Skocz do zawartości

• Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Prośba do użytkowników N20/N26

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam prośbę do użytkowników N20/N26 - czy ktoś mógłby choćby przy okazji podczas korzystania z ISTA-D, sprawdzić w DME swoje parametry Vanos na biegu jałowym i przesłać mi do porownania? Byłbym wdzięczny. Choć możecie sprawdzić też na innym silniku benzynowym jak to się u Was ma, z pewnością ułatwi mi to sprawę. 

*Po wygenerowaniu błędów, w drzewku sterowników kliknąć na DME / wejść w odczyty diagnostyczne / wybrać VANOS pozycja dolot/wydech.

Dzięki z góry! 

IMG_6377.png

Opublikowano

Vanos po stronie wydechowej stoi.

Wymieniałeś rozrząd ? stało się to po wymianie ? 

Dow zmiany ,wyczyszczenia w myjce ultradźwiękowej solenoid vanosa ale bardziej podejrzewam źle założony vanos bądź po prostu uszkodzony ,w serii n20,n55 nie wytrzymują długo te koła vanos ,szczególnie przy serwisowaniu long life.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, pioteror13 napisał(a):

Vanos po stronie wydechowej stoi.

Wymieniałeś rozrząd ? stało się to po wymianie ? 

Dow zmiany ,wyczyszczenia w myjce ultradźwiękowej solenoid vanosa ale bardziej podejrzewam źle założony vanos bądź po prostu uszkodzony ,w serii n20,n55 nie wytrzymują długo te koła vanos ,szczególnie przy serwisowaniu long life.

Taaa, zmieniałem rozrząd rok temu, ale tak myślałem że może być coś nie tak. Moc ogólnie ma, ale dół trochę słabszy. Na parametrach skakał tak minus 15 do minus 40 jak dawałem gazu na jałowym. Ale to o dolotowy Ci chodzi nie?

Edytowane przez Emero95
Opublikowano (edytowane)

Mogłeś zamienić je miejscami ,jak miałeś chińską blokadę z Ali to też mógł się rozjechać rozrząd. 

Koła vanos w serii N powinno wymienić się razem z rozrządem według serwisówki. 

A dobra zobaczyłem że na inpie masz dolot dlatego może nie sypać błędami tyloma ,jak by wydechowy był uszkodzony to do najczęściej do 2 tysięcy obrotów i tryb awaryjny się pokazuje.

Niestety jeszcze raz pokrywa w górę i najlepiej wymiana vanosa na nowy ,są pamiętam zamiennik po 400zł i działają,na pewno nie oddawaj na regenerację 😂bo tylko się na denerwujesz.

Przy wymianie rozrządu, rozbierałeś pompę oleju i sprawdziłeś w jakim jest stanie ? Łańcuch pompy i ślizg wymieniłeś?Bo ogólnie to tylko przez to są awaryjne te silniki ,pada pompa nie daje dobrego ciśnienia i się przyciera. 

Edytowane przez pioteror13
Opublikowano

Sam nie robiłem tylko serwis ale prewencyjnie wymieniona pompa oleju z napędem. Dzięki wielkie, generalnie zamieniłem actuatory na próbę i nie pomogło więc faktycznie pokrywa w górę się szykuje. Rozrząd trzeba wymieniać znów przy tym czy jak to wygląda? 

Opublikowano

Nie no rozrządu nie musisz.

Tylko jak takie objawy miałeś od początku to raz że warsztat sam powinien to zauważyć na jeździe próbnej i na diagnostyce a po drugie nie powinieneś odbierać i płacić auta w takiej sytuacji jeśli było to po wymianie rozrządu.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Co racja to racja. Dzięki za pomoc 👋

Generalnie ja miałem większą akcję wtedy bo głowicę miałem wymienianą (pęknięcie jak to w n20 przy większym przebiegu) i przy okazji regenerowałem turbo i wymieniłem wtryskiwacze. Więc też ciężko zaś było szukać winnego. Auto w zasadzie jeździlo zaś git, kwestia tego zamulonego dołu, ale już wiem o co biega.

Opublikowano

Głowice pękają jak wtryski leją bo wtedy masz większą temperaturę w komorze tak w skrócie i robią się mikropęknięcia. 

W każdej benzynie z wtryskiem bezpośrednim trzeba co 150 tysięcy sprawdzać wtryski to samo w nowych dieslach , oczywiście nikt tego nie robi ale jak już się zatnie wtrysk to tłok sobie popłynie. 

Opublikowano

Heheh, za młodego miałem taką akcję w a3 1.8t, mechanika miałem słabego i mówił że jeździć obserwować 😅 pewnego dnia na esce stało się to co wyżej 😅