Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

EGR programowe ograniczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Może ktoś bawił się bimmertool i próbował wysterować EGR. 

Jest opcja EGR adaptacja i tam mozna ustawić max 87 ja mam tak ustawione, widzę że DPF wylała się przy większej ilości km i silnik twardziej chodzi.

Ale zastanawia mnie opcja EGR wysterowanie do czego to jest. 

Bo jak wchodzę w zakładkę live data jest tam EGR wysterowanie i pokazuje np 56%

Jak prawidłowo ograniczyć EGR.

Z góry dzięki pozdro.

Opublikowano

Zgraj plik z ecu, wyslij do mnie to ci wylacze EGR porzadnie, a nie jakies zabawki z wysterowaniem.

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://ecufilesperformance.nl

Opublikowano
23 godziny temu, BimmerPerformance napisał(a):

Zgraj plik z ecu, wyslij do mnie to ci wylacze EGR porzadnie, a nie jakies zabawki z wysterowaniem.

Kolego ale EGR można wyłączyć jak mam go cały czas ? Bo ja mam EGR na miejscu z chłodniczka. 

A jak to się robi tzn zgrywa ? I czym bo nigdy tego nie robiłem 😉

• Administrator
Opublikowano

Do zgrania potrzebujesz chociażby kabel i program MPPS. Jak zostanie wyłączony w ECU to nie będzie się otwierać, wiadomo lepiej go też fizycznie usunąć i zaślepić, po co zbędny balast 🙂 Ja mam u siebie usunięty, tylko, że ja nie miałem chłodniczki EGR fabrycznie tylko zwykłą rurkę do EGR. Pytanie czy EGR masz sterowany elektronicznie czy na podciśnienie? 

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
15 godzin temu, Sobeke30 napisał(a):

Kolego ale EGR można wyłączyć jak mam go cały czas ? Bo ja mam EGR na miejscu z chłodniczka. 

A jak to się robi tzn zgrywa ? I czym bo nigdy tego nie robiłem 😉

W przypadku tego sterownika potrzebujesz najprostszy programator z allegro. Moze byc Kess V2 albo MPPS.

Ja w swojej mam EGR wylaczony calkowicie, tylko fizycznie zostal na miejscu razem z  chlodniczka. 

Jeden problem z glowy 🙂

Podane wyzej programatory nie sa drogie to koszt 100 czy 200zl.

Plik tez ci moge zrobic w dobrej cenie, do samodzielnego wgrania.

Opublikowano
14 godzin temu, DracoBlue napisał(a):

Do zgrania potrzebujesz chociażby kabel i program MPPS. Jak zostanie wyłączony w ECU to nie będzie się otwierać, wiadomo lepiej go też fizycznie usunąć i zaślepić, po co zbędny balast 🙂 Ja mam u siebie usunięty, tylko, że ja nie miałem chłodniczki EGR fabrycznie tylko zwykłą rurkę do EGR. Pytanie czy EGR masz sterowany elektronicznie czy na podciśnienie? 

Nie kazdy moze fizycznie usunac, ja np. nie moge z racji przepisow przy przegladzie technicznym 😕

Wiec niestety cala ekologia na miejscu, tylko EGR wylaczony na stale

Opublikowano

Ja mam z chłodniczka EGR silnik 525d 197km usunąć całkowicie nie chcem bo jeżdżę non stop PL-DE. Dlatego wolę ograniczyć lub całkiem wyprogramować. Teraz mam ograniczony na 87 bo chyba tyle jest max. Tylko jeszcze mnie zastanawiała opcja wysterowanie co to jest. Bo też można ją zmienić. DPF mam przedziurawiony, nie usunięty całkowicie. Wypali się co jakieś 800km ale trwa to dosłownie minutę 😉

Opublikowano

Zgraj plik z ECU to ci EGR wyprogramuje

• Lubię to! 1