Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

BMW e60 problem z paleniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam problem z moim e60 2.2 benz m54 przestała odpalać rano a jak odpali to nie równo chodzi i gaśnie śmierdzi benzyna . Zalewa silnik i tylko wtedy na hol odpala .Próbowałem tez awaryjnie odpalać na gazie i są takie same objawy. Jednak jak odpali normalnie i jak nagrzeje się tak do 60-70 stopni to silniki ma wysokie obroty na jałowym tak 1700 i jak dodam mocno gazu na jałowym to zgaśnie i już znowu jest problem z odpaleniem( robi się tak na benzynie i gazie ) . Jak osiągnie już temperaturę roboczą silnika wszystko chodzi idealnie pali od odrazu  nie gaśnie . Ktoś może doradzić co może być przyczyną ? 

Edytowane przez Filipson89

Opublikowano

Podlacz auto pod kompa,

e60 to juz nie e36/e46 ze wszystko mlotkiem sie naprawialo. 

- diagnostyka -> bledy -> rozwiazanie

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://ecufilesperformance.nl

Opublikowano

Nie będzie problemu zdiagnozowaniem tak dziwnego problemu? Czytam , ze to może być wszystko od czujnika temp aż po czujnik położenia wału …

Opublikowano (edytowane)

Na inpie taki błąd i po kasowaniu znowu wywala ten błąd

2F5D9760-71DC-4992-A935-A551D4CC4EF8.jpeg

• Administrator
Opublikowano
Godzinę temu, Filipson89 napisał(a):

Na inpie takie błąd i po kasowaniu znowu wywala ten błąd

2F5D9760-71DC-4992-A935-A551D4CC4EF8.jpeg

To błąd termostatu

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano (edytowane)

Tyle to się domyśliłem i ja ale czy to bedzie przyczyna mojego problemu. W termostacie jest jakiś czujnik to on może być wadliwy?    

dokladniejszy opis błędu poniżej

07320DE2-DEEE-439E-9185-540E23CA399E.jpeg

Opublikowano

pytanie:  - auto po remapie?

zagraj fabrycznego softa uzywajac WinKfp i wtedy sprawdz czy problem nadal wystepuje?

- jezeli wystepuje, zeskanuj auto pod Ista, i bedziemy szukac rozwiazania problemu dalej

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://ecufilesperformance.nl

Opublikowano

Wczoraj jeździł bez problemu dziś znowu z odpaleniem rano i takie dwa błędy nowe z tego co czytam to do wymiany czujnik położenia wału?

FC295FC6-D9E4-40B1-85B0-EFDB80BB0DA3.jpeg

Opublikowano

I prz 60 stopniach silnika silnik gaśnie i odpala ciężko. Przy nagrzanym silniki znowu wszystko idealnie. Czujnik położenia wału czy walka rozrządu?

Opublikowano

Dobra problem chyba rozwiązany wężyk co idzie do zbiorniczka za grillem był pęknięty i płyn z niego kapał prosto na czujnik walka rozrządu wydechowego… jak się silnik nagrzał to odrazu wyparowywały i było Ok a tak zalegał płyn w kostce i robiła się zwarcie .Taka jest moja diagnoza😵‍💫

Opublikowano (edytowane)

Czujnik walka rozrządu wymieniony błędów już z nim brak. Problem z paleniem dalej jest i obroty czasami stoją na 2000  po nagrzaniu wszystko Ok. Taki błąd teraz

212EF25B-FD52-4132-A8CB-607B20D48041.jpeg

• Administrator
Opublikowano

Czujnik temperatury do wymiany lub sprawdź kable.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano (edytowane)

Czujnik wymieniony i układ odpowietrzony . Zobaczymy rano czy będzie poprawa. Jakby ktoś wymieniał to da się bez ściągania kolektora. Długa nasadka 22mm na 3/8 i przedłużki. Zdemontować trzeba filtr kabinowy i osłony podszybia . Dostęp jest marny ale da się to zrobić.

• Lubię to! 1