Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Brak komunikacji z pilotem i czujnikami opon.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Auto odpala normalnie. Przycisk centralnego działa. Pilot martwy i komunikat o awarii czujników ciśnienia. Antena w klapie sucha. Prąd dochodzi. W wyjściu na antenę w spojlerze z trzema pinami-  jeden kabel do lotki dwa następne polaczone że sobą - w nich jest napięcie - czyli coś tam przechodzi przez antenę. Radio gra. Bezpieczniki sprawdzone.

Zauważyłem zaraz po myjni - jeszcze wymieniałem jeden bezpiecznik od światełka ręcznego - po tym zauważyłem usterkę 

Opublikowano (edytowane)

a może wariuje Ci moduł frm, odczytywałeś błędy? Sprobowałbym go przeresetować pustym plikiem. Ewentualnie może Cię czekać wymiana takiego modułu.
Oczywiście to tylko gdybanie, ale jak mówisz, że wystapiło to po wymianie bezpiecznia związanego ze swiatłami to może coś być na rzeczy. Ewentualnie woda gdzieś w okolice tych modułów się dostała, co wywaliło bezpiecznik a teraz sypie problemami

Edytowane przez M4T3US2
Opublikowano

Dzięki ...jutro się pobawię i dam znać co z tego wyszło

...bo nie zawsze wychodzi tak jak chcę - i nie wiem dlaczego 🤔  ...😉😁😎

Opublikowano

Wypsikaj wszystko sprayem do czyszczenia elektroniki takim co wypiera wilgoć.

Opublikowano

Zacząłem od podstawy czyli jeszcze raz przejrzałem bezpieczniki ...i nic

Rozmontowałem  lotkę tylniej klapy - tam jest zamontowana antena radio, dab,  tv itp. - ale tam też bylo wszystko ok i jak się dowiedziałem ODBIORNIK kluczyka i czujników znajduje się w prawym tylnim słupku. Tu również pięknie, zero wilgoci pachnie nowością - chyba 😉 ...prawie jak przygoda z dziewicą ale bez finału bo problem nadal nie rozwiązany.

Żona rano jechała do biura, więc postanowiłem usunąć jej info o usterce i wyłączyć całkowicie w bimmercode kontrolę ciśnienia, a zamknięcie ? Szybko przycisk na drzwiach i szyba do góry:)

...aż tu nagle kiedy to już kończyłem przypadkowo użyłem kluczyka - auto się zanikło!!!! ....to w takim razie jeszcze raz bimmercode i tym razem wszystko z powrotem.  Jeszcze restart czujników i wszystko działa !?$@ 🙂

Podejrzewam że wyłączenie odbiornika w bimmercode zadziałało jak jego restart. ....no i teraz jest pięknie 😉

Pozdrawiam