod kątem 45°,dodatkowo można użyć pasty pomiędzy tłoczek a klocek.

Ceramika to tylko na tor się nadaje ,zamontuj normalne klocki dobre jakościowo ,a żeby nie piszczały to zrób tak jak napisałem powyżej.

Edytowane przez pioteror13
Opublikowano

Dziękuję!

Jade oddam i zamienie.

Pozdrawiam 

Opublikowano
52 minuty temu, pioteror13 napisał(a):

Ceramiczne zanim się nagrzeją będzie słabo hamował i będzie spory pisk ,ogólnie żeby pozbyć się pisków szczególnie w nawiercanych to brzegi klocka szlifujemy delikatnie pod kątem 45°,dodatkowo można użyć pasty pomiędzy tłoczek a klocek.

Ceramika to tylko na tor się nadaje ,zamontuj normalne klocki dobre jakościowo ,a żeby nie piszczały to zrób tak jak napisałem powyżej.

tamta ceramika jest troche taka oszukana, hamuje to dobrze, ale no nie są jakoś bardzo wytrzymałe na temperatury, musze poszukać tego filmu jak mi zapłonęły

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ogólnie jak chcesz nowe zakładać jakie kolwiek to od razu piastę zmierz czujnikiem zegarowym czy nie ma bicia i ją dobrze wyczyść i niczym nie smaruj styku piasta-tarcza ,bo jak piasta ma bicie to nowe tarcze będą po krótkim czasie na śmietnik. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Właśnie mam bicie przy hamowaniu,tarcze żyletki,a klocków już prawie niema

Opublikowano

Te klocki quaro okazały się powlekane ceramiką ,a nie ceramiczne.

Opublikowano

To proste za ceramikę zapłacił byś 10 krotność tego co wydałeś na te 🤣,taki chwyt marketingowy,że jest napylona ceramika na tarczach i klocki też ale po pierwszym mocnym hamowaniu już jej nie ma .

• Lubię to! 1