Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Poważne kroki, wypowiedz się i Ty :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was ponownie. Na wstępie dziękuje za przyjęcie mnie do tego grona, za pomocne linki. Od niektórych już za cenne wskazówki. 🙂 

Jestem tu ponieważ mechanicy w mojej okolicy nie potrafią ogarnąć aut z elektronika hah. Sam też mam system pracy 3tyg/1,5tyg tzn. 3 za granicą, reszta w kraju w domku więc mam czas i gdzie. To moje 4 bmw i następne też będzie bmw więc postanowiłem podszkolić się z diagnostyki, kodowania itp. 

Mam fajny pomysł zrobić moje f32 428i na 300+ jednak na początek muszę postawić je do pełnej sprawności po spotkaniu mojej narzeczonej z sarenka, nie groźnym. Wymieniłem, maskę, zderzak, lampa przód lewa, czujnik parkowania, akumulator. Akumulator ogarnąłem z programem bimmer tool. Krótko po zakupie wyskoczył mi check  od pompy wody, wymieniłem na nową działa aczkolwiek błąd się świeci. Przed spotkaniem z sarenką wystąpiła nowa bolączka. Pokazało błąd termostatu. Przy wymiennie okazało się, iż kable przy wtyczce są urwane, daliśmy nowa wtykę i wczoraj wymieniłem też termostat chodź tamten mierzyliśmy był dobry. Przy tym błędzie auto wchodzi w tryb awaryjny, błąd napędu... przy kilku krotnym włącz/wyłącz błąd znika i da się jechać normalnie. Macie pomysły co to ?

Co muszę ogarnąć by mechanicznie sprawdzić silnik z osprzętem i móc zacząć:
-lampa przód lewa działa, skręca, poziomuje się, ale daje 3 błędy. Muszę zakodować...
-błąd napędu (związany z termostatem)
-check od pompy wody
-błąd czujników parkowania

Używając programu bimmer tool , łączność przez bluetooth skanując blędy z pewnymi modułami mam komunikat "Brak odpowiedzi  z ECU: brak odpowiedzi" .Błędy jakie mi wyrzuciło z silnika to :
123401 Electronic Wastegate Actuator, the stop-learning, cold start: Malfunction
123432 Electronic Wastegate Actuator, the stop-learning, a stop position (Wastegate closed) is outside the tolerance
CD9010LIn, communication (engine coolant pump): missing
120408 Charge pressure control: shutdown as a result of reaction

Brak odpowiedzi z modułów:
-przedni nadwozia
-świateł przód lewy
-świateł przód prawy
-tylnia klapa
-modół połączeń
- wspomagania kierowcy
-skrzynka rozdzielcza 
-czujników parkowania 

Zainstalowałem juz Iste i inpe ,bimmer tool. Mam kabel usb-obd2, eter-obd2 i blutacz-obd2.

Dzięki za zapoznanie się z tematem i za wskazówki . 🙂