Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

BMW Active steering, dziwny problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam E61 z 2008r z active steering i to co się dzieje z autem to po prostu cyrk.

Maglownica była wymieniona na regenerowana i od tego momentu dzieją się cyrki.

Ogólnie tak, stojąc w miejscu dosyć często czuję jak buja kierownica po milimetrze w lewo i prawo, raz na tydzień wyjezdzajac np spod sklepu kierownica już nie wraca do poziomu żeby jechać prosto tylko jest skręcona o jakieś +-60° w lewo po czym sama powoli zaczyna wracać do poziomu. Zaznaczam że cały czas jadę prosto.

Opublikowano (edytowane)

Plus przy tym gdy delikatnie buja kierownica o czym mówiłem wyżej słychać delikatne stukanie, jakby blisko kierownicy bo słychać je w kabinie 

Edytowane przez dziadzior
  • Administrator
Opublikowano

Siema! Również mam auto z active steering. Zacznij od diagnostyki komputerowej czyli podłącz auto pod komputer, to bardzo złożony układ dlatego ważne jest aby sprawdzić czy nie ma jakiegoś błędu jeżeli chodzi od Active Steering. Spróbuj również wykonać kalibrację układu za pomocą programu ISTA. Czy maglownice regenerowałeś w dobrej firmie? Dużo firm nie potrafi dobrze zregenerować AS przez co później są problemy... Ja mam auto z 2003 r z AS

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, mam ten sam problem, z activ steering. poruszam na nowo ten temat ponieważ sam nie wiem jak pozbyć się tego problemu. auto mam z 2006 roku przy skracaniu kierownica prawo/lewo słychać jak trzeszczy taśma pod kierownica. Jeden z elektromechanikow powiedział ze trop taśmy jest dobrym i najmniej kosztownym. i moje pytanie brzmi jaka taśmę zamówic żeby wcześniej nie odkręcać poduszki i kierownicy? Mój model to e61 530d 231km w automacie wszystko elektryka brak tylko grzanej kierownicy i łopatek do zmiany biegów. jakby któryś z kolegów posiadał jakieś informacje i był w stanie podesłać numer i jak się zbawca za to to będę wdzięczny

• Administrator
Opublikowano

@Adriank cześć, podaj VIN

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl