Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Logowanie odbywa się przy użyciu adresu e-mail, nie nazwy użytkownika.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

E90 Podświetlenie ringów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na nakiej zasadzie są podświetlane ringi w E90 LCI? Czy tam są żarówki, czy jakieś LEDy? Mowa o oryginalnej lampie, bez przeróbek.

Czy jeśli są jakieś żaróweczki, to jak się do nich dostać?

Po wielkich przebojach kupiłem lampę, bo moja uległa destrukcji, a w nowej ciemność, świecą tylko te pomarańczowe LEDy z boku.

Opublikowano
  • Administrator

Żarówki, nie ma tam LED-ów w oryginale (mówimy o wersji bez przeróbek, czyli fabrycznej lampie).

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
  • Autor

Czy za ringi jest odpowiedzialna ta żarówka H8?

I wychodź na to że wewnętrzna soczewka jest tylko dla "ozdoby", czy się mylę?

Opublikowano

jeżeli jest to zwykła lampa na h7 z ringiem, to tak to są zarowki h8w, ale nic innego nie zda Ci egzaminu, led też słabo świeci nawet jak kupisz dedykowane markery, na dzienne się nie nadaje, można przekodować żeby mocniej świeciły, lae obciąża to bardziej moduł frm, jak zaozysz markery 100w musisz zmienic przewody na grubsze (tak samo jak przy przeróbce na xenon gdzie trzeba by było tez przewody od ringów zmienić bo w wersji z xenon są grubsze), no i mogą Ci wypalić światłowód w lampie wtedy. Abstrachujac mozesz sobie wrzucic leda, jak chcesz świeższego wyglądu ale mocniej zbytnio świecić nie będzie, możesz poszukać zakładałem to jak miałem swoją e91 na forum chyba była o tym wzmianka w temacie o aucie.

Opublikowano
2 godziny temu, chemik1980 napisał(a):

Czy za ringi jest odpowiedzialna ta żarówka H8?

Tak, dokładnie.

2 godziny temu, chemik1980 napisał(a):

I wychodź na to że wewnętrzna soczewka jest tylko dla "ozdoby", czy się mylę?

Zgadza się. Gdybyś miał adaptacyjny bixenon to zamiast soczewki miałbyś doświetlanie zakrętów na H3.

image.png.0ab7ed2799c18faa1a63c424da69bf4c.png

Opublikowano
  • Autor

Mam bixenon bez doświetlania, jutro będę rzeźbił temat, zobaczymy, najpierw spróbuję ogarnąć z lampą na samochodzie, zdejmę tylko kawałek nadkola, jak nie da rady to wyjmę całą lampę na stół.

EDIT:

Ringi świecą, dostałem się bez problemu z góry do tej żarówki. Nie świeci jeszcze Xenon. Wymieniłem żarnik na nowy, po włączeniu świateł działa poziomowanie, przesłonkę od długich też słychać. Teraz pytanie, czy jest jakiś bezpiecznik odpowiedzialny za prawą lampę? Jeśli tak to gdzie go szukać? Chyba że padł moduł od Xenona, ale zanim zamowię nowy wolałbym mieć pewność że sprawdziłem wszystko inne.

Edytowane przez chemik1980

Opublikowano
W dniu 11.07.2025 o 19:08, chemik1980 napisał(a):

Chyba że padł moduł od Xenona, ale zanim zamowię nowy wolałbym mieć pewność że sprawdziłem wszystko inne.

Najprostszy sposób to podpięcie prawej lampy na lewa stronę. Jesli nie zadziała, to przełóż przetwornice xenonu z lewej do prawej klampy. Będziesz wtedy wiedział czy problemem jest zasilanie, wiązka czy przetwornica 🙂

Opublikowano
  • Autor

Czyli muszę znowu wyjechać ze zderzakiem, wynalazłem że trzy bezpieczniki w schowku są od świateł, nie wiem który za co odpowiada, ale wszystkie trzy są niestety dobre.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 11.07.2025 o 19:08, chemik1980 napisał(a):

Mam bixenon bez doświetlania, jutro będę rzeźbił temat, zobaczymy, najpierw spróbuję ogarnąć z lampą na samochodzie, zdejmę tylko kawałek nadkola, jak nie da rady to wyjmę całą lampę na stół.

EDIT:

Ringi świecą, dostałem się bez problemu z góry do tej żarówki. Nie świeci jeszcze Xenon. Wymieniłem żarnik na nowy, po włączeniu świateł działa poziomowanie, przesłonkę od długich też słychać. Teraz pytanie, czy jest jakiś bezpiecznik odpowiedzialny za prawą lampę? Jeśli tak to gdzie go szukać? Chyba że padł moduł od Xenona, ale zanim zamowię nowy wolałbym mieć pewność że sprawdziłem wszystko inne.

Jaka tam żarówka siedzi?  Ta H8W?

Opublikowano
  • Autor

Tak H8.